0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZavržena hrana ima zelo velik vpliv na globalno segrevanje

Zavržena hrana ima zelo velik vpliv na globalno segrevanje

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da ljudje zavržemo mnogo preveč hrane. Kljub prizadevanjem mnogih, da bi se to spremenilo, predstavlja zavržena hrana še vedno zelo resen problem. Prav zmanjšanje količine zavržene hrane naj bi bilo eden glavnih ukrepov, če želimo zaustaviti globalno segrevanje …

- Oglas -

Če bi bila zavržena hrana država, bi bila glede na negativen vpliv takoj za ZDA in Kitajsko

Kadar zavržemo hrano, s tem ne zavržemo zgolj hranilnih snovi in energije, ki se skriva v njej. Hkrati namreč zavržemo tudi vso energijo, ki je bila potrebna za pridelavo in predelavo te hrane, za pakiranje, transport, skladiščenje itn. Vsi izpusti škodljivih plinov v ozračje, ki so bili povezani s tem, da se je hrana na koncu znašla v našem domu, so bili torej zaman. Glede na trenutne podatke se zavrže kar 30 odstotkov vse pridelane hrane, kar predstavlja približno 8 odstotkov vseh toplogrednih plinov, kar pomeni približno 70 milijard ton plinov. Oziroma povedano drugače: če bi bila zavržena hrana država, bi, glede na negativni vpliv, ki ga ima na globalno segrevanje, zasedla 3. mesto, takoj za Združenimi državami Amerike in za Kitajsko.

Kaj lahko stori posameznik?

Zavržena hrana postane težava, ko govorimo o ogromnih količinah zavržene hrane, kar je nekaj, o čemer morajo razmišljati tako posamezniki kot skupnosti in podjetja. Če se bo ta trend nadaljeval, bomo potrebovali vedno nove in nove pridelovalne površine, v ozračje pa se bo sproščalo vse več toplogrednih plinov. Treba je sicer poudariti, da količina zavržene hrane nikakor ni enaka v vseh delih sveta. V revnejših državah se zavrže zelo malo hrane, zato pa je ta količina toliko večja v mnogih zahodnih državah. Čeprav gre za težavo, ki vsekakor zahteva tudi premišljene sistemske ukrepe, pa to še ne pomeni, da ste kot posameznik povsem nemočni. Najmanj, kar lahko naredite, je, da nakupujete zelo premišljeno, da ne vihate nosu nad živili, ki niso povsem »popolne« oblike«, da ste pozorni na rok uporabe in se naučite najprej porabiti tisto hrano, ki ji bo rok kmalu potekel, da živila pravilno shranjujete ter da uporabite morebitne ostanke obrokov v novih jedeh.

.

NAJNOVEJŠE