Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaOdkrit gen, ki »preprečuje ločitev«?

Odkrit gen, ki »preprečuje ločitev«?

MORDA VAS ZANIMA

Kaj je skrivnost dolgega in srečnega zakona? Pari, ki uspešno krmarijo med čermi, pogosto omenjajo komunikacijo in odkritost. Vendar pa se pravi odgovor morda skriva (tudi) v genetski kompatibilnosti ali nekompatibilnosti posameznikov. Tako vsaj nakazujejo ugotovitve raziskovalcev z Univerze Yale na čelu z Joan Monin, ki so pred kratkim objavili zelo zanimivo študijo …

Pri srečnih zakoncih pogosta genetska variacija na receptorju za oksitocin

- Oglas -

V raziskavi, na podlagi katere je nastal omenjeni članek, je sodelovalo 178 zakoncev, starih od 37 pa vse do 90 let. Sodelujoči so morali najprej izpolniti anketo, povezano z njihovim zadovoljstvom v zakonu. Nato pa so raziskovalci analizirali njihovo slino. Po natančnejši analizi vseh zbranih podatkov se je izkazalo, da je skupna značilnost mnogih srečnih zakoncev genetska variacija na receptorju za oksitocin. Kot je znano, je to t. i. hormon navezanosti in ljubezni.

Variacija naj bi bila povezana z varno navezanostjo, ki ni posesivna

Omenjena genetska variacija naj bi med drugim pripomogla k temu, da se vzpostavi varna navezanost, ki je podlaga za dobro komunikacijo med partnerjema in medsebojno podporo. Tovrstna navezanost pomeni občutek varnosti v odnosu, ki pa ne vključuje omejevanja partnerjeve svobode. Nasprotje varni navezanosti pa je t. i. pretirana navezanost ali odvisnost od odnosa, ki je velikokrat povezana s pomanjkanjem samozavesti, strahom pred zavrnitvijo, posesivnostjo in stalno potrebo po iskanju potrditve pri partnerju, kar je velikokrat recept za katastrofo.

Na koncu geni vendarle ne igrajo odločilne vloge …

Čeprav sicer morda res obstajajo določene genetske dispozicije, ki vplivajo na to, kako uspešen ali neuspešen bo nekdo pri ohranjanju dolgotrajnih partnerskih odnosov, pa so raziskovalci ugotovili, da omenjena genetska variacija na koncu vendarle ni odločilna. Še vedno je velik del odnosa odvisen od tega, koliko sta partnerja pripravljena vanj vložiti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×