Nestlé ogroža orangutane

Greenpeace je zopet povzdignil svoj glas. Tokrat so se borili proti korporaciji Nestlé, ki uporablja palmovo olje, s čimer bi naj prispevali pri dodatnem uničenju deževnih gozdov. Zato so se zbrani na strani Greenpeace-a oblekli v orangutane in odločno protestirali.


Greenpeace trdi, da Nestlé kupuje palmovo olje, ki je rastlinsko olje, katerega se uporablja pri procesiranju hrane, proizvajajo pa ga v Indoneziji, ki bi naj bila vključena v ilegalno posekavanje palmovih dreves. Ilegalno sekanje dreves pa povzroča izsuševanje zemlje, ki sproža v ozračje ogromne količine ogljikovega dioksida. Poleg naštetega pa to seveda škoduje tudi orangutanom, ki so ostali brez doma.

Večja podjetja, kot npr. Unilever so že prenehali z dobavo tega olja, sedaj pa bi radi, da to naredi še Nestlé.


Ian Duff, zagovornik kampanje je izjavil, da nekateri Nestlejevi proizvodi, kot npr. Kit Kat vsebujejo palmovo olje, katerega seveda dobavljajo ilegalni preprodajalci, ki nevede povzročajo iztrebljanje orangutanov. Druga večja podjetja so že naredila korak naprej glede tega, vendar pa Nestlé vsem tem obrača hrbet. Zato mora podjetje nehati z posrednim uničevanjem deževnega gozda, je zaključil.

Podjetje je zato za enkrat pristalo na to, da bi naj do leta 2015 prenehali z uporabo palmovega olja, vendar pa je tovseeno dokaj dolga doba za orangutane.

Vir: Greenpeace International