0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNove ugotovitve o Zemljinem jedru

Nove ugotovitve o Zemljinem jedru

MORDA VAS ZANIMA

Trenutno vemo več o oddaljenih galaksijah kot pa o notranjosti naše Zemlje. Sedaj pa so lahko z opazovanjem oddaljenih potresov raziskovalci z Univerze Calgary razkrili nove podatke o vrhnjem delu Zeljinega jedra.

- Oglas -

Znanje o kompoziciji in stanju te cone je ključ do razumevanja vira Zemljinega magnetnega jedra ter nastanka našega planeta. Znanstveniki so imeli seveda že mnoge različne ideje o tem iz česa je jedro sestavljeno, vendar pa je omenjena študija razkrila, da je samo jedro mešanica stopljenega železa, niklja ter ostalih lakih kovin in elementov kot so silicij, žveplo, ogljik ter kisik.

Da bi lahko pomagali določiti materiale, ki sestavljajo jedro Zemlje, ki se nahaja 2891 km pod površjem, so raziskovalci z omenjene univerze izračunali sezmično hitrost valov (oz. hitrost zvoka) na površju jedra.

Opazovanje oddaljenih potresov je namreč eno izmed redkih ‘orodij’, ki ga imajo znanstveniki za odkrivanje globokih delov Zemlje. Takšna metoda je torej osnovana na poslušanju potresov na eni strani planeta z uporabo pristopa, ki je podoben prisluškovanju pogovora preko t.i. šepetalne galerije (kot na primer v večjih kupolah ali katedralah).

NAJNOVEJŠE