0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOžig meduze: ohranite mirno kri in sledite tem napotkom!

Ožig meduze: ohranite mirno kri in sledite tem napotkom!

MORDA VAS ZANIMA

Poletje prinaša ogromno radosti, vendar pa v tem obdobju na nas preži tudi nekaj nevarnosti. Ena izmed njih je ožig meduze, ki je lahko zelo boleč. Nekatere vrste meduz pri ožigu spustijo celo strup, ki je smrtno nevaren, vendar vsaj v Jadranskem morju takšnih meduz načeloma ni.

- Oglas -

Ožig meduze je lahko tudi zelo boleča izkušnja

Kljub temu pa lahko ožig meduze hitro uniči počitnice, saj koža po njem še kar nekaj časa močno peče. Poleg tega je koža pordela, včasih pa se pojavi tudi občutek omrtvičenosti ali pa se začne bolečina širiti navzgor po nogi. Verjetno ste že slišali, da naj bi ob piku meduze pomagal urin. Vendar pa so mnenja tu močno deljena. Čeprav nekateri pravijo, da jim je to pomagalo, pa drugi menijo, da lahko urin stanje še poslabša. Na srečo obstaja precej drugih možnosti, kako učinkovito omiliti pekoč občutek in bolečine. Ostanite čim bolj mirni in počasi zapustite vodo. Mesta ožiga se ne dotikajte z rokami – najprej ga izperite z morsko vodo. Po koži ne drgnite z brisačo. Nato pa si lahko pomagate z naslednjimi metodami …

Ožig meduze

Kis

Dobra prva pomoč po ožigu meduze je kis, še posebej alkoholni. Tako je pametno, da ga imate na dopustu vedno pri roku. Na očiščeno kožo nanesite kis in počakajte vsaj pol minute. Nato lahko s pomočjo pincete odstranite morebitne ožigalke, ki so ostale v koži. Stopala nato za približno pol ure potopite v toplo vodo, katere temperatura naj bo med 43 in 45 stopinj Celzija. Vodi je dobro dodati tudi malce soli. Če pri sebi nimate kisa, lahko ta korak preskočite in stopala takoj pomočite v toplo vodo.

- Oglas -

Hladni obkladki

Pri ublažitvi bolečine, ki je posledica ožiga meduze, pogosto zelo pomagajo tudi hladni obkladki. Ti namreč rahlo omrtvičijo kožo, zato bo bolečina precej znosnejša. Poleg tega pa preprečijo otekanje. V kos blaga zavijte nekaj kock ledu. Blago nato zavežite in ga položite na ožgano mesto. Počakajte 10 minut. Če je potrebno, lahko kasneje postopek še enkrat ponovite.

Soda bikarbona

Za nevtralizacijo učinka strupa, ki ga izpusti meduza, se pogosto priporoča soda bikarbona. To je sestavina, s katero lahko uspešno zmanjšate tveganje za infekcijo, pomaga pa tudi pri zmanjšanju otekanja in pri ublažitvi pordelosti kože, kjer je nastal ožig meduze. Zmešajte 3 žlice sode bikarbone in 1 žličko soli. Dodajte toliko vode, da dobite gosto pasto, ki jo nato namažite na kožo. Po 5 minutah izperite. Ponavljajte večkrat na dan.

Aloe vera

Gel aloe vere ni odlična izbira zgolj takrat, ko vas opeče sonce, ampak vam pomaga tudi pri ožigih meduz. Tako bi moral imeti stalno mesto v vaši domači lekarni oziroma torbici s prvo pomočjo. Aloe vera kožo zelo uspešno pomiri in zmanjša srbečico. Kožo večkrat dnevno namažite z gelom aloe vere, ki ga nato ne izpirajte.

Kamilica

Na morje je vsekakor zelo smiselno vzeti tudi kamilični čaj. Kamilica je namreč lahko zelo učinkovita naravna pomoč za ožig meduze. Deluje protivnetno, ublaži srbečico in pekoč občutek ter pospeši celjenje kože. V kamilični čaj pomočite krpo, ki jo nato ovijte okoli ožganega predela.

.

NAJNOVEJŠE