0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj ima toliko otrok težave z alergijami?

Zakaj ima toliko otrok težave z alergijami?

MORDA VAS ZANIMA

V današnjem času naj bi se z alergijami spopadalo vse več otrok. Zagotovo vsi poznamo kakšnega otroka, ki ima težave z alergijami na hrano ali pa se mu na koži pojavljajo neprijetni ekcemi. Vseeno je treba biti pri trditvah, da se je delež alergij med otroki povečal, previdni. Številne raziskave namreč temeljijo zgolj na poročanju staršev, čeprav sama alergija ni bila mogoče nikoli potrjena s strani medicinske stroke.

- Oglas -

Alergija na hrano

Hipoteza o higieni

Strokovnjaki se strinjajo, da se je v zadnjem času povečalo tako število različnih alergij na hrano kot tudi drugih alergijskih reakcij, kot so ekcemi in astma. Številni strokovnjaki opozarjajo na to, da je alergij v zahodnem svetu več zato, ker toliko truda posvečamo prav nadzoru nad različnimi mikrobi. A prav mikrobi so tisti, ki pripravijo naš imunski sistem na spopad z različnimi alergijami.

Raziskovalci z raziskovalne ustanove London School of Hygiene and Tropical Medicine opozarjajo, da hipoteze o higieni ne smemo kar tako posplošiti. Če ima vaš otrok alergijo, to še ne pomeni, da je razlog v preveliki sterilnosti domačega okolja. Vzroki se zagotovo skrivajo drugje.
Porast alergijskih reakcij ne korelira z zmanjšanjem deleža okužb s patogenimi organizmi, prav tako pa tega ni mogoče pojasniti s spremembami na področju higiene znotraj gospodinjstva. Raziskovalci zato predlagajo, da bi se ta raziskava imenovala drugače. Želijo se izogniti uporabi termina higiena, saj menijo, da bi to pripomoglo k temu, da bi se ljudje osredotočili na resnični vpliv mikrobov, ki ga imajo ti pri atopičnih boleznih, hkrati pa bi na ta način preprečili, da bi padla raven osnovne higiene znotraj gospodinjstev.

- Oglas -

Otroci na podeželju naj bi imeli manj težav z alergijami

Otroci, ki živijo na kmetiji, naj bi redkeje imeli težave z astmo. Prav tako je delež otrok v mestih, ki trpijo zaradi različnih alergij na hrano, večji kot pa na podeželju. Razlog za več alergij v mestih je med drugim tudi bolj onesnažen zrak. Nekatere raziskave gredo celo dlje in trdijo, da imajo otroci, rojeni v porodnišnicah, še posebej tisti, ki so bili rojeni s pomočjo carskega reza, drugačno ravnovesje črevesnih bakterij, zaradi česar so bolj dovzetni za različne alergije.

Vse več otrok ima alergije

Kdaj v otrokovo prehrano uvesti določeno živilo?

Treba je upoštevati tudi glavne spremembe glede tega, kako in kdaj v otrokovo prehrano uvajati potencialno alergeno hrano.

Nekateri strokovnjaki priporočajo, naj starši, če se v družini pojavljajo alergije na hrano ali ekcemi, raje počakajo nekaj let, preden dajo otroku za poskusiti hrano, ki velja za velik alergen, kot so na primer arašidi, mleko in jajca. Spet drugi strokovnjaki menijo, da se alergije pojavijo pri tistih otrocih, pri katerih starši dlje časa odlašajo z uvajanjem določene vrste hrane.

- Oglas -

Obstajajo številne teorije, s katerimi želijo strokovnjaki razložiti vzrok za pojav alergij pri otrocih. Te nemalokrat sprožajo zelo ostre debate. Hipoteza o preveliki higieni zagotovo ne drži popolnoma in zato ne bi smela biti razloga, da boste doma prenehali z umivanjem rok in skrbjo za osnovno higieno. Še vedno boste gledali na to, da vaš otrok ne bo nesel vsega v usta. Higiena je ne nazadnje osnova za ohranjanje otrokovega zdravja. Kot pri večini stvari je treba tudi tu uporabiti nekaj zdrave pameti, predvsem pa upoštevati načelo zmernosti.

Pustite otrokom, da se igrajo v blatu, a ko bodo prišli domov, naj si le umijejo roke. Prav tako lahko jedo tudi arašidovo maslo – četudi arašidi veljajo za splošno znano alergeno hrano.

.

NAJNOVEJŠE