Ajdov kruh z orehi – najboljši recept za hrustljavi kruh

    Domač hrustljav in okusen ajdov kruh bo razveselil vaše člane družine in presenetil obiske, recept pa je povsem preprost.

    Če si radi sami spečete svoj kruh in radi eksperimentirate in poizkušate nove okuse, je ajdov kruh z orehi pravi recept za vas.

    ajdov kruh z orehi
    Ajdov kruh z orehi bo teknil vsej družini.

    Le kdo bi se lahko uprl vonju po svežem ajdovem kruhu? Ajdova moka je v primerjavi z mnogimi drugimi živili rastlinskega izvora bogata s cinkom, ki ga v manjših količinah za normalno delovanje naš organizem nujno potrebuje. Ajda je tudi bogata z vlakninami, ki skrbijo za našo dobro prebavo. Ajda vsebuje tudi nekaj bakra, magnezija in selena. V ajdi je malo olja, le-to pa je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in zato zelo kakovostno.

    Zakaj izbrati ravno ajdov kruh?

    Ajda ne vsebuje glutena, zato lahko ajdov kruh uživajo tudi bolniki s celiakijo in tisti, ki so na dieti brez glutena. Ajda ima prav tako učinke pri zniževanju ravni holesterola v krvi, priporočajo jo za ohranjanja prožnosti ožilja in uravnavanje krvnega tlaka, prav tako pa je ajdov kruh lažje prebavljiv kot tisti iz bele pšenice. Da pa bo ajdov kruh še bolj zrav in okusen, mu lahko dodamo tudi nekaj zdrobljenih orehovih jedrc.

    Sestavine:

    • 300 – 400 g ajdove moke,
    • 700 g pirine moke (ali bele moke, če nimate težav z glutenom),
    • žlička soli,
    • 2 žlici rjavega sladkorja,
    • 1 zavitek svežega kvasa,
    • 2 – 3 pesti orehov,
    • mlačna voda.

    Priprava:
    Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo žličko sladkorja in počakamo da se dvigne. Zmašamo obe moki, sol in sladkor. Dodamo kvasni nastavek in orehe, premešamo, pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja. Pregnetemo in še enkrat vzhajamo. Pregnetemo, damo v pladenj, pokrijemo in vzhajamo, potem pa takoj postavimo v ogreto pečico na 180*c, pečemo kakih deset minut, zveišamo na 200*c in pečemo do konca. Kakih 45 min do ure …

    ajdova moka
    Najprej pripravimo ajdovo moko …
    kvas
    Pripravite kvas …
    masa za testo
    Zmešajte sestavine …
    testo za ajdov kruh
    Testo oblikujemo in postavimo v pekač ali v krušno peč …
    pripravljeno testo
    Testo je pripravljeno za peko.
    Povzetek
    recipe image
    Ime recepta
    Ajdov kruh z orehi
    Objavljeno
    Ocena
    31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)
    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    3 KOMENTARJI

    1. Boljša opcija je: 250g ajdove moke, 2 navadna jogurta, 1 žlička trsnega sladkorja (melase, ali karkoli boljšega od belega sladkorja), 1 žlička sode bikarbone, 1 žlička morske soli. Po želji se lahko doda tudi pest ali 2 orehov. Vse skupaj zmešaš z mešalcem in daš peči na 200 za 10 minut in 180 stopinj še cca 15 min. Zelo dober in zdrav!

    Comments are closed.