0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOrangutanom na Sumatri grozi izumrtje

Orangutanom na Sumatri grozi izumrtje

MORDA VAS ZANIMA

Sumatra je eno izmed področij, kjer imajo orangutani priložnost, da se uspešno rehabilitirajo in nato odpravijo nazaj v svoje naravno okolje.

- Oglas -


Pomembno je, da se orangutani še pravi čas naučijo, da je njihovo naravno okolje drugačno od tistega v kletki. Nujno je, da spoznajo razliko med manjšimi vejicami ter večjimi vejami, saj jim takšno znanje lahko reši življenje.


Uspešnost tega programa je v tem primeru izrednega pomena. Znanstveniki trdijo, da bodo orangutani na Sumatri prvi med velikimi opicami, ki bodo izumrli. Orangutan je izredno občutljiv primat, saj ima zelo počasen rodni cikel. Po navadi orngutan ostane s svojo mamo 7-9 let. To pa je lahko bistveneni element, ki bo povzročil izumrtje tega primata.


Sumatrini orangutani so se že izredčili na število 6000. Glavni razlog za ta upad števila pa je silovito krčenje gozdov. Sumatra je namreč izgubila že 85% svojih naravnih gozdov zaradi potreb večjih podjetij.

- Oglas -

Zavetišče za orangutane se nahaja zunaj narodnega parka “Bukit Tigapuluh“. Nižavje, ki obkroža ta del je odličen prostor za orangutane. Okoljevarstvena skupina WWF pa ugotavlja, da j eto področje ugodno tudi za ogrožene Sumatrine slone, kar 1/4 še bolj ogroženih tigrov na Sumatri pa je prav tako našlo tu svoj dom.

Problem pa nastane zaradi vedno bolj nasilnih potez večjih podjetij, ki na tem otoku množično proizvajajo papir, saj želijo to področje spremeniti v še eno izmed mnogih plantaž. Za enkrat je vlada takšne podvihe prepovedala, vendar pa se mnogi okoljevarstveniki bojijo, da se to lahko kmalu spremeni.

Vir: CNN

.

NAJNOVEJŠE