0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNova študija potrdila povezavo med rdečim mesom in diabetesom

Nova študija potrdila povezavo med rdečim mesom in diabetesom

MORDA VAS ZANIMA

Harvardski raziskovalci so v znanstveni reviji American Journal of Clinical Nutrition pred nedavnim objavili rezultate obsežne raziskave, ki je bila posvečena proučevanju povezave med prehrano in tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalce je zanimala predvsem korelacija med sladkorno boleznijo in uživanjem rdečega mesa …

- Oglas -

Večje tveganje že pri tistih, ki na teden pojedo samo dve porciji

Rezultati so pokazali, da je lahko problematična že navidezno precej majhna količina rdečega mesa. Tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 namreč povečate že dve porciji na teden. Nato pa se z vsako dodatno porcijo tveganje še povečuje.

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pripomogle k temu, da postane odgovor na vprašanje o tem, ali je res pomembno omejiti vnos rdečega mesa, končno povsem nedvoumen. Korelacija med uživanjem rdečega mesa in sladkorno boleznijo tipa 2 je bila sicer opažena že pri različnih populacijah po svetu, vendar je mogoče z novimi raziskovalnimi orodji in obsežnejšimi bazami podatkov zagotoviti verodostojnejše dokaze.

Podatki so se zbirali več desetletij

Ena izmed najpomembnejših kvalitet nove študije v primerjavi z večino predhodnih študij je vključitev podatkov o korelaciji med uživanjem rdečega mesa ter diabetesom in biomarkerji, povezanimi s to boleznijo, ki so se zbirali v daljšem časovnem obdobju. Proučeni so bili podatki za skoraj 217.000 oseb, ki so se začeli zbirati med letoma 1976 in 1989. Precej ljudi je bilo spremljanih več desetletij (najpozneje do leta 2017).

- Oglas -

Uporabljeni so bili podatki iz treh večjih študij. V prvi študiji so sodelovale ženske (šlo je za medicinske sestre), v drugih dveh pa moški. Povprečna starost sodelujočih na začetku zbiranja podatkov je bila pri prvi študiji 46 let, pri drugih študiji 36 let in pri tretji študiji 53 let. Sodelujoči so vsako drugo leto izpolnili vprašalnik, povezan z njihovim zdravstvenim stanjem, izpolnjevali pa so tudi vprašalnike, s katerimi so se zbirali podatki o njihovih prehranjevalnih navadah.

Občutno večje tveganje pri tistih, ki so pojedli največ rdečega mesa

Za sladkorno boleznijo tipa 2 je v obdobju zbiranja podatkov zbolelo kar približno 22.800 sodelujočih. V primerjavi s tistimi, ki so uživali najmanj rdečega mesa, je bilo tveganje za diabetes pri tistih, ki so rdeče meso jedli najpogosteje, večje za kar 62 odstotkov. Zamenjava ene porcije mesa z oreščki ali s stročnicami je tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 zmanjšala za 30 odstotkov.

Občutno povečanje tveganja je bilo zaznano tako pri tistih, ki so jedli procesirane izdelke, kot pri tistih, ki so uživali nepredelano rdeče meso. Kot ena porcija procesiranih mesnih izdelkov je bilo opredeljenih 28 gramov slanine ali 45 gramov drugih procesiranih izdelkov iz rdečega mesa, na primer klobas. Pri nepredelanem mesu pa je bil kot ena porcija opredeljen 85-gramski kos mesa.

Zakaj natančno je lahko rdeče meso problematično?

Rezultati sicer ne dokazujejo vzročno-posledične povezave, vendar so skladni z ugotovitvami večine predhodnih študij. Kot se zdi, je rdeče meso v prvi vrsti problematično zaradi nasičenih maščob, ki lahko zmanjšajo občutljivost celic na inzulin, obenem pa lahko negativno vplivajo na funkcionalnost celic beta v trebušni slinavki, tj. celic, ki so odgovorne za tvorbo inzulina. K povečanju tveganja za sladkorno bolezen pa lahko prispeva tudi hemsko železo v rdečem mesu, ki lahko prav tako oslabi delovanje celic beta in zmanjša občutljivost celic na inzulin, obenem pa se lahko zaradi hemskega železa poveča tudi nevarnost za oksidativni stres.

- Oglas -

Kot možna dejavnika, ki prek rdečega mesa vplivata na povečevanje tveganja za sladkorno bolezen, so avtorji študije nato izpostavili še glicin (aminokislina) in čezmerno telesno težo – raziskovalci so namreč odkrili, da je bilo pogosto uživanje rdečega mesa ena od prehranjevalnih navad, ki so bile najtesneje povezane s povečanim tveganjem za debelost.

NAJNOVEJŠE