0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiOd aprila dalje rekreativna uporaba marihuane v Nemčiji legalna

Od aprila dalje rekreativna uporaba marihuane v Nemčiji legalna

MORDA VAS ZANIMA

Nemčija se s 1. aprilom pridružuje državam, v katerih je rekreativna uporaba marihuane legalna. To pomeni, da bodo imeli lahko Nemci pri sebi manjšo količino marihuane, ne da bi jim bilo treba skrbeti, da bi se zaradi tega znašli v težavah. Rastlino bodo poleg tega lahko gojili tudi sami, pri čemer bodo morali seveda upoštevati zakonsko določene omejitve glede števila rastlin.

- Oglas -

Nemčija se pridružuje peščici držav, v katerih je marihuana že legalna

Spodnji dom nemškega parlamenta (bundestag) je zakon, ki velja od 1. aprila dalje, sprejel 23. februarja letos. V skladu z zakonom je rekreativna uporaba droge dovoljena polnoletnim osebam (starejšim od 18 let), in sicer tako v privatnih objektih kot na prostem oziroma v javnosti, pri čemer so, kot omenjeno, določene tudi omejitve, ki jih morajo upoštevati tisti, ki se bodo odločili za rekreativno uporabo marihuane.

Novice o tem, da se nemški politiki nagibajo k bolj liberalni ureditvi področja, so v javnost pricurljale že oktobra lani, vendar je bilo treba počakati na uradno glasovanje. Držav, v katerih je rekreativna uporaba marihuane dovoljena, je sicer za zdaj precej malo. Mednje na primer spada Kanada. Nato so tu še države, kot je Velika Britanija, v kateri rekreativna uporaba marihuane ni legalna, vendar pa je legalen dostop omogočen ljudem s hujšimi zdravstvenimi težavami. Kot posebno skupino pa je treba omeniti še države, v katerih je rekreativna uporaba marihuane strogo gledano ilegalna, vendar je bilo posedovanje manjših količin dekriminalizirano. Primer tovrstnih držav sta Portugalska in Nizozemska.

Ostri besedni spopadi med podporniki in nasprotniki zakona

Za sprejetje zakona je glasovalo 407 poslancev, medtem ko jih je bilo 226 proti. Nasprotniki so bili zelo glasni. Eden izmed njihovih argumentov je bil, da je neumno pričakovati, da lahko z legalizacijo drog omejimo uporabo drog med najstniki. Po drugi strani podporniki zakona, med katerimi je tudi nemški minister za zdravje Karl Lauterbach, verjamejo, da lahko zakon zaščiti otroke in mladostnike ter uniči črni trg.

- Oglas -
Legalizacija uporabe marihuane

Katere omejitve bo treba upoštevati pri posedovanju in rekreativni uporabi marihuane?

V skladu z novim zakonom ima lahko vsak polnoletni Nemec v javnosti pri sebi do 25 gramov marihuane, doma pa do 50 gramov. Kot omenjeno, je dovoljena tudi vzgoja rastlin doma, pri čemer je treba upoštevati, da posamezno gospodinjstvo ne sme gojiti več kot treh rastlin. Sprva je bilo predvideno, da se bo marihuana prodajala v posebnih licenciranih trgovinicah in drogerijah, vendar je bil ta načrt opuščen. Po novem bodo dovoljeni t. i. marihuanski socialni klubi, ki bodo lahko šteli največ 500 članov. Distribucija marihuane bo lahko tako potekala samo znotraj teh klubov, pri čemer bodo morali biti vsi člani nemški državljani.

Precejšen delež Nemcev nad zakonom ni najbolj navdušen

Zakon je bil sprejet kljub temu, da je nemška javnost glede vprašanja precej razdeljena. Rezultati ankete, ki je bila izvedena pred nedavnim, so pokazali, da legalizaciji marihuane nasprotuje kar približno 42 odstotkov Nemcev. Precej neenotne pa so tudi ugotovitve analiz učinkov, ki so bile opravljene tam, kjer je bila marihuana že legalizirana. Centri za nadzor in preprečevanje bolezni po eni strani ugotavljajo, da je uporaba marihuane med najstniki po legalizaciji upadla. Vendar obstajajo tudi študije, ki kažejo, da marihuano uporablja vedno več najstnikov oziroma mladostnikov – in da je ponekod s prvega mesta že izrinila alkohol. Toda kot kaže trenutno, prednosti legalizacije običajno vendarle pretehtajo nad slabostmi.

.

NAJNOVEJŠE