Čebula je živilo, ki ga najdemo v prav vsakem gospodinjstvu. Je vsestransko uporabna in zdrava rastlina, ki pa je nekateri ne prenesejo, saj lahko povzroči kopičenje črevesnih plinov.
Srbski znanstveniki so ugotovili, da čebula preprečuje nastanek kardiovaskularnih bolezni, preprečuje rast tumorjev in ugodno deluje na procese staranja. Je bogata s kvercetinom, ki preprečuje oksidacijo maščob in ohranja zdravo ožilje. Bogata je tudi z vitaminom C in preprečuje nekatere vnetne procese v telesu. Zdravo pa ni samo uživanje čebule, marveč tudi obkladki, ki jih pripravimo iz nje.
Čebula zbija vročino in odpravlja glavobole
Čebulo lahko uporabimo za zbijanje vročine, če seveda ta ni previsoka, saj moramo v tem primeru k zdravniku. Dve čebuli drobno sesekljamo oziroma zmeljemo v kašo, ki jo potem razporedimo po površini dveh gaz. Oblogo damo na podplate, povijemo s povojem in pustimo delovati več ur. Vonj vsekakor ni najbolj prijeten, vendar pa tovrstni obkladki delajo čudeže in vročina kmalu pade.
Včasih so čebulne obkladke uporabljali tudi pri raznih boleznih, povezanih s srcem. Čebulno kašo so polagali na meča, to pa naj bi krepilo delovanje srca. Čebulni obkladki nekaterim pomagajo tudi pri glavobolu, kašo iz sveže čebule v primeru glavobola za pol ure položimo na tilnik in prekrijemo z gazo.