Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Ekologija & okoljeNov način pridobivanja električne energije z osmozo

Nov način pridobivanja električne energije z osmozo

MORDA VAS ZANIMA

Sončna energija, energija na veter, moč valov in plimovanja, geotermalna energija, … Verjetno ste slišali že za vsaj eno od the alternativnih tehnik pridobivanja energije.

- Oglas -

Vsi ti načini pridobivanja energije so okolju bolj prijazni, kot pa energija, ki jo dobimo iz fosilnih goriv. Vendar pa verjetno še ni veliko od vas slišalo za energijske generatorje, ki jih poganja osmoza.

Najprej se vam verjetno pri takšnem podatku porodi vprašanje kaj sploh osmoza je in kako je sploh možno, da iz osmoze pridobimo energijo.

Proces pridobivanja elektrike z osmozo

Osmoza je proces, pri katerem vodo in dve različni koncentraciji raztopin (v tem primeru sol) ločijo z pol prepustno membrano. Sveža voda je zmožna, da steče skozi to membrano na drugo stran, kjer se nahaja sol, sol pa ne more preiti skozi to membrano na drugo stran. To povzroči dvig pritiska na strani membrane, kjer se nahaja slana voda. Razlika v pritisku pa je uporabljena za poganjanje turbin, ki proizvajajo elektriko.

- Oglas -

Statkraft je Norveška tovarna, ki proizvaja čisto energijo in je prva med mnogimi, ki je začela uporabljati ta proces osmoze za proizvajanje električne energije. Do leta 2015 pa namerava isto podjetje zgraditi večjo zgradbo, kjer bodo lahko proizvedli tudi do 25 MW energije s pomočjo osmoze.

Seveda pa ima skoraj vsak načrt probleme in napake v sami izvedbi. Takšno pridobivanje energije namreč potrebuje ogromne količine sveže vode, kar pa lahko predstavlja velik problem – še posebej v državah, ki imajo že tako ali tako probleme z vodo. Sam proces pa svežo vodo spremeni v slano vodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×