Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeOrangutanom na Sumatri grozi izumrtje

Orangutanom na Sumatri grozi izumrtje

MORDA VAS ZANIMA

Sumatra je eno izmed področij, kjer imajo orangutani priložnost, da se uspešno rehabilitirajo in nato odpravijo nazaj v svoje naravno okolje.

- Oglas -


Pomembno je, da se orangutani še pravi čas naučijo, da je njihovo naravno okolje drugačno od tistega v kletki. Nujno je, da spoznajo razliko med manjšimi vejicami ter večjimi vejami, saj jim takšno znanje lahko reši življenje.


Uspešnost tega programa je v tem primeru izrednega pomena. Znanstveniki trdijo, da bodo orangutani na Sumatri prvi med velikimi opicami, ki bodo izumrli. Orangutan je izredno občutljiv primat, saj ima zelo počasen rodni cikel. Po navadi orngutan ostane s svojo mamo 7-9 let. To pa je lahko bistveneni element, ki bo povzročil izumrtje tega primata.


Sumatrini orangutani so se že izredčili na število 6000. Glavni razlog za ta upad števila pa je silovito krčenje gozdov. Sumatra je namreč izgubila že 85% svojih naravnih gozdov zaradi potreb večjih podjetij.

Zavetišče za orangutane se nahaja zunaj narodnega parka “Bukit Tigapuluh“. Nižavje, ki obkroža ta del je odličen prostor za orangutane. Okoljevarstvena skupina WWF pa ugotavlja, da j eto področje ugodno tudi za ogrožene Sumatrine slone, kar 1/4 še bolj ogroženih tigrov na Sumatri pa je prav tako našlo tu svoj dom.

- Oglas -

Problem pa nastane zaradi vedno bolj nasilnih potez večjih podjetij, ki na tem otoku množično proizvajajo papir, saj želijo to področje spremeniti v še eno izmed mnogih plantaž. Za enkrat je vlada takšne podvihe prepovedala, vendar pa se mnogi okoljevarstveniki bojijo, da se to lahko kmalu spremeni.

Vir: CNN

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×