Pistacije izvirajo iz Sredozemlja in BliĹžnjega vzhoda (v TurÄiji, GrÄiji, Pakistanu, Siriji in Afganistanu). UĹživali so jih Ĺže v antiÄnih Äasih, v Rim pa jih je prinesel rimski konzul v Siriji. V Iranu, ki je eden najveÄjih izvoznikov pistacij, naj bi rastlo drevo, staro veÄ kot 700 let. Pistacije se odliÄno podajo k ĹĄtevilnim Ĺživilom. Z njimi lahko na primer obogatimo solate in druge zelenjavne jedi, odliÄne pa so tudi v razliÄnih slaĹĄÄicah. Na ta naÄin naĹĄi hrani dodamo zvrhano mero antioksidantov.
Lupine pistacij so pogosto obarvane z rdeÄo. To so prvotno delali zato, ker so Ĺželeli zakriti madeĹže, ki so jih na lupinah pustili obiralci. Äeprav obiranje pistacij danes poteka strojno, se ta navada ĹĄe vedno ohranja. Ko govorimo o hranilni vrednosti pistacij, ne smemo mimo visoke vrednosti vitaminov B6 in K, pa tudi tiamina, bakra, mangana, kalija, magnezija in Ĺželeza. Poleg tega pistacije vsebujejo tudi antioksidante in fitosterole.
Pistacije zmanjĹĄujejo tveganje za nastanek bolezni srca in oĹžilja
V eni od raziskav so testiranci uĹživali pistacije tri tedne (pistacije so predstavljale 20 % njihovega kaloriÄnega vnosa). Meritve so pokazale, da se je raven slabega (LDL) holesterola pri njih po tem Äasu zniĹžala za pribliĹžno 14 odstotkov. To je zelo spodbuden rezultat, vendar zniĹževanje ravni holesterola ni edini pomemben dejavnik za zmanjĹĄanje tveganja za nastanek bolezni srca in oĹžilja.
Nedavna raziskava je namreÄ pokazala, da je vrednost vnetja v krvnih Ĺžilah pogosto bolj pomemben pokazatelj razvoja bolezni srca in oĹžilja. Na Penn State University so opravili raziskavo, s katero so dokazali, da celo zmerno uĹživanje pistacij zviĹĄa raven luteina, antioksidanta, ki nas ĹĄÄiti pred oksidiranim LDL holesterolom, ki je s staliĹĄÄa nastanka bolezni srca in oĹžilja ĹĄe bolj ĹĄkodljiv od obiÄajnega LDL holesterola.
Pistacije so bogate z antioksidanti
Z uĹživanjem pistacij svoje telo oskrbimo z veliko vitaminov A in E, ki sta oba zelo pomembna za uravnavanje vnetnih stanj v telesu. Vnetje je sicer prva faza celjenja, a Äe v naĹĄem telesu primanjkuje antioksidantov, vnetni procesi poĹĄkodujejo tkiva, namesto da bi jih pomagali zaceliti. Äe posegamo po hrani, bogati z vitamini in minerali, lahko veliko naredimo za svoje zdravje. In surove pistacije so zagotovo prava antioksidantna bomba.
S pistacijami lahko zavremo procese staranja
Pistacije vsebujejo v maĹĄÄobi topne antioksidante, ki telo ĹĄÄitijo pred lipidnimi peroksidi. Gre za ĹĄkodljive kemikalije, ki nastanejo takrat, ko pride do reakcije med kisikom in maĹĄÄobami v odsotnosti antioksidantov. Zdrava prehrana je bogata tudi z antioksidantnimi molekulami in eno od Ĺživil, po katerem bi morali redno posegati, so tudi pistacije.
Z uĹživanjem pistacij poskrbimo tudi za optimalno delovanje ĹživÄnega sistema
V pistacijah najdemo veliko vitamina B6 (piridoksin), ki zelo dobro dene delovanju ĹživÄnega sistema. Poleg tega igra pomembno vlogo pri sintezi cisteina, prispeva k sproĹĄÄanju energije pri presnovi, igra pomembno vlogo pri presnovi beljakovin in glikogena ter pri nastajanju rdeÄih krvnih celic, skrbi za krepitev imunskega sistema, zmanjĹĄuje utrujenost in izÄrpanost, uravnava delovanje hormonov âŚ
S pistacijami nad sladkorno bolezen
Poseben antioksidant, ki ga najdemo v pistacijah, lahko prepreÄi nastanek zdravju ĹĄkodljive glikacije. Glikacija nastane, kadar pride do neprimerne vezave sladkorjev na proteine, zaradi Äesar ti postanejo neuporabni. Pri nenadzorovanem procesu glikozilacije nastanejo konÄni produkti pospeĹĄene glikacije, ki med drugim vplivajo na razvoj ĹĄtevilnih kroniÄnih nenalezljivih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in oĹžilja, kroniÄna vnetja, rak, metabolni sindrom âŚ