5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Dom & energijaPlastika v kopalnici

Plastika v kopalnici

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste morda opazili, da je skoraj vsaka stvar v vaši kopalnici iz plastike? Embalaža šampona, kreme, zobne paste, držala za brisače, zavesa za tuširanje, mogoče tudi kakšna omarica ali stojalo …

- Oglas -

Plastična embalažaDobra novica je, da obstajajo izdelki, ki so narejeni iz varnejše ali reciklirane plastike. Ne veste iz kakšne plastike so vaši izdelki? Malo jih obrnite in če najdete kje simbol za recikliranje, pomeni, da je stvar narejena iz recikliranega materiala.

Pa si malo poglejmo vrste plastike, ki jih najdemo doma.

Polietilen teraftalat etilen – se uporablja za shranjevanje pijač, vode, detergentov in nekaterih ostalih prehrambenih izdelkov.

Kaj je s tem narobe? Taki plastični izdelki so narejeni več ali manj za enkratno uporabo, nato pa za v smeti. Če jih poskušate uporabiti znova, lahko razpadejo ali počijo. Torej to je plastika, ki ustvarja ogromno količino smeti letno. Dobra novica je, da jih je ponavadi možno reciklirati.

- Oglas -

Najpogosteje najdemo to vrsto plastike pri embalažah ličili, odstranjevalcih ličil, milih in pilingih.

Koncentrirani polietilen najdemo v debelejših plastenkah za mleko in vodo, plastičnih embalažah raznih tekočih pralnih sredstev in šamponov ter nekaterih plastičnih vrečkah.

Kaj je s tem narobe? Sicer pravijo, da je to ena od ‘varnih’ plastik za zdravje, vseeno pa se nabira na smetiščih in onesnažuje okolje.

PVC ali polivinil klorid je zelo razširjena vrsta plastike, ki se uporablja za vrsto izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, kot tudi za elektronske naprave in pa v gradbeništvu.

Problem s PVCjem pa je ta, da predstavlja velik problem za okolje ter naše zdravje. Proizvodnja PVCja vključuje uporabo nevarnih surovin – vinil klorid monomer (VMC), ki je zelo eksploziven, strupen ter kancerogen. Dolga zgodovina podjetij, ki proizvajajo PVC pa kaže na to, da s tem proizvajajo kompleksne in nevarne kloridne odpadke.

Najdemo ga tudi v embalažah kozmetičnih izdelkov kot so razni toniki in maske za obraz v tubah.

Polipropilen je eden izmed mehkejših plastičnih materialov, najdemo pa ga v jogutovih lončkih, plastenkaz za sirupe, slamicah za pitje in tudi v nekaterih stekleničkah za dojenčke.

- Oglas -

Ta vrsta ni posebej škodljiva za zdravje, ni pa je lahko reciklirati, zato se nabira na smetiščih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×