Zdravje & prehrana»Obnovljiva« zelenjava

»Obnovljiva« zelenjava

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste se že kdaj lotili pridelovanja domače zelenjave tako, da ste semena posadili v lončke. Ste že kdaj poskusili vzgojiti zelenjavo iz kuhinjskih ostankov? Nekatero zelenjavo namreč lahko ponovno vzgojimo! Katero? V nadaljevanju smo vam pripravili seznam »obnovljive« zelenjave.

Mlada čebula

- Oglas -

Odrežite celoten zelen del šalotke tako, da vam ostane zgolj spodnji del s koreninami in centimeter zelenega zgornjega dela. Nato njeno korenino postavite v kozarec z malo vode. V enem tednu vam bo zeleni zgornji del mlade čebule ponovno zrasel.

zdrava zelenjava

Česen

Česnove poganjke lahko vzgojite tako, da česen s spodnjim delom postavite v kozarec z malo vode. Zelene poganjke, ki jih bo odgnal lahko zaradi prijetnega blagega okusa uporabite kot okusen dodatek testeninam in solatam.

Korenje

Zgolj za opozorilo – oranžnega dela korenčka žal ne moremo vzgojiti, lahko pa ponovno rast omogočimo vrhnjemu delu korenja. Vrhnji listnati del korenja je izvrsten dodatek k juham in solatam. Na prvi pogled zgleda kot peteršilj, okus pa ima tudi enko dober – če ne še boljši. Vrhnji del korenja odrežemo in ga postavimo v lonček z vodo z veliko sončne svetlobe. V dobrem tednu boste nagrajeni z okusnim svežim zelenim perjem.

Bazilika

- Oglas -

Odrežemo nekaj centimetrov stebla od vrha, mu odstranimo liste ter postavimo steblo v kozarec vode. Tega postavimo nekam kjer ga bo doseglo veliko sončne svetlobe. V dveh tednih bo steblo odgnalo koreninice in takrat ga posadimo v lonček. Na ta način boste lastno baziliko lahko obnavljali v nedogled in nikoli več vam je ne bo treba kupiti.

Zelena

Vzemite plitko posodo ter jo napolnite z vodo. Vanjo postavite spodnji zeleni del zelene. V petih tednih boste opazili kako iz sredine spodnjega dela odganjajo novi poganjki. Ko bo teh zadosti jih presadite v zemljo. Posadite jih tako, da iz zemlje gleda kakšen centimeter poganjka.

Koriander

Podobno kot pri baziliki, steblo koriandra postavimo v kozarec z vodo in počakamo, da odžene nekaj koreninic. Ko so te dovolj goste ga presadimo v zemljo in čez nekaj mesecev boste imeli svoj lastni grmiček.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×