Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Dom & energijaPlastika v kopalnici

Plastika v kopalnici

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste morda opazili, da je skoraj vsaka stvar v vaši kopalnici iz plastike? Embalaža šampona, kreme, zobne paste, držala za brisače, zavesa za tuširanje, mogoče tudi kakšna omarica ali stojalo …

- Oglas -

Plastična embalažaDobra novica je, da obstajajo izdelki, ki so narejeni iz varnejše ali reciklirane plastike. Ne veste iz kakšne plastike so vaši izdelki? Malo jih obrnite in če najdete kje simbol za recikliranje, pomeni, da je stvar narejena iz recikliranega materiala.

Pa si malo poglejmo vrste plastike, ki jih najdemo doma.

Polietilen teraftalat etilen – se uporablja za shranjevanje pijač, vode, detergentov in nekaterih ostalih prehrambenih izdelkov.

Kaj je s tem narobe? Taki plastični izdelki so narejeni več ali manj za enkratno uporabo, nato pa za v smeti. Če jih poskušate uporabiti znova, lahko razpadejo ali počijo. Torej to je plastika, ki ustvarja ogromno količino smeti letno. Dobra novica je, da jih je ponavadi možno reciklirati.

- Oglas -

Najpogosteje najdemo to vrsto plastike pri embalažah ličili, odstranjevalcih ličil, milih in pilingih.

Koncentrirani polietilen najdemo v debelejših plastenkah za mleko in vodo, plastičnih embalažah raznih tekočih pralnih sredstev in šamponov ter nekaterih plastičnih vrečkah.

Kaj je s tem narobe? Sicer pravijo, da je to ena od ‘varnih’ plastik za zdravje, vseeno pa se nabira na smetiščih in onesnažuje okolje.

PVC ali polivinil klorid je zelo razširjena vrsta plastike, ki se uporablja za vrsto izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, kot tudi za elektronske naprave in pa v gradbeništvu.

Problem s PVCjem pa je ta, da predstavlja velik problem za okolje ter naše zdravje. Proizvodnja PVCja vključuje uporabo nevarnih surovin – vinil klorid monomer (VMC), ki je zelo eksploziven, strupen ter kancerogen. Dolga zgodovina podjetij, ki proizvajajo PVC pa kaže na to, da s tem proizvajajo kompleksne in nevarne kloridne odpadke.

Najdemo ga tudi v embalažah kozmetičnih izdelkov kot so razni toniki in maske za obraz v tubah.

Polipropilen je eden izmed mehkejših plastičnih materialov, najdemo pa ga v jogutovih lončkih, plastenkaz za sirupe, slamicah za pitje in tudi v nekaterih stekleničkah za dojenčke.

- Advertisement -

Ta vrsta ni posebej škodljiva za zdravje, ni pa je lahko reciklirati, zato se nabira na smetiščih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×