fbpx
Domov Zdravje & prehrana »Obnovljiva« zelenjava

»Obnovljiva« zelenjava

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Zagotovo ste se že kdaj lotili pridelovanja domače zelenjave tako, da ste semena posadili v lončke. Ste že kdaj poskusili vzgojiti zelenjavo iz kuhinjskih ostankov? Nekatero zelenjavo namreč lahko ponovno vzgojimo! Katero? V nadaljevanju smo vam pripravili seznam »obnovljive« zelenjave.

Mlada čebula

Odrežite celoten zelen del šalotke tako, da vam ostane zgolj spodnji del s koreninami in centimeter zelenega zgornjega dela. Nato njeno korenino postavite v kozarec z malo vode. V enem tednu vam bo zeleni zgornji del mlade čebule ponovno zrasel.

zdrava zelenjava

Česen

Česnove poganjke lahko vzgojite tako, da česen s spodnjim delom postavite v kozarec z malo vode. Zelene poganjke, ki jih bo odgnal lahko zaradi prijetnega blagega okusa uporabite kot okusen dodatek testeninam in solatam.

Korenje

Zgolj za opozorilo – oranžnega dela korenčka žal ne moremo vzgojiti, lahko pa ponovno rast omogočimo vrhnjemu delu korenja. Vrhnji listnati del korenja je izvrsten dodatek k juham in solatam. Na prvi pogled zgleda kot peteršilj, okus pa ima tudi enko dober – če ne še boljši. Vrhnji del korenja odrežemo in ga postavimo v lonček z vodo z veliko sončne svetlobe. V dobrem tednu boste nagrajeni z okusnim svežim zelenim perjem.

Bazilika

Odrežemo nekaj centimetrov stebla od vrha, mu odstranimo liste ter postavimo steblo v kozarec vode. Tega postavimo nekam kjer ga bo doseglo veliko sončne svetlobe. V dveh tednih bo steblo odgnalo koreninice in takrat ga posadimo v lonček. Na ta način boste lastno baziliko lahko obnavljali v nedogled in nikoli več vam je ne bo treba kupiti.

Zelena

Vzemite plitko posodo ter jo napolnite z vodo. Vanjo postavite spodnji zeleni del zelene. V petih tednih boste opazili kako iz sredine spodnjega dela odganjajo novi poganjki. Ko bo teh zadosti jih presadite v zemljo. Posadite jih tako, da iz zemlje gleda kakšen centimeter poganjka.

Koriander

Podobno kot pri baziliki, steblo koriandra postavimo v kozarec z vodo in počakamo, da odžene nekaj koreninic. Ko so te dovolj goste ga presadimo v zemljo in čez nekaj mesecev boste imeli svoj lastni grmiček.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×