Zdravje & prehranaZobe barva tudi temna hrana

Zobe barva tudi temna hrana

MORDA VAS ZANIMA

Že dolgo je znano dejstvo, da nekatere nezdrave navade, kot sta kajenje ali uživanje alkohola, obarvajo našo sklenino in zobje niso več beli. Zobe obarva tudi redno uživanje kave in niti redno drgnjanje zob in uporaba nitke, vam obarvanosti ne bodo preprečili. Jo bodo pa vsekakor omilili. Omililo jo bo tudi redno izpiranje zob po pitju kave.

- Oglas -

Poleg tega zobe obarvajo vsa živila z močno bravo, torej vsa tista, ki vam denimo obarvajo jezik, ali trajno uničijo prt. Barva v hrani in pijači se sicer skriva v kromogenih, močno obarvanih moelkulah, ki se pritrdijo na zobno sklenino. K obarvanosti zob pa pripomorejo tudi živila z veliko vsebnostjo kisline. Ta namreč načenja zobno sklenino in s tem dovoli kromogenom, da se prilepijo na zobovje. Med takšna živila, ki rada obarvajo zobe, uvrščamo denimo rdeče vino, črne murve, črni čaj, rdečo peso in podobno. Večina živil, ki barvajo naše zobe, je zdravih, zato se jim nikar ne odpovejte. Si pa lahko po njihovem uživanju zobe sperete z vodo. Enako storite tudi po uživanju kislih stvari, kot sta limona in jabolčni kis.

obarvani zobje

Pravilno umivanje zob

Zobe morate umivati redno, vsaj zjutraj in zvečer. Kljub rednemu umivanju zob pa boste imeli ob nepravilnem umivanju zobe hitro obarvane, morda bodo polni tudi zobnih oblog. Zato je pravilno umivanje zob izjemno pomembno. Zobe ne umivamo z navpičnim ščetkanjem, s katerim lahko poškodujemo dlesen. Gibi naj bodo krožni in nežni. S čletko ne smemo pretirano pritiskati na zobovje, saj s tem ne bomo nič bolje očistili zob. Morda pa bomo s tem poškodovali dlesni.

Med umivanjem zob ne smemo pozabiti na zgornje ploskve kočnikov, kjer se umazanija zelo rada nabere in kjer se ponavadi delajo prve plombe. Pri ščetkanju umijte čisto vse zobe iz vseh smeri, nežno pa s ščetko masiramo tudi dlesni. Za umivanje zob kupite zelo mehko ščetko, ki naj ima manjšo glavo, da bomo z njo lažje dosegli zadnje kočnike. Po ščetkanju redno uporabljajte tudi zobno nitko, ki odstrani umazanijo, ki se je nabrala med zobmi.

Za bele zobe pa soda bikarbona

- Oglas -

V oglasih redno zasledimo zobne paste, ki pomagajo k bolj belim zobem. Poleg tega se je v zadnjih letih občutno povečalo število komercialnih ponudnikov, ki za bajne vsote takoj pobelijo vaše zobe in boste v trenutku videti kot filmska zvezda. Preden poiščete takšno pomoč poskusite še z naravnimi pripravki. Ob redni uporabi ter seveda ob rednem in pravilnem umivanju zob, bo učinek zadovoljiv.

Že desetletja nazaj so ljudje za čiščnje zob sami izdelovali nekakšno zobno pasto. Priljubljena je bila mešanica sode bikarbone z malo soli in nekaj kapljicami kisa. Vse skupaj zmešajte in s tem si s ščetkanjem umijte zobe. Okus ni tak, kot pri kupljenih zobnih pastah, a boste čutili naravno moč mešanice. Takšno pasto lahko uporabite trikrat na mesec. Druga naravna pasta je pasta iz limone. Sok limone zmešajte s sodo bikarbono, pasto za zobe pa kar s prsti nanesite v naša usta. Na zobeh pustite delovati okoli tri minute, po postopku pa si zobe umijte z navadno pasto. Tudi ta postopek lahko ponovite trikrat na mesec, a ne v kombinaciji z zgornjo pasto iz sode bikarbone in soli. Eden od načinov za bolj čiste in bele zobe je jabolčni kis. Preden si umijete zobe, pol minutke izpirajte usta s kisom. Nato si zobe umijte. Tega ne ponavljajte več kot trikrat na mesec, ker vam lahko uniči sklenino. V času jagod lahko te zmečkate in jih za tri minutke nanesete na zobe. Tudi jagode lepo pobelijo zobe. Ta trik so denimo poizkusile tudi znane zvezdnice, kot sta Oprah Winfrey in Tyra Banks, od takrat dalje ta trik uporablja veliko gospodinj. Ker pa imajo jagode tudi veliko sladkorja, si po beljenju z jagodami dobro umijte zobe z navadno zobno pasto in z nitko. Eden od načinov je tudi ta, da z notranjo stranjo lupine pomaranče drgnete po zobeh. Notranja stran lupine namreč vsebuje sestavine, ki pobelijo zobe. Jih pa hkrati tudi umažejo, zato po beljenju dobro umijte zobe.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×