ŽivaliPrva mačka s protetičnimi tačkami

Prva mačka s protetičnimi tačkami

MORDA VAS ZANIMA

Zima prihaja in z njo nižje temperature. Tudi živalim se lahko zgodi, da se zaradi mrazu in nizkih temperatur poškodujejo ali zbolijo. Večina živali, ki ima trajno škodo na telesu zaradi ozeblin, običajno preživi preostanek svojega življenja nesrečno. Včasih jih celo evtanazirajo, da jih rešijo pred bolečino, kar je žal precej pogost pojav.

Maček Ryzhik
- Oglas -

Mali oranžen muc Ryzhik (rusko ime za rdečelasce) je imel večjo srečo, saj njegov čas še ni prišel. Ryzhik je utrpel grozne poškodbe zaradi izjemno nizkih temperatur v mestu Tomsk v Sibiriji. Januarja letos, ko so se temperature spustile do nizkih – 40 stopinj Celzija, je brezdomni Ryzhik namreč ostal sam na mrazu. Našla ga je prijazna in srčna oseba, ki je poskrbela zanj in ga vzela v svoj ljubeč in predvsem topel dom, a na žalost je bilo njegovo stanje že preveč napredno. Imