0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBachove cvetne esence

Bachove cvetne esence

MORDA VAS ZANIMA

Bachove cvetne esence – angleški zdravnik dr. Edvard Bach je v tridesetih letih 20. stoletja razvil cvetno terapijo – metodo zdravljenja, ki je podobna homeopatiji.

- Oglas -

Dr. Bach je bil zdravnik, homeopat in bakteriolog, ki je razvil nov način zdravljenja – cvetno terapijo, ki se osredotoča na globlje vzroke bolezni, ne zgolj na njene simptome. Našel je 38 nestrupenih rastlin, iz katerih je na poseben način pripravil cvetne esence, ki nam pomagajo preobraziti čustvena, mentalna in tudi telesa neravnovesja.

Bachove cvetne esence
Na Bachove cvetne esence ne moremo biti alergični, ker niso narejene iz fizičnih substanc rastlin, vendar samo prenašajo zdravilni potencial cveta.

Bachove cvetne esence so zelo nežne in primerne tako za otroke in nosečnice, kot tudi vse ostale. Iz cvetnih esenc se pripravi mešanica, ki naenkrat lahko vključuje do 7 cvetnih esenc. Če neke esence ne potrebujemo, na naše telo nima nobenega učinka in nam tudi ne more škodovati. Prav tako na Bachove cvetne esence ne moremo biti alergični, ker niso narejene iz fizičnih substanc rastlin, vendar samo prenašajo zdravilni potencial cveta. Kemijsko gledano so čista izvirska voda.

Bachove kapljice
Bachove kapljice delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi.

Bachove kapljice

 • delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi.
 • delujejo na naše čustveno stanje in ga pomagajo harmonizirati.
 • Bachovi cvetovi so nestrupeni, nimajo stranskih učinkov in so zelo preprosti za uporabo.
 • osredotočajo se na zdravljenje resničnih vzrokov naših težav in bolezni, ne zgolj na simptome.
 • uporabljajo jih lahko tudi otroci, nosečnice, starejši ljudje.
 • zelo primerne so za pomoč v krizah in težkih življenjskih situacijah.
 • ne nadomeščajo klasične medicinske pomoči, lahko pa jo spremljajo.

Bachovih cvetnih esenc je 38 – od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je REŠILNO ZDRAVILO, ki je kombinacija 5 esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih … Povrne nam energijsko ravnovesje in občutek miru.

- Oglas -

Esence se lahko uporabljajo pri vseh vrstah težav, tudi pri čisto fizičnih. Vendar je eno osnovnih načel, ki jih je izpostavil Edvard Bach, to: Vedno zdravimo bolnika in ne bolezni.

Zato nikoli ne določimo esence ali kombinacije esenc glede na zunanje simptome ali bolezen, vendar glede na posameznika in njegovo počutje, stanje, vzorce, odzive … v tem trenutku.

Bach je menil, da je vse, kar doživljamo na telesni ravni, samo odraz notranjega ravnovesja ali neravnovesja in moramo zato, če želimo resnično ozdraveti, pozabiti na zunanje simptome ter zdraviti notranje neravnovesje med telesom in duhom, ki je pravi vzrok različnim duševnim in telesnim težavam.

Tako da si lahko v primeru težav s kožo in lasmi seveda pomagamo tudi z esencami, vendar tako, da se pri izbiri osredotočimo na svoje notranje počutje, odzive, na neko skrivno neravnovesje, ki se pri nas izrazi na zunaj s težavami s kožo … Pri nekom drugem bi se enako ali podobno neravnovesje lahko izrazilo popolnoma drugače in zato se pri izbiri esenc nikoli ne osredotočamo samo na zunanji simptom. Prav tako so pri različnih ljudeh različni vzroki tisti, ki povzročijo npr. kronični kašelj, in ti vzroki so tisti, ki jih je treba zdraviti, kašelj, ki je samo posledica.

- Oglas -

Bachove esence so nam v pomoč pri ozdravitvi ali težavnih življenjskih situacijah, tako da nam pomagajo neravnovesja zamenjati z vrlinami.

Bach je dejal: “Bolezen lahko preprečimo in pozdravimo, če spoznamo pomanjkljivost v nas samih in jo odpravimo tako, da razvijemo tiste kreposti, ki to pomanjkljivost izničijo. Tega pa ne dosežemo tako, da bi se borili proti pomanjkljivosti, ampak da nasprotno krepost razvijemo v takšni meri, da pomanjkljivost iz našega bistva pomete proč.”

Esence vedno izberemo glede na neravnovesja, “pomanjkljivosti” v nas, pri njihovi uporabi pa se osredotočimo na vrline, kreposti, ki nam jih pomagajo razviti, da bi posledično pozdravili tudi telesne ali duševne simptome.

Zelo pomembno pri Bachovih cvetnih esencah je, da jih vedno izberemo glede na trenutno počutje in glede na negativne čustvene in mentalne vzorce, načine delovanja, odzivanja … v tem trenutku, a hkrati jasno poznamo kvalitete, ki jih posamezna esenca pomaga razviti!

Bachove cvetne esence
Hkrati lahko izberemo do 7 esenc, vendar je bolj ustrezno manj, ker lažje in bolj jasno zaznamo spremembe.

Izbrane esence (individualno izbrana mešanica esenc) se zmešajo v 30-mililitrsko stekleničko z vodo, mešanico esenc pa jemljemo 4-krat na dan po 4 kapljice pod jezik ali v vodo. Ob rednem jemanju mešanico porabimo približno v 3–4 tednih.
Po tem obdobju je smiselno preveriti spremembe in počutje posameznika ter se na podlagi tega odločiti – ali za nadaljevanje enake mešanice esenc ali morda za prilagoditev in spremembo kakšne esence.

Glede na to, da so Bachove cvetne esence zelo blage, se lahko uporabljajo hkrati tako s kakšno drugo alternativno metodo zdravljenja kot tudi skupaj s klasično zdravniško pomočjo in zdravili.

Ne nadomeščajo zdravniške pomoči, vendar lahko močno olajšajo pot ozdravljena oziroma izboljšajo duševno, čustveno in mentalno počutje.

Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje in nas na ta način poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi!

Kako uporabljamo cvetne pripravke

Uporaba cvetnih pripravkov je zelo enostavna. Najbolj uporabno je t. i. “rešilno zdravilo” (mešanica petih cvetov je pravi balzam v stresnih trenutkih). Tega kupimo v osnovni steklenički (štiri kapljice v kozarec in srebamo, dokler se ne pomirimo; lahko si pripravimo svojo stekleničko, v katero najprej natočimo izvirsko vodo, dodamo štiri kapljice koncentrata in nekaj alkohola oziroma kisa za daljšo obstojnost). Jemljemo jih s kapalko neposredno na jezik, štirikrat dnevno po štiri kapljice (zjutraj, opoldne, popoldne in zvečer).

Poleg tega si lahko iz osnovne stekleničke nakapamo dve kapljici v kozarec vode ali soka in ga prek dneva srebamo po požirkih. Za dlje trajajoča čustvena stanja pripravimo mešanico največ 7 cvetov v steklenički, vode in alkohola. Lahko nakapamo deset kapljic oljke iz osnovne stekleničke v kopel, kadar smo zelo utrujeni. Ko želimo osvežiti energijo prostora, lahko dodamo tri kapljice gabra iz osnovne stekleničke v dišečo svečko, najbolje skupaj z eteričnim oljem. V zalivalko za rože dodamo pet kapljic osnovnega pripravka, npr. oreh, po presajanju. V pršilnik za rože dodamo tri kapljice iz osnovne stekleničke, npr. lesniko, pri različnih rastlinskih boleznih. Hišnim živalcam pa v vodo dodamo tri kapljice osnovnega pripravka, npr. vinsko trto, za preveč agresivne pse.

Druga možnost je, da v pogovoru s strokovnjakom spoznamo čustveni vzrok naših vsakodnevnih težav, zaradi katerih smo nesrečni in nezadovoljni. Ta pogosto izhaja iz negativne izkušnje v preteklosti, zaradi česar se ne počutimo dovolj močne in varne v naši hoji skozi življenjske preizkušnje. Cvetne kapljice postanejo “bergla”, ki nam vrača zaupanje v sebe toliko časa, dokler nismo dovolj čustveno močni, da lahko sami hodimo naprej.

Zdravljenje v sedmih prijetnih korakih:

 1. Najprej se povežemo s svojo naravo, povrne se nam dobro počutje. Začutimo mir in svežino, spet se počutimo priklopljeni na lastne baterije.
 2. Vrne se nam upanje v dober razplet trenutne situacije. Življenje nam postane izziv.
 3. Sledi vračanje veselja in užitka v naših dejanjih. V tem času tudi ozavestimo in sprejmemo temne dele lastne osebnosti. Ob tem se nam izkristalizirajo čustva in zjasni um.
 4. Prične se obujati vera in zaupanje, kar nas pripelje do postopnega spoznavanja naše izvorne rane, ki je v ozadju vseh zapletov, ki se nam dogajajo v življenju.
 5. Zaceljena rana postane izvor našega navdiha, postanemo jasni in ustvarjalni v izražanju naših zamisli.
 6. Sledi obdobje modrosti in sočutja do vseh.
 7. Zadnji korak je zlitje z ljubeznijo.

Cvetno zdravljenje je tako lep primer ekološko sprejemljivega zdravljenja, saj poteka skozi sodelovanje. Že priprava sama ne zahteva celotne rastline, ampak zgolj nekaj cvetov. Pripravki so prijetni in enostavni za uporabo in ne povzročajo stranskih učinkov. Z jemanjem kapljic okrepimo povezanost z našo naravo in s kraljestvom rastlin. Pa ne pozabite – rosa osvežuje!

Bachov sistem izhaja iz uporabe 38 pripravkov cvetov rastlin in studenčnice ter dodatnega “rešilnega zdravila”. Pripravke izbiramo glede na trenutno čustveno stanje posameznika, ki ga najlažje določimo skozi “zrcala”, ki nam jih kažejo drugi. Vprašajmo se, kaj nam je pri drugih najbolj všeč oziroma kaj nas najbolj odbija. Pri tem ne pozabimo, da je prednost cvetk ta, da nam ne morejo škodovati, in če izberemo napačno, pač ne pomaga. Zato si jih kar poglejmo:

 • Beli kostanj pomaga pri nespečnosti
 • Bodika za jezne in bojevite osebe
 • Bor nam pomaga premagati občutke krivde in najti občutek zadovoljstva v sebi
 • Brest za sposobne osebe, ki včasih v težavnih trenutkih odpovejo
 • Bukev preveč kritičnim vrača spoštovanje in razumevanje do drugih
 • Češnjina sliva – pri destruktivnih mislih se oseba lažje pomiri
 • Dob za delovne ljudi, ki se preveč trudijo in razdajajo
 • Gaber pri jutranji utrujenosti, ko se nam ne ljubi iz tople postelje
 • Gorjušica – ko bi potrebovali kanček sonca, da nam posije v našo zavest, proti depresiji
 • Kostanjev popek za ljudi, ki stalno ponavljajo iste napake in se iz njih nič ne naučijo
 • Kovačnik za sentimentalne, ki sanjajo o romantični ljubezni ali pa jih muči domotožje
 • Krinkar za sramežljive osebe in za vse vrste strahov
 • Lesnika pomaga vsem “grdim račkom” uzreti, da so beli labodi; pomaga tudi pri občutku nečistosti
 • Macesen za tiste, ki potrebujejo več samozavesti
 • Mešič pomaga pri odločitvi med dvema različnima možnostma
 • Močvirska grebenika pomaga vzvišenim spet vzpostaviti stik s svojim srcem
 • Nedotika za tiste, ki so pretirano zagnani in jih vse jezi
 • Oljka obnovi energijske zaloge izčrpanim ljudem
 • Oreh zaščiti preobčutljivo osebo, da lažje deluje in bolje vzpostavlja meje
 • Potrošnik pri požrtvovalni ljubezni, ko se preveč vživimo v vlogo reševalca
 • Pravi kostanj nam pomaga iz temne noči duše; za osebnostno preobrazbo
 • Ptičje mleko pomaga spet vzpostaviti mir po šokih in stresih, travmah iz otroštva
 • Rdeči kostanj prežene pretirane skrbi in strahove za druge
 • Repik je za tiste, ki svoje težave skrivajo za prešernim nasmehom
 • Rožič za tiste, ki dvomijo vase, da spet zaupajo svojemu notranjemu glasu, intuiciji
 • Sončece ob preganjavicah in strahovih
 • Sporiš za preveč zagnane in navdušene
 • Srobot pripomore k temu, da sanjači postanejo praktični umetniki
 • Stoklasa nam pomaga pri iskanju naše življenjske poti
 • Svišč pri zastojih ob neuspehih, črnogledost
 • Šipek za zvezdice zaspanke, ki predano čakajo na svojega princa in pozabljajo nase; tudi za brezvoljnost
 • Tavžentroža za pepelke, da se naučijo reči NE
 • Trepetlika za nemirne in preplašene, da si znajo razložiti svoje strahove; nočne more
 • Ulex za potrte in obupane
 • Vinska trta za tiste, ki preveč vsiljujejo svojo voljo drugim
 • Vrba pride prav, ko smo jezni in nas mučijo občutki krivde, pri čemer smo prepričani, da so drugi odgovorni za vse to
 • Vresa za pretirano zgovorne, ki mislijo, da se svet vrti le okoli njih
 • Studenčnica za pretirano puščavniške osebe.
Repik
Repik je cvet poštenja in iskrenosti, iskrenosti tako do sebe kot tudi do drugih.

Repik – agrimony (Agrimonia eupatoria)

Repik je CVET POŠTENJA in ISKRENOSTI, iskrenosti tako do sebe kot tudi do drugih. Pomaga lahko ljudem, ki imajo nemirno stanje duha skrito za navidezno veselostjo in brezskrbnostjo. Masko veselosti si nadenejo tudi v trenutkih, ko jim gre slabo. Zaradi mučnih misli nemirno spijo in zavračajo samoto, saj bi se v samoti morali soočiti sami s seboj. Posamezniki v negativnem stanju repika so velikokrat pravi šaljivci in v družbi zelo priljubljeni, a za masko humorja pravzaprav skrivajo svoje skrbi in težave. Prav tako velikokrat posegajo po alkoholu in drogah, da bi bili vedno dobre volje in bi z veselostjo premagali svoje težave ter otopili duševno trpljenje.

Esenca repika nam lahko pomaga premakniti se od navidezne harmonije k resničnemu notranjemu miru. Pomaga se nam soočiti s problemi in jih začeti konstruktivno reševati.

Tudi kot pomoč pri odvisnostih je repik lahko dobra izbira, ravno tako za vedno nasmejane, a nemirne otroke, ki pogosto grizejo nohte, cincajo z nogo in navzven nočejo pokazati svojih težav in problemov.

Trepetlika - aspen
Trepetlika nam pomaga se zavedati lastne senzibilnosti in jo vzeti kot dar in kvaliteto ter z njo pravilno ravnati.

Trepetlika – aspen (Populus tremula)

Trepetlika je cvet SLUTENJA. Uporablja se takrat, ko se pojavijo nejasni strahovi neznanega izvora in z njimi povezana tesnoba. Ti nedoločeni strahovi nimajo jasnega ozadja in utemeljitve, a ljudi vseeno preganjajo, čeprav o njih težko spregovorijo. Trepetlika je prava esenca za izbiro v trenutkih tesnobe in skrbi navidezno brez pravega vzroka. Lahko je prisoten strah pred neznanih, trepetanje, tesnoba v želodcu, mravljinci ali nočne more. Ali strah pred strahom? Pomaga se nam premakniti od temnih slutenj k zavestni senzibilnosti. Pomaga se nam zavedati lastne senzibilnosti in jo vzeti kot dar in kvaliteto ter z njo pravilno ravnati. Negativno stanje Trepetlike je velikokrat povezano z neprizemljenostjo, esenca pa nam pomaga vzpostaviti prizemljeno senzibilnost in ozemljitev.

 

Tina Pipan,
djotiš in vastu svetovalka, svetovalka Bachove cvetne terapije,
Jan Kozamernik

.

NAJNOVEJŠE