0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPlastika v kopalnici

Plastika v kopalnici

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste morda opazili, da je skoraj vsaka stvar v vaši kopalnici iz plastike? Embalaža šampona, kreme, zobne paste, držala za brisače, zavesa za tuširanje, mogoče tudi kakšna omarica ali stojalo …

- Oglas -

Plastična embalažaDobra novica je, da obstajajo izdelki, ki so narejeni iz varnejše ali reciklirane plastike. Ne veste iz kakšne plastike so vaši izdelki? Malo jih obrnite in če najdete kje simbol za recikliranje, pomeni, da je stvar narejena iz recikliranega materiala.

Pa si malo poglejmo vrste plastike, ki jih najdemo doma.

Polietilen teraftalat etilen – se uporablja za shranjevanje pijač, vode, detergentov in nekaterih ostalih prehrambenih izdelkov.

- Oglas -

Kaj je s tem narobe? Taki plastični izdelki so narejeni več ali manj za enkratno uporabo, nato pa za v smeti. Če jih poskušate uporabiti znova, lahko razpadejo ali počijo. Torej to je plastika, ki ustvarja ogromno količino smeti letno. Dobra novica je, da jih je ponavadi možno reciklirati.

Najpogosteje najdemo to vrsto plastike pri embalažah ličili, odstranjevalcih ličil, milih in pilingih.

Koncentrirani polietilen najdemo v debelejših plastenkah za mleko in vodo, plastičnih embalažah raznih tekočih pralnih sredstev in šamponov ter nekaterih plastičnih vrečkah.

Kaj je s tem narobe? Sicer pravijo, da je to ena od ‘varnih’ plastik za zdravje, vseeno pa se nabira na smetiščih in onesnažuje okolje.

- Oglas -

PVC ali polivinil klorid je zelo razširjena vrsta plastike, ki se uporablja za vrsto izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, kot tudi za elektronske naprave in pa v gradbeništvu.

Problem s PVCjem pa je ta, da predstavlja velik problem za okolje ter naše zdravje. Proizvodnja PVCja vključuje uporabo nevarnih surovin – vinil klorid monomer (VMC), ki je zelo eksploziven, strupen ter kancerogen. Dolga zgodovina podjetij, ki proizvajajo PVC pa kaže na to, da s tem proizvajajo kompleksne in nevarne kloridne odpadke.

Najdemo ga tudi v embalažah kozmetičnih izdelkov kot so razni toniki in maske za obraz v tubah.

Polipropilen je eden izmed mehkejših plastičnih materialov, najdemo pa ga v jogutovih lončkih, plastenkaz za sirupe, slamicah za pitje in tudi v nekaterih stekleničkah za dojenčke.

Ta vrsta ni posebej škodljiva za zdravje, ni pa je lahko reciklirati, zato se nabira na smetiščih.

NAJNOVEJŠE