0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako znova najti sebe, ko se počutite izgubljeni?

Kako znova najti sebe, ko se počutite izgubljeni?

MORDA VAS ZANIMA

V življenju pridejo obdobja, ko se lahko nenadoma vprašamo, kdo sploh smo? Če delamo na sebi in na svoji osebni rasti, odgovor na to vprašanje poznamo ali pa ga še iščemo. To, da izgubimo sami sebe pomeni, da se nenadoma zavemo, da sploh ne vemo, kdo smo; da smo pozabili slediti samemu sebi. Najpogosteje ljudje izgubijo sami sebe, ko doživijo hude travme ali imajo v življenju burne spremembe. Pogosto se zgodi, da ljudje pozabijo, kdo v resnici so, ker se izgubijo v vlogi starša, gospodinje ali se preveč identificirajo s poklicem, pri tem pa pozabijo nase.

- Oglas -
Kako znova najti sebe

Zakaj človek izgubi samega sebe?

To, da izgubite stik s samim seboj, se običajno zgodi, ko padete v vloge, v katere zapadete, ker tako od vas pričakuje družba; ko se izgubite v ideji, kdo bi morali biti ali kaj bi morali početi glede na pričakovanja drugih. Sami sebe izgubite, ko sledite temu, kar mislite (ali kar drugi mislijo), da bi morali početi, namesto, da bi sledili temu, kar si sami resnično želite početi.

Kaj storiti, ko ugotovite, da ste se izgubili?

Najprej morate spoznati, da ste se izgubili. Si priznati, da ste dali prednost drugim ljudem ali okoliščinam v življenju, namesto sebi. To misel morate sprejeti in si odpustiti ter iti novim zmagam nasproti: najti skriti zaklad; znova najti sebe. Najprej se morate vprašati, zakaj se počutite izgubljeno.

Iskati sebe pomeni, da iščete sebe; pravega sebe. Vprašajte se, kdo pravzaprav ste, kaj vas veseli in kaj je tisto, kar imate na sebi najraje? Sami sebe namreč potrebujete, saj ste si najbolj trdna opora. Odnos s samim seboj je tisti, ki ga morate skrbno negovati.

- Oglas -

Kje začeti?

Najprej poskusite pogledati na svoje življenje z razdalje. Naredite časovnico življenja. Naredite seznam dosežkov, obžalovanj, pozitivnih in negativnih trenutkov. Zapišite vsak večji dogodek. Zapišite, kaj ste iz vsake izkušnje odnesli. Najprej torej začrtajte nekakšen okvir, da boste bolj videli, kje ste in kam ste namenjeni. Naredite še seznam ciljev in sanj. Le-ti so lahko splošni ali točno določeni.

Sprejmite odgovornost za to, da ste se izgubili

Ne glede na razlog, sprejmite odgovornost. Morda vas je življenje postavilo v različne vloge, kjer ste se posvetili drugim stvarem, ob čemer ste sebe izgubili. Nič hudega, pomembno je, da to sprejmete in da začnete na tem tudi delati. Ne ostanite v preteklosti.

Majhni koraki za velike sanje

Velik del iskanja sebe je to, da ugotovite, kaj je vaš pravi klic v življenju. Katere so vaše strasti? Kaj vas veseli? V čem ste dobri? Začrtajte si male korake in ustavite velike sanje. Želite napisati knjigo, preteči polmaraton, morda postati fotograf? Odkrivanje prave strasti je postopen proces. Naredite majhne korake v smeri svojih večjih ciljev. Bodite realni glede tega, kaj lahko storite danes, vendar bodite tudi čim bolj drzni glede tega, kaj lahko storite jutri. Ko boste našli svoje cilje, boste bolj osredotočeni k iskanju svojega pravega jaza.

