0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapake, s katerimi poslabšate prehlad

Napake, s katerimi poslabšate prehlad

MORDA VAS ZANIMA

Ob prehodu letnih časov so prehladna obolenja lahko vse pogostejša. V izogib prehladu in drugim virozam moramo poskrbeti za dobro delovanje imunskega sistema, kar pomeni zadostna količina vitaminov in mineralov, gibanja na svežem zraku, spanca in počitka. Včasih pa se kljub skrbi za zdravje lahko zgodi, da zbolimo. Prehlad je eno izmed najpogostejših obolenj na svetu; povprečno naj bi se nas lotil kar dvakrat ali trikrat letno, otroci pa naj bi za prehladom zboleli povprečno devetkrat na leto.

- Oglas -
Napake, s katerimi poslabšate prehlad

Kako zdravimo prehlad? Star rek pravi, da prehlad traja teden dni z zdravili in sedem dni brez zdravil. Prehlada naj torej ne bi mogli kar na hitro pozdraviti, lahko pa lajšamo simptome in podpremo telo v boju proti virusom. Simptome prehlada torej lahko omilimo z določenimi zdravili in naravnimi pripravki, če pa bomo delali napake, s katerimi bomo prehlad poslabšali, pa lahko bolezen napreduje v kaj bolj nevarnega. Prehlad pomeni, da se telo bori proti virusom, zato ga moramo v tem boju podpreti in ne onemogočati. Katere so pogoste napake, zaradi katerih poslabšamo prehlad?

Ignoriranje prehlada

Ignoriranje prehlada je ena izmed prvih napak, ki jih ob prehladu naredimo. Živimo pač v času, kjer se težko upočasnimo in ustavimo, kaj šele, da bi bili popolnoma pri miru. Če se ne počutimo dobro, moramo čimbolj počivati in telesu dati priložnost, da se bori proti virusom. Če se le da, prehlada nikar ne ignorirajmo, temveč čimbolj krepimo imunski sistem.

Širjenje virusov

Običajno traja dva do tri dni od trenutka, ko ste izpostavljeni virusu prehlada, preden se dejansko začnete počutiti slabo. Pomembno je, da se zavestno potrudite, da potem ne širite prehlada naokoli. Če le lahko, ostanite doma in se izogibajte obljudenim krajem. Da se nalezljiv prehlad ne bi širil, pri kašljanju in kihanju vedno pokrivajte usta in nos ter si pogosto umivajte roke. V nasprotnem primeru se lahko virusi razširijo po hiši ali podjetju in se ponovno vrne k vam, tako da imate občutek, kot da se nikoli ne pozdravite.

- Oglas -

Nezadostno pitje tekočin

Morda vam med prehladom ne paše jesti ali piti, pa vendar je pomembno, da pijete veliko tekočine; vode in nesladkanih čajev. In tudi dobra domača kostna juha lahko pomaga. Vaša sluznica bo boljša v boju proti virusu, ki je napadel vaše nosne votline, če bo dovolj vlažna. S pitjem tekočine telesu pomagate hitreje izločiti viruse in toksine.

Ignoriranje utrujenosti

Ko ste prehlajeni, potrebujete še več spanca in počitka kot sicer. Spanec pomaga telesu v boju proti okužbi. Privoščite si več spanca kot običajno.

Premalo sprostitve in preveč stresa

Poleg spanca telo za regeneracijo potrebuje tudi sprostitev, saj stres lahko vpliva na vaš imunski sistem. Bolj kot ste v stresu, dlje lahko traja navadni prehlad. Naučite se sprostiti, globoko vdihniti in vaditi tudi druge tehnike pomirjanja. Pomagal bo tudi kratek sprehod na svežem zraku.

Preveč se zanašate na zdravila proti prehladu

Nekatera zdravila lahko lajšajo simptome prehlada, če pa z njimi pretiravate, pa imajo lahko prav nasproten učinek, kar poslabša vaše simptome prehlada. Nikoli ne uporabljajte večjega odmerka od priporočenega in se posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom, če imate kakršnakoli vprašanja. Ne pozabite tudi na naravne pripravke, ki jih lahko pripravite doma.

- Oglas -

Pitje alkohola

Alkohol lahko ovira delovanje imunskega sistema in obremeni telo, zato se mu raje izogibajte, saj povzroča tudi dehidracijo telesa.

Nezdrava prehrana

Z napačno, nezdravo in neuravnoteženo prehrano telesu onemogočate regeneracijo. V času prehlada in tudi nasploh se izogibajte sladkorju in nezdravim maščobam, ki spodbijajo delovanje imunskega sistema in telo nasičijo s toksini. Mlečni izdelki spodbujajo nastajanje sluzi v telesu, zato se tudi mleku raje izogibajte.

Preberite tudi: Vsakodnevne napake, zaradi katerih ste pogosto prehlajeni

.

NAJNOVEJŠE