0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Jože Majes SvetujeDomači sirup za spomin - Za klobuk zatakni rožmarin

Domači sirup za spomin – Za klobuk zatakni rožmarin

MORDA VAS ZANIMA

Pravijo, da so spomini tisto, kar nam ostane na stara leta, ko nismo več tako aktivni, da bi se še potikali naokoli, ko so otroci že odšli po svoje in ko veliko več presedimo v tišini kot takrat, ko smo bili mladi. Zato bi radi, da nam vsaj spomin dobro deluje, in k sreči nam narava ponuja kar nekaj zdravilnih rožic, ki pomagajo izboljšati spomin, tako da vplivajo na boljšo prekrvavitev naših možganov.

- Oglas -
Spomin

Ko nam začne pešati spomin

Če imamo kratkotrajno izgubo spomina, če se recimo ne spomnimo, kako je ime sosedovemu vnuku, ali pa pozabimo naslov filma, ki smo ga že vsaj trikrat gledali, potem lahko gre tudi za preobremenjenost možganov, ki preprosto pozabijo tisto, kar za nas ni pomembno.

Navadno se pozabljenega naknadno spomnimo, če se seveda malo potrudimo. Težava je, če začnemo redno pozabljati stvari. Recimo , da sva se s sosedo dogovorila, da bova skupaj zjutraj popila kavo. Jaz sem na to pozabil, soseda me spomni, jaz pa trdim, da se za kavo sploh nisva zmenila, in tega tudi res nimam v spominu. Ali pa je resna težava, če pridemo v mesto, v katero hodimo že 30 let po nakupih in se kar na enkrat ne znajdemo več. Ne vemo, kje je avtobusna postaja, kje ulica s pekarno itd.

Lahko gre za kratkotrajno stanje

Težava ni vedno samo v naših možganih. Lahko gre tudi za pomanjkanje B-vitaminov, težave s pritiskom, nosečnostjo, menopavzo … A ko je težava nevrološka in gre za spremenjeno delovanje možganov, kot je to pri starostni demenci, Alzheimerjevi bolezni in drugih, potem bomo zagotovo veseli, če povem, da imamo Slovenci enkratno rastlino, ki jo vsi dobro poznamo. To je rožmarin, za katerega trdijo, da lahko spomin izboljšujemo že samo, če ga vonjamo.

- Oglas -
Rožmarin za spomin

Kako nam lahko pomaga rožmarin?

Medicina nam pri demenci ponuja zelo malo. Poznamo farmacevtska zdravila za to bolezen, a žal niso vedno zelo učinkovita, ravno zato sem zelo vesel, da lahko povem, da je bilo o rožmarinu opravljenih kar nekaj resnih raziskav in ugotovljeno je bilo, da lahko resnično pomaga pri izboljševanju spomina.

Glavna spojina rožmarina je 1,8-cineol, ki izboljšuje spomin in prepreči razgradnjo nevrotransmitorja acetilholina, ki spodbuja možganske celice za spomin in razmišljanje. Tako lahko rožmarin blagodejno deluje na tiste, ki trpijo za demenco, slabo koncentracijo, izgubo tako kratkoročnega kot dolgoročnega spomina, Alzheimerjeve bolnike. Vse to pa brez stranskih učinkov.

Ne pozabimo tudi na ajdo in ginko

Zelo blagodejna se je pri nevroloških težavah izkazala še ena Slovencem zelo znana rastlina – ajda. Rutin, ki ga vsebuje, namreč učinkovito deluje na ožilje celotnega telesa. Povzroča, da se ožilje dobesedno pomladi, kot nova elastika, postane zopet prožno in bolj pretočno, kar pomaga pri preprečevanju nastanka možganske kapi, možganom pa zagotavlja boljši pretok krvi po žilah in s tem tudi esencialnih snovi, ki jih ta prinaša. Če pa temu dodamo še šipek, ki rutinu v ajdi pomaga, in pa staro dobro misel – origano, potem smo si že naredili dober čaj za spomin.

Ginko

A težko grem mimo rastline, ki jo poznamo tudi pri nas, a ni avtohtona, poznali pa so jo že staroselci. Govorim o ginku bilobi, ki je zagotovo rastlina z mnogo dobrimi zdravstvenimi učinki. Najbolj se omenja ravno pri zdravljenju demence in težav s cirkulacijo. Ginko je drevo, ki zrase zelo visoko in lahko živi tudi do 1000 let. Uporabljamo liste, a zato, da pridemo do dovolj učinkovin, moramo imeti prah ali pa ekstrakt. Pomembno je, da razumemo, kolikšno količino te rastline lahko dnevno uporabimo, ker lahko hitro pridemo do prebavnih motenj ali drugih želodčnih težav, možne pa so tudi alergijske reakcije na koži.

Iz vseh zgoraj naštetih rastlin si lahko tudi sami izdelamo sirup, ki nam bo pomagal zajeziti, ublažiti ali pozdraviti: demenco, očesni pritisk, izboljšati koncentracijo, preprečiti vrtoglavico, omiliti šumenje v ušesih, izboljšati spomin in olajšati še mnogo drugih težav.

- Oglas -

Recept za domači sirup za spomin

sirup za spomin

Za en liter sirupa potrebujemo :

  • 40 g suhega rožmarina,
  • 30 g suhe ajde,
  • 20 g origana ali dobre misli,
  • 10 g šipkovih lupinic,
  • 270 g prahu ginka,
  • 1 kg sladkorja.

Postopek izdelave sirupa za spomin:

Rastlinski poparek:

Suhe rastline med seboj zmešamo in poparimo s pol litra umirjenega kropa. Pustimo stati 10 minut (pokrito ). Precedimo skozi gazo in čim bolj ožamemo.

Sladkorna osnova:

V 1 liter vode vmešamo 1 kg trsnega ekološkega sladkorja in kuhamo toliko časa, da vsaj polovica vode izpari.

Rastlinski poparek vmešamo v sladkorno osnovo. Primešamo ginko in dobro premešamo. Vse skupaj naj čez noč počiva. Zjutraj ponovno pogrejemo in precedimo skozi cedilo v posodo, iz katere bomo sirup polnili v sterilizirane, temne stekleničke.

Uporaba za odrasle:

3-krat na dan po 1 čajno žličko , pol ure pred jedjo

Opomba: Če je vaš sirup pregost, lahko stekleničko pred uporabo postavite za nekaj minut v toplo vodo.

Preberite tudi: Demenca: Preprečimo nastanek in se zavarujmo

.

NAJNOVEJŠE