Opazujte druge

Če vam ni popolnoma jasno, kdo oz. kakšni bi radi želeli biti, opazujte druge. Zapisujte lastnosti ali tiste načine vedenja, ki so vam na drugih všeč, in tista, ki vam niso. Ugotovili boste, kakšni si želite biti in kakšni ne.

- Oglas -

Zdrav življenjski slog

Ko ste zdravi, se na splošno boljše počutite in le z dobrim počutjem greste lahko novim zmagam nasproti. Gibanje, zdrava prehrana, sproščanje in veliko vode je tisto, kar potrebujete za nov začetek.

Pišite dnevnik

Zapišite svojo preteklost, pišite o svoji sedanjosti in lažje boste uvideli, kam želite v prihodnosti.

Sprašujte se

Sprašujte se in si odgovarjajte na vprašanja: Kdo sem, kaj želim? Kje se vidim čez eno leto? Kaj lahko storim že danes, da se bom počutil zadovoljno? Kam grem? Ko začnete spraševati sebe, razvijate navado, ki se ne bo samo prevedla v iskanje sebe kot celote, temveč tudi izboljšala vaše sposobnosti reševanja problemov. Ko lahko odgovorite na globoka vprašanja o sebi, se lahko soočite z vsakim izzivom.

Počnite, kar vas veseli

Težko je kar tako najti službo, ki vas zares veseli, zato si vsaj svoj prosti čas zapolnite s stvarmi, ki vas veselijo. Nič, kar vas veseli, ni izguba časa. To vas bo pripeljalo bližje temu, da boste ugotovili, kdo ste.

Pojdite ven iz svoje cone udobja

Rutina, ponavljanja, monotonost, pomanjkanje sprememb in izzivov vodijo do tega, da se izgubite. Naredite nekaj dejanj, ki jih še niste. Obiščite tuje mesto, spregovorite z neznancem, pomagajte ljudem. Izstopanje iz svojega območja udobja je zavestna odločitev, kjer se boste odločili poskusiti nekaj novega.

Hobiji in nove veščine

Ne bojte se poskusiti novega hobija. Spoznajte, kaj vas veseli (in kaj vas ne). Začnite eksperimentirati v kuhinji, udeležite se kakšnega tečaja, začnite se ukvarjati s športom. 

Znova premislite o svoji karieri in razmerjih

Premislite o svoji karieri in razmerjih, ki vam krojijo življenje. Premislite, če je kaj potrebno spremeniti ali zamenjati.

Pogovarjajte se

Pogovarjajte se z ljudmi, ki so vam blizu. Jasno zrazite, kako se počutite. Najhuje pri tem, ko se izgubite je to, da izgubite upanje, da se bo karkoli spremenilo, in da mislite, da nikomur ni mar.

Meditacija

Četudi vam meditacija ni blizu, bi jo morda vseeno morali poskusiti. Tako se boste sprostili, stopili v stik s samim seboj in dobili jasen uvid v svoje probleme in ovire.

Obnovite prijateljstva

Hitro se zgodi, da izgubimo stik s prijatelji. Obudite stara prijateljstva. Pokličite ljudi, ki vam nekaj pomenijo in jih povabite na kavo.

Naredite nekaj norega, bodite spontani

Naredite nekaj norega, ne glede na to, kaj je to dejanje. Delajte popačene obraze v ogledalu, poskusite skok z elastiko, pustite službo, ki vas ne veseli. Ne glede nato, kar se zdi noro drugim, če se vam zdi prav, to le storite.

Živite v trenutku

Vaša preteklost je z razlogom vaša preteklost. Odpustite si napake. Največji kritik ste vi sami. Živite za sedanjost. Smejte se, plešite, pojte, sanjarite, uživajte. Vrnite se k sebi. Počnite stvari, v katerih ste včasih uživali. Vsak dan počnite stvari, ki vas nasmejijo. Vsaka sekunda življenja je dar, izkoristite jo.

Preberite tudi: Meditacija za boljše počutje in dobro zdravje

.

NAJNOVEJŠE