[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNov način pridobivanja električne energije z osmozo

Nov način pridobivanja električne energije z osmozo

MORDA VAS ZANIMA

Sončna energija, energija na veter, moč valov in plimovanja, geotermalna energija, … Verjetno ste slišali že za vsaj eno od the alternativnih tehnik pridobivanja energije.

- Oglas -

Vsi ti načini pridobivanja energije so okolju bolj prijazni, kot pa energija, ki jo dobimo iz fosilnih goriv. Vendar pa verjetno še ni veliko od vas slišalo za energijske generatorje, ki jih poganja osmoza.

Najprej se vam verjetno pri takšnem podatku porodi vprašanje kaj sploh osmoza je in kako je sploh možno, da iz osmoze pridobimo energijo.

Proces pridobivanja elektrike z osmozo

Osmoza je proces, pri katerem vodo in dve različni koncentraciji raztopin (v tem primeru sol) ločijo z pol prepustno membrano. Sveža voda je zmožna, da steče skozi to membrano na drugo stran, kjer se nahaja sol, sol pa ne more preiti skozi to membrano na drugo stran. To povzroči dvig pritiska na strani membrane, kjer se nahaja slana voda. Razlika v pritisku pa je uporabljena za poganjanje turbin, ki proizvajajo elektriko.

- Oglas -

Statkraft je Norveška tovarna, ki proizvaja čisto energijo in je prva med mnogimi, ki je začela uporabljati ta proces osmoze za proizvajanje električne energije. Do leta 2015 pa namerava isto podjetje zgraditi večjo zgradbo, kjer bodo lahko proizvedli tudi do 25 MW energije s pomočjo osmoze.

Seveda pa ima skoraj vsak načrt probleme in napake v sami izvedbi. Takšno pridobivanje energije namreč potrebuje ogromne količine sveže vode, kar pa lahko predstavlja velik problem – še posebej v državah, ki imajo že tako ali tako probleme z vodo. Sam proces pa svežo vodo spremeni v slano vodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×