Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaNamesto zdravil – sadje in zelenjava

Namesto zdravil – sadje in zelenjava

MORDA VAS ZANIMA

Kako premagati debelost, zmanjšati lakoto in podpirati lokalne pridelovalce – vse z eno potezo?

- Oglas -

Razmišljanje antičnega grškega zdravnika Hipokrata je bilo za njegove čase zelo napredno, danes pa so vse njegove misli, povezane s prehrano, prehranjevanjem in zdravjem, še kako aktualne. Današnji čas zaznamujeta dve skrajnosti: debelost na eni, in lakota na drugi strani. Zato povezava med našo prehrano in zdravjem še nikoli ni bila tako pomembna, kot je danes.

Vemo, da lahko z uživanjem veliko zelenjave in sadja pripomoremo k ohranjanju splošnega zdravja, tako lahko preprečimo prenekatero bolezen, po nekaterih tezah pa naj bi naša prehrana odražala tudi to, kako privlačni in optimistični smo. Določene raziskave pravijo, da naj bi ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, tudi veliko lažje opustili kajenje.

Zdravnik predpisuje sadje

Ko zdravnik namesto zdravil predpiše kar veliko sveže zelenjave in sadja

Wholesome Wave, neprofitna organizacija iz Connecticuta je prva, ki se ukvarja s tako imenovanim programom »Sadje in zelenjava na recept« (Fruit and Vegetable Prescription Program). Zdravniki in drugo zdravstveno osebje, ki delajo v sklopu programa, predebelim otrokom iz nižjega ekonomskega razreda, pri katerih je povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 ter bolezni srca in ožilja, dobesedno predpisujejo uživanje več sadja in zelenjave. Družine, ki so se odločile vključiti v ta program, so dobile »recepte« (v bistvu je šlo za kupone), ki jih lahko za nakup sadja in zelenjave unovčijo pri lokalnih kmetijskih pridelovalcih.

- Oglas -

Ob začetku programa »Sadje in zelenjava na recept« v dveh bolnišnicah v New Yorku je newyorški komisar za zdravje, Thomas Farley, izjavil, da bi lahko hrana nadomestila zdravila, ki se jih sicer navadno predpisuje predebelim otrokom. Po njegovem mnenju bo ta ukrep veliko prispeval k zmanjševanju številnih zdravstvenih težav. Priznal je, da samo s predpisovanjem zdravil ne rešimo nič.

Prvi rezultati kažejo, da gre za korak v pravo smer

Thomas Farley pravi, da so začetni rezultati njihovega projekta zelo spodbudni. Kar 55,3 % udeleženih v programu je poročalo, da so močno povečali količino sadja in zelenjave v svoji prehrani, 37,8 % otrok pa je od vstopa v program zmanjšalo tudi indeks telesne mase.

Podpora lokalnim pridelovalcem

Tudi, kmetje, ki v programu sodelujejo, so nad njim navdušeni. S to potezo pridelovalci dobivajo večjo veljavo in prepoznavnost v družbi, na ta način pa so dobili tudi stranke, ki sicer nikoli ne bi kupovale pri njih.

Ta program zagotovo zapolnjuje vrzel, ki se je ustvarila med kmetijskimi pridelovalci in negotovostjo glede hrane. Tudi pri nas bi morali kmetje dobiti večjo podporo države. Samooskrba pri nas je strahotno nizka in če ne bomo pravočasno in ustrezno ukrepali, se nam ne piše nič dobrega.

Program, kot je »Sadje in zelenjava na recept«, je zagotovo korak v pravo smer in tudi pri nas bi si želeli podobnih pobud. Predvsem bi bilo zelo pomembno, če bi se zdravstvena stroka začela zavedati vloge, ki jo ima prehrana. Z ustrezno prehrano lahko ne le preprečimo številne bolezni, ampak jih celo pozdravimo. Prav tako pa so take iniciative tudi izjemno dobrodošla spodbuda za spodbujanje lokalnih pridelovalcev. Prav z jasno zastavljeno strategijo nam lahko uspe zmanjšati lakoto na eni, in debelost na drugi strani. Pri tem je predvsem pomembno ozaveščanje ljudi – ko se bodo začeli zavedati, da si lahko s spremembo načina prehranjevanja izboljšajo ali celo povrnejo zdravje, bomo na pravi poti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×