Zdravje & prehranaOznačevanje živil od decembra 2014 potrošnikom bolj prijazno

Označevanje živil od decembra 2014 potrošnikom bolj prijazno

MORDA VAS ZANIMA

V Ljubljani je v začetku junija (natančneje 3. junija) 2014 potekala mednarodna konferenca o označevanju živil in spremembah, ki jih prinaša nova evropska zakonodaja na tem področju. Decembra v veljavo namreč stopa večina določil nove evropske uredbe o zagotavljanju informacij na živilih, ki bodo potrošnikom bolj prijazne.

- Oglas -

Spremenil se bo način navajanja hranilne vrednosti živil. Hranilna vrednost bo namreč morala biti navedena tudi na predpakiranih živilih. Nova zakonodaja bo omogočala, da bodo na trgu na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe, vendar ob predpogoju, da tako ne bo ogrožena varnost potrošnikov.

Označevanje živil

Kot pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko, ki je ob podpori Evropske komisije organiziralo mednarodno konferenco, prehrana dokazano pomembno vpliva na ljudi, zato je treba potrošnika ustrezno informirati o sestavi živil, ki jih uživa ter mu olajšati izbor živil, ki bodo podpirala njegovo zdravje. Ponudba predpakiranih živil je danes na trgu zelo velika, prav tako pa tudi njihova potrošnja, zato so informacije o hranilni vrednosti za potrošnika zelo dobrodošle (če ne celo nujne). Na Inštitutu za nutricionistiko se zavedajo, kako zelo pomembno je, da so informacije na označbah jasne in točne, predvsem pa potrošniku razumljive. Leto 2014 torej na tem področju predstavlja veliko prelomnico. Po besedah doc. dr. Igorja Pravsta z Inštituta za nutricionistiko bo od decembra naprej na označbah predpakiranih živil predpisana minimalna velikost črk, obvezno bo označevanje porekla nekaterih vrst mesa, poudarjeno pa bo tudi označevanje alergenov. Spremenilo se bo tudi navajanje hranilne vrednosti živil. Kot še pravi dr. Pravst, bodo po njihovih podatkih podjetja zaradi teh sprememb morala spremeniti označbe na več kot 80 % predpakiranih živil, alergene pa bo po novem treba označevati tudi na živilih, ki niso predpakirana (to do zdaj ni bila ustaljena praksa).

Kot zanimivost naj povemo, da bo minimalna predpisana velikost črk 1,2 mm, pri zelo majhnih embalažah pa 0,9 mm. Sprejeta rešitev sicer odstopa od začetnih predlogov po še večji pisavi, vendar pa ta sprememba kljub temu pomeni pomemben napredek, saj so na nekaterih obstoječih označbah živil črke bistveno manjše. Prav tako na ravni Evropske komisije potekajo odločanja še o morebitnih dodatnih spremembah na področju označevanja živil. Cristophe Didion z Evropske komisije je pojasnil, da morajo do letošnjega decembra države članice in Evropska komisija preučiti še nekatere podrobnosti, ki se dotikajo obveznega označevanja porekla določenih živil, predvsem v zvezi z označbami porekla izdelka oziroma glavnih sestavin živila.

- Oglas -

Med drugim Komisija zdaj zbira tudi podatke o prehranskih vnosih ter vsebnosti škodljivih trans maščob v živilih. Komisija se bo na podlagi zbranih podatkov odločila, ali bo treba uvesti omejevanje oziroma, ali bo treba obvezno označiti prisotnost trans maščob v živilih.

Države članice imajo nalogo, da same poskrbijo za nadzor nad izvajanjem nove zakonodaje. Po besedah mag. Mire Kos Skubic z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varnost živil je Slovenija med prvimi članicami v Evropski uniji, kjer je nacionalna zakonodaja o izvajanju evropske uredbe o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom že sprejeta. Mag. Mira Kos Skubic še dodaja, da je država na ta način želela gospodarstvo čim bolj informirati.

Na konferenci so sporočili, da se naslednja sprememba na področju označevanja živil pripravlja za leto 2016, ko bo uvedeno obvezno označevanje hranilne vrednosti vseh predelanih predpakiranih živil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×