Zdravje & prehranaOd trnja do zvezd

Od trnja do zvezd

MORDA VAS ZANIMA

Šipek je košat grm, ki raste v večini svetovnih predelov z zmernim podnebjem, in zraste od enega do treh metrov visoko. Od maja do junija se na trnatih vejah odpirajo nežni, svetlo rožnati in belkasti cvetovi. Ko odpadejo, se cvetišče poveča, omeseni in pobarva rdeče. Iz njega se razvije šipkov plod. Plod je gol, jajčast do okroglast, z dlačicami v notranjosti.

- Oglas -

Plodovi šipka vsebujejo veliko vitaminov C in B, pektine, nekatere organske kisline, zlasti jabolčno in citronsko, in čreslovine. Poleg teh so v njih še bioflavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti. Glede na to, da šipkovi plodovi vsebujejo zelo veliko vitamina C, šipkovi poparki poživljajo, odpravljajo utrujenost in krepijo imunski sistem. Pogosto jih jemljemo kot splošno okrepčilo med boleznijo in okrevanjem po njej, pa tudi za zvečanje odpornosti telesa proti raznim okužbam, kot so prehladi in gripa. Posebej pomemben je za starejše ljudi, katerih prebavila ne vsrkajo zadosti vitamina C.
ŠipekZaradi vsebnosti čreslovin deluje tako, da krči črevesno tkivo in pomaga pri ustavljanju driske. Pektini in organske kisline pa vplivajo na prebavni trakt. Spodbujajo izločanje prebavnih sokov ter lajšajo vnetje želodčne sluznice. Pektini poleg tega preprečujejo absorbcijo maščob iz črevesja v kri in tako pozitivno vplivajo na krvožilni sistem. Raziskave kažejo, da bi šipek utegnil pomagati pri lajšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti sklepov, prizadetih zaradi artritisa.

Po Bachovem cvetnem zdravljenju šipek priporočajo tudi pri depresiji in apatiji. Takole pišejo o njem v knjigi Bachovo cvetno zdravljenje: »Ko smo apatični – brezčutni, otopel in v zvezi s tem ničesar ne ukrenemo, nam šipek pomaga, da se soočimo z brezizhodno, morečo in neprijetno situacijo. Šipek nam povrne aktiven odnos do življenja in z njegovo pomočjo ponovno uzremo lepe in prave življenjske cilje. Naše življenje se lahko dramatično obrne na bolje, tako da naši najbližji, pa tudi ti, ki nas poznajo le bežno, ne morejo verjeti svojim očem. Spremeni se vse: misli so živahnejše in gibi hitrejši, spet se zanimamo za dogajanje okoli sebe in zavzeto opravljamo svoje naloge. Spanje se umiri, ponovno smo zbrani in duševna odsotnost se topi kot lanski sneg.«

Za šipek bi lahko rekli »Ad astra per aspera – Preko trnja do zvezd«.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×