0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNeprijeten zadah pri psu – kaj lahko storite?

Neprijeten zadah pri psu – kaj lahko storite?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že kdaj zaznali neprijeten zadah pri psu? Težave z neprijetnim zadahom niso značilne zgolj za ljudi, ampak se pogosto pojavljajo tudi pri psih in drugih živalih. Velikokrat so posledica prevelikega števila nakopičenih bakterij v ustni votlini ali pa v črevesju.

- Oglas -

Razlogi za neprijeten zadah pri psu

Med pogoste razloge za neprijeten zadah pri psu sodijo še slaba ustna higiena, pomanjkanje tekočine in določenih hranilnih snovi ter obloge na zobeh. Včasih je lahko slab zadah tudi simptom resnejših bolezni, še posebej če gre za kronične težave, ki jih spremljajo tudi vnete dlesni, izpadanje zob ipd. Vsekakor je dobro, da psa čim prej pregleda veterinar. Če ne gre za nič resnejšega, lahko poskusite neprijeten zadah pri psu odpraviti z ukrepi, ki jih predstavljamo v nadaljevanju …

Neprijeten zadah pri psu in Ustna higiena psa

Osnova je skrb za dobro ustno higieno

Podobno kot sebi morate tudi psu redno ščetkati zobe. To je najbolj zanesljiva pot do preprečevanja neprijetnega zadaha. Potrebovali boste seveda posebno ščetko z mehkimi ščetinami, ustvarjeno posebej za pse. Večina psov sicer pri tem ne uživa najbolj, vendar se bo pes na ščetkanje sčasoma zagotovo navadil, zato bodite potrpežljivi in vztrajni.

- Oglas -

Korenje

Uživanje korenja, ki ga imajo nekateri psi zelo radi, je med drugim koristno tudi za odpravljanje slabega zadaha. Korenje bo zmanjšalo tveganje za kopičenje zobnih oblog in povečalo tvorbo sline. Za neprijeten zadah pri psu je pogosto krivo prav pomanjkanje sline v ustih. Pes pa bo z uživanjem korenja dobil tudi precej pomembnih hranilnih snovi.

Jabolčni kis

Znano je, da je jabolčni kis zelo koristen za naše zdravje, podobno pa je mogoče reči tudi za pse. Med drugim lahko kis pomaga pri odpravi neprijetnega zadaha, saj poskrbi za uravnavanje pH-ja ustne votline. Poleg tega učinkuje jabolčni kis protimikrobno. Uporabite nefiltriran jabolčni kis, ki ga dodajte v posodico z vodo. Za manjše pse zadostuje že 1 žlička na dan, pri večjih pa lahko uporabite tudi 1 žlico jabolčnega kisa.

Kokosovo olje

Tudi kokosovo olje je znano po protibakterijskem delovanju. Uporabite ga lahko za ščetkanje, kot bi sicer uporabili zobno pasto. Psu pa lahko dajete kokosovo olje tudi v hrano, od pol žlice do 1 žlice na dan in neprijeten zadah pri psu bo kmalu izvenel.

Poskrbite, da bo imel pes na voljo dovolj vode

Pomanjkanje tekočine je eden izmed pogostih razlogov za neprijeten zadah pri psih. Bodite pozorni na to, da bo imel pes vedno na voljo dovolj sveže vode. To je seveda še posebej pomembno v poletnih mesecih.

- Oglas -

Peteršilj

Še ena izmed naravnih možnosti, kako odpraviti neprijeten zadah pri psu, je, da mu ponudite malce peteršilja. Drobno nasekljan peteršilj lahko enkrat dnevno posujete po hrani, ki jo uživa vaš pes, ali pa pripravite peteršiljev čaj, ki ga naj pes občasno popije namesto navadne vode.

NAJNOVEJŠE