Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.
Ekologija & okoljeKam z odpadnimi nagrobnimi svečami?

Kam z odpadnimi nagrobnimi svečami?

MORDA VAS ZANIMA

Približuje se prvi november, dan mrtvih, zato je dobro vedeti, kako ravnamo z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki jih bo te dni še posebej veliko.

- Oglas -

Nagrobne svečeNa pokopališčih so posebni zabojniki namenjeni ločenemu zbiranju odpadnih nagrobnih sveč, ki jih je mogoče s sodobno in okolju prijazno tehnologijo predelati ter tako 75,4 % odstotke sestavnih materialov odpadnih nagrobnih sveč ponovno uporabiti. – Upravljavci pokopališč in izvajalci javne službe ravnanja z odpadki (komunalna podjetja) morajo poskrbeti, da so na pokopališčih poleg zabojnikov za odpadne nagrobne sveče tudi zabojniki za druge vrste odpadkov in sicer: biorazgradljive odpadke, odpadno embalažo in druge odpadke.

Zbiranje odpadnih nagrobnih sveč brez nečistoč

Za učinkovit in nemoten proces zbiranja, odvažanja in nadaljnje predelave odpadnih nagrobnih sveč je pomembno, da obiskovalci pokopališč ločeno oddajajo v zabojnike samo odpadne nagrobne sveče, brez nečistoč in drugih odpadkov. V družbi Interseroh, ki je junija letos vzpostavila celovit sistem zbiranja, odvažanja in predelave odpadnih nagrobnih sveč, v katerega so vključeni proizvajalci, uvozniki in pridobitelji nagrobnih sveč, opažajo, da je med zbranimi odpadnimi nagrobnimi svečami še vedno veliko drugih odpadkov. Pogosto se dogaja, da obiskovalci pokopališč oddajajo odpadne nagrobne sveče v plastičnih vrečkah ali skupaj z ostanki cvetja, keramike in porcelana, zaradi česar je bistveno težje in dražje zagotoviti predelavo odpadnih nagrobnih sveč.

Zagotavljanje ustreznih zabojnikov

Poleg tega v družbi Interseroh poudarjajo, da morajo upravljavci pokopališč in izvajalci javne službe ravnanja z odpadki (komunalna podjetja) skladno z Uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami zagotoviti, da so na pokopališčih postavljeni zabojniki za več vrst odpadkov. Le-ti morajo biti opremljeni z ustreznimi napisi, kateri odpadki spadajo v posamezni zabojnik in kateri ne. Kljub temu ugotavljajo, da so marsikatera pokopališča še vedno opremljena samo z zabojniki za ločeno zbiranje odpadnih nagrobnih sveč in bioloških razgradljivih odpadkov, kar prav tako onemogoča ustrezno ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami in drugimi odpadki s pokopališč.
Recikliranje sveč

Ločevanje in oddajanje odpadkov na pokopališčih

Pokopališča morajo biti opremljena z zabojniki, ki omogočajo ločeno oddajanje več vrst odpadkov:

  • odpadne nagrobne sveče, kamor spadajo samo odpadne nagrobne sveče,
  • biorazgradljive odpadke, kamor spadajo cvetje, plevel, listje, pokošena trava, stara zemlja lončnic, odpadki od urejanja grmovnic, papirni robčki in vrečke,
  • odpadno embalažo, kamor uvrščamo plastične vrečke, plastične lončke, plastenke pijač, živil, čistil in pralnih sredstev, sestavljeno embalažo, in
  • druge odpadke, ki niso biološko razgradljivi, kamor spadajo ohlajen pepel, keramika, porcelan, zamaščene folije in manjše količine stiropora, plastificiran papir, krpe, tkanine, usnje.
- Oglas -

Na nekaterih pokopališčih v enem zabojniku ločeno zbirajo odpadno embalažo in druge odpadke, vendar morajo komunalna podjetja ločiti ti dve vrsti odpadkov pred nadaljnjimi postopki odvažanja in predelave teh odpadkov.

Recikliranje odpadnih nagrobnih sveč

Sodobna in okolju prijazna tehnologija omogoča predelavo 75,4 % sestavnih materialov odpadnih nagrobnih sveč. Z recikliranjem ene tone odpadnih nagrobnih sveč pridobimo 297 kg plastike, 441 kg parafina, 10 kg kovin in 6 kg baterij. Reciklirane materiale je mogoče uporabiti za izdelavo manj zahtevnih plastičnih in kovinskih izdelkov ali ponovno izdelavo nagrobnih sveč. Po drugi strani pa ena tona sveč, ki je ne recikliramo, obremeni okolje s 330 kilogrami plastike, 10 kilogrami kovin, 10 kilogrami baterij in 160 kilogrami nečistoč in ostalih materialov.

Interseroh d.o.o.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×