0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravno nad glavobol: 5 učinkovitih metod za lažje spopadanje z glavobolom

Naravno nad glavobol: 5 učinkovitih metod za lažje spopadanje z glavobolom

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo več vrst glavobola. Najpogostejša vrsta je tenzijski glavobol, ki je običajno povezan s stresom in pretirano zakrčenostjo mišic. Za tenzijski glavobol je lahko kriv tudi čezmeren vnos kofeina ali nenadna odpoved kofeinu, pojavi pa se lahko na primer tudi kot posledica škripanja z zobmi. Pri tej vrsti glavobola je bolečina običajno zaznavna po celotnem območju lobanje, pogosto pa tudi v vratu, medtem ko je pri migrenskih glavobolih bolečina praviloma locirana v eni točki. Migrenske glavobole nemalokrat spremljajo tudi drugi simptomi, na primer slabost in pretirana občutljivost na svetlobo. Tako pri tenzijskih kot pri migrenskih glavobolih – pa tudi pri drugih vrstah glavobola – so lahko učinkovite naravne metode, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati potrebo po uporabi protibolečinskih sredstev. Običajno je sicer potrebnega nekaj eksperimentiranja, da odkrijete, katera je tista metoda ali kombinacija metod, ki zagotovi najboljše rezultate.

- Oglas -

1. Hidracija + elektroliti

Smiselno je, da začnete pri osnovah. To pomeni, da morate poskrbeti za to, da boste popili dovolj tekočine. Glavoboli so namreč pogosto tesno povezani z dehidracijo. Vendar pa morate upoštevati, da zgolj tekočina običajno ne zadošča. Z glavoboli se namreč pogosto spopadajo tudi osebe, ki popijejo dovolj tekočine. V tovrstnih primerih je lahko krivo pomanjkanje elektrolitov oziroma elektrolitsko neravnovesje. Ta težava je pogosta pri ljudeh, ki se močneje znojijo, tveganje za pomanjkanje elektrolitov pa se lahko poveča tudi zaradi driske ali bruhanja. Za vzpostavitev elektrolitskega ravnovesja so koristni športni napitki, ki jih lahko izdelate tudi sami. Obenem pa pazite, da boste uživali dovolj hrane, bogate z minerali.

2. Aromaterapija

Pri naravnem spopadanju z glavoboli so lahko zelo koristna tudi eterična olja. Odlična izbira je eterično olje poprove mete, ki pomaga tako pri tenzijskih kot pri migrenskih glavobolih. Pomagate si lahko tudi z eteričnim oljem sivke, ki učinkuje pomirjajoče. Tako pripomore k sproščanju napetih mišic, posledično pa k ublažitvi bolečine. Med najkoristnejša eterična olja za blaženje glavobola pa spadajo še eterična olja bazilike, vrtnice in ingverja. Učinek bo najboljši, če boste izbrano eterično olje razredčili z osnovnim oljem (olivno, kokosovo ipd.) ter mazilo nato uporabili med masažo senc in vratu.

3. Obisk kiropraktika

Če se pogosto spopadate z glavoboli, je smiselno razmisliti o obisku kiropraktika. Ta je koristen predvsem kot pomoč pri tenzijskih glavobolih, ki so lahko povezani z nepravilnim položajem hrbtenice. Pritisk mišic ali kosti na živce lahko občutite tudi v drugih delih telesa (pogosto je to prav glava). Če si ne morete privoščiti obiska kiropraktika, pa poskrbite vsaj za redno izvajanje razteznih in/ali jogijskih vaj. To bo sprostilo napete mišice, s čimer se bo zmanjšalo tveganje za ponavljajoče se glavobole.

- Oglas -

4. Prehransko dopolnilo z magnezijem

Kakovostno prehransko dopolnilo z magnezijem je obvezen izdelek v vsaki domači lekarni. Magnezij je namreč odlična naravna pomoč pri najrazličnejših težavah – od menstrualnih krčev in nespečnosti do glavobolov. Glavoboli so nadpovprečno pogosti pri osebah, ki jim primanjkuje magnezija, zato morate paziti, da boste telesu zagotovili zadostno količino tega pomembnega minerala. Koristni sta lahko tudi uporaba magnezijevega olja in kopel z grenko soljo, ki je izjemno bogata z magnezijem.

5. Beli vratič

Beli vratič je rastlina, ki jo nekateri imenujejo kar »srednjeveški aspirin«. Rastlina se je namreč dolga stoletja uporabljala za naravno lajšanje bolečin. Pripravki iz belega vratiča pa so lahko obenem tudi dragocena naravna pomoč pri težavah, kot so slabost, bruhanje in pretirana občutljivost na svetlobo. Učinek pripravkov iz belega vratiča bo najboljši, če jih boste uporabljali preventivno.

Preverite tudi: Kakšne težave razkriva tip glavobola?

.

NAJNOVEJŠE