Zdravje & prehranaPremagajte 'jesensko depresijo' z aromaterapijo!

Premagajte ‘jesensko depresijo’ z aromaterapijo!

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da obstaja veja aromaterapije, ki raziskuje delovanje eteričnih olj na možgane oz. hormone, možganske valove, čustva… Imenuje se psihoaromaterapija in je zelo popularna na Japonskem, Kitajskem, v Rusiji in ZDA.
DepresijaTako je učinkovita, da so v nekaterih primerih (predvsem v prodaji) celo prepovedali uporabo dišav! Japonska raziskava je pokazala, da uporaba eteričnega olja limone pri osebah, ki uporabljajo tipkovnico, zmanjšuje število tipkarskih napak za 54%, kar je dober dokaz uporabnosti in učinkovitosti eteričnih olj tudi na delovnem mestu.
RožmarinPsihoaromaterapija je veja aromaterapije, ki se osredotoča na uporabo eteričnih olj za pozitivno vplivanje na um. Te stimulativne vplive lahko s  pridom uporabimo kot pomoč pri “jesenski depresiji”. Primeri eteričnih olj, ki nam lahko pomagajo za dviganje razpoloženja so: bazilika, bergamot, grenivka, grenka in sladka pomaranča, jasmin, kardamom, klinčki, koriander, limona, muškatna kadulja, muškatni orešček, neroli, pačuli, rožmarin, vrtnica, sandalovina, vetiver in ylang ylang. Če pogledate ta seznam malce podrobneje, boste opazili, da so to predvsem citrusi* in afrodiziaki. Citrusi so dobra izbira za prostor, ki si ga delite z drugimi osebami npr. delovno mesto, čakalnica, vaša dnevna soba, ker jih ljudje ponavadi dobro sprejmejo in hkrati dezinficirajo in dezodorirajo zrak v prostoru.

- Oglas -

LimonaČe delite prostor z drugimi osebami se morajo vsi strinjati glede uporabe eteričnih olj, ker imajo nekateri določene alergije, drugim določena olja ne odgovarjajo ali jim ne ustreza vonj. Dogovorite se in uporabite eterična olja, ki odgovarjajo vsem. Poskusite z vašim najljubšim citrusom, ki vam bo pomagal pri koncentraciji ter vas poživil in dvignil razpoloženje in dodajte še kapljico cvetnega ali lesnega vonja za dobro komunikacijo. Prostor lahko odišavite z dišečo lučko v katero nalijete vode in v vodo nakapljate do 8 kapljic eteričnih olj, odvisno od velikosti prostora.

V kolikor nimate možnosti odišaviti delovnega prostora, obstajajo tudi rešitve, s katerimi boste odišavili samo svojo neposredno okolico npr. eterično olje nakapljajte na robček in ga občasno povohajte, kapnite ga na kravato ali šal, ogrlico, ovratnik, gumb ali si napravite svoj parfum iz eteričnih olj. Za razliko od osnovnih olj, eterična olja niso mastna in ne puščajo mastnih madežev (razen če niso razredčena z osnovnim oljem), toda nekatera puščajo barvo. Ponavadi so to eterična olja pridobljena iz citrusov in smol, zato bodite previdni, kadar boste eterična olja nakapljali direktno na oblačilo.

Za konec še recept za vašo dišečo lučko, ki je dobra mešanica za uspešno premagovanje “jesenske depresije”:

  • 4 kapljice grenivke (Citrus x paradisi)
  • 2 kapljici geranije (Pelargonium graveolens)
  • 2 kapljici vetiverja (Vetiveria zizanoides)

* Primeri citrusnih eteričnih olj so limona, bergamot, pomaranča, mandarina, grenivka…

- Oglas -

Do naslednjega branja vam želim vesele in dišeče dneve ter vas vabim na delavnico “Psihoaromaterapija – eterična olja in čustva”, ki bo 20. novembra v Ljubljani (več informacij na www.aromadelavnice.si).

Melani Kovač, aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×