Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Ekologija & okoljeHormonski motilci v naši vodi - problematika prihodnosti

Hormonski motilci v naši vodi – problematika prihodnosti

MORDA VAS ZANIMA

Prof. dr. Mihael Jožef Toman, prodekan in nekdanji dekan Biotehniške fakultete, ki je član več ekoloških društev doma in v tujini, podpredsednik Slovenskega društva za zaščito voda, opozarja, da se Slovenci vedno bolj obračamo k zdravemu načinu življenja in prehranjevanja, vendar pa je treba jasno poudariti, da se vse začne in konča pri vodi. Če se ves dan zdravo prehranjujemo in gibamo, popoldne pa na dvorišču operemo avto, pri čemer proizvedemo najbolj problematično odpadno vodo, se bodo izjemno škodljive snovi iz nje k nam prej ali slej vrnile skozi pipo.

- Oglas -

voda

Število nevarnih kemikalij se v okolju iz leta v leto povečuje, med njimi je več kot 100.000 različnih sintetičnih snovi, ki smo jih zadnjih 50 letih spustili v okolje. Vedno so končni sprejemnik vodna telesa, tudi podtalnica. Med temi nevarnimi snovmi si posebno pozornost zaslužijo motilci endokrinega sistema, poljudno jih imenujemo tudi hormonski motilci. Lahko to bolje razložite in kakšno je stanje v Sloveniji?

Gre torej za umetne snovi, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Številne prihajajo iz plastičnih izdelkov, torej vsa plastika, ki se kopiči v okolju, je vir teh snovi, tudi prej omenjena kozmetika, da ne govorimo o hormonih, ki jih človek, tako svoje, kot tiste, ki jih uporablja bodisi zaradi preprečevanja nosečnosti ali za kaj drugega, spušča v okolje. Potem so to tudi dodatki hrani za okus, barvo, vonj itd. Teh snovi je vse polno. Žal jih z nobeno denarno sprejemljivo metodo ne moremo odstraniti iz odpadne vode. Odpadne vode z motilci endokrinega sistema, ki gredo v čistilne naprave, se ne znebijo teh snovi, torej gredo skozi čistilno napravo v Ljubljanico ali katero koli drugo reko, seveda. V prihodnje se bo torej veliko pomembneje osredotočiti na to, kako tovrstni motilci endokrinega sistema v okolje sploh ne bodo prišli. Iluzorno je razmišljati o tem, da jih ne bomo več proizvajali, kajti sodobni način življenja jih praktično zahteva …

Več si preberite tukaj >>

- Oglas -

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×