fbpx
Domov Zdravje & prehrana Ajdov kruh z orehi - najboljši recept za hrustljavi kruh

Ajdov kruh z orehi – najboljši recept za hrustljavi kruh

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Domač hrustljav in okusen ajdov kruh bo razveselil vaše člane družine in presenetil obiske, recept pa je povsem preprost.

Če si radi sami spečete svoj kruh in radi eksperimentirate in poizkušate nove okuse, je ajdov kruh z orehi pravi recept za vas.

ajdov kruh z orehi
Ajdov kruh z orehi bo teknil vsej družini.

Le kdo bi se lahko uprl vonju po svežem ajdovem kruhu? Ajdova moka je v primerjavi z mnogimi drugimi živili rastlinskega izvora bogata s cinkom, ki ga v manjših količinah za normalno delovanje naš organizem nujno potrebuje. Ajda je tudi bogata z vlakninami, ki skrbijo za našo dobro prebavo. Ajda vsebuje tudi nekaj bakra, magnezija in selena. V ajdi je malo olja, le-to pa je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in zato zelo kakovostno.

Zakaj izbrati ravno ajdov kruh?

Ajda ne vsebuje glutena, zato lahko ajdov kruh uživajo tudi bolniki s celiakijo in tisti, ki so na dieti brez glutena. Ajda ima prav tako učinke pri zniževanju ravni holesterola v krvi, priporočajo jo za ohranjanja prožnosti ožilja in uravnavanje krvnega tlaka, prav tako pa je ajdov kruh lažje prebavljiv kot tisti iz bele pšenice. Da pa bo ajdov kruh še bolj zrav in okusen, mu lahko dodamo tudi nekaj zdrobljenih orehovih jedrc.

Sestavine:

  • 300 – 400 g ajdove moke,
  • 700 g pirine moke (ali bele moke, če nimate težav z glutenom),
  • žlička soli,
  • 2 žlici rjavega sladkorja,
  • 1 zavitek svežega kvasa,
  • 2 – 3 pesti orehov,
  • mlačna voda.

Priprava:
Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo žličko sladkorja in počakamo da se dvigne. Zmašamo obe moki, sol in sladkor. Dodamo kvasni nastavek in orehe, premešamo, pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja. Pregnetemo in še enkrat vzhajamo. Pregnetemo, damo v pladenj, pokrijemo in vzhajamo, potem pa takoj postavimo v ogreto pečico na 180*c, pečemo kakih deset minut, zveišamo na 200*c in pečemo do konca. Kakih 45 min do ure …

ajdova moka
Najprej pripravimo ajdovo moko …


kvas
Pripravite kvas …

masa za testo
Zmešajte sestavine …

testo za ajdov kruh
Testo oblikujemo in postavimo v pekač ali v krušno peč …

pripravljeno testo
Testo je pripravljeno za peko.


Prejšnji članekEko osvežilci zraka
Naslednji članekBachove cvetne esence
- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×