Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Ekologija & okoljeZavržena hrana ima zelo velik vpliv na globalno segrevanje

Zavržena hrana ima zelo velik vpliv na globalno segrevanje

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da ljudje zavržemo mnogo preveč hrane. Kljub prizadevanjem mnogih, da bi se to spremenilo, predstavlja zavržena hrana še vedno zelo resen problem. Prav zmanjšanje količine zavržene hrane naj bi bilo eden glavnih ukrepov, če želimo zaustaviti globalno segrevanje …

Če bi bila zavržena hrana država, bi bila glede na negativen vpliv takoj za ZDA in Kitajsko

- Oglas -

Kadar zavržemo hrano, s tem ne zavržemo zgolj hranilnih snovi in energije, ki se skriva v njej. Hkrati namreč zavržemo tudi vso energijo, ki je bila potrebna za pridelavo in predelavo te hrane, za pakiranje, transport, skladiščenje itn. Vsi izpusti škodljivih plinov v ozračje, ki so bili povezani s tem, da se je hrana na koncu znašla v našem domu, so bili torej zaman. Glede na trenutne podatke se zavrže kar 30 odstotkov vse pridelane hrane, kar predstavlja približno 8 odstotkov vseh toplogrednih plinov, kar pomeni približno 70 milijard ton plinov. Oziroma povedano drugače: če bi bila zavržena hrana država, bi, glede na negativni vpliv, ki ga ima na globalno segrevanje, zasedla 3. mesto, takoj za Združenimi državami Amerike in za Kitajsko.

Kaj lahko stori posameznik?

Zavržena hrana postane težava, ko govorimo o ogromnih količinah zavržene hrane, kar je nekaj, o čemer morajo razmišljati tako posamezniki kot skupnosti in podjetja. Če se bo ta trend nadaljeval, bomo potrebovali vedno nove in nove pridelovalne površine, v ozračje pa se bo sproščalo vse več toplogrednih plinov. Treba je sicer poudariti, da količina zavržene hrane nikakor ni enaka v vseh delih sveta. V revnejših državah se zavrže zelo malo hrane, zato pa je ta količina toliko večja v mnogih zahodnih državah. Čeprav gre za težavo, ki vsekakor zahteva tudi premišljene sistemske ukrepe, pa to še ne pomeni, da ste kot posameznik povsem nemočni. Najmanj, kar lahko naredite, je, da nakupujete zelo premišljeno, da ne vihate nosu nad živili, ki niso povsem »popolne« oblike«, da ste pozorni na rok uporabe in se naučite najprej porabiti tisto hrano, ki ji bo rok kmalu potekel, da živila pravilno shranjujete ter da uporabite morebitne ostanke obrokov v novih jedeh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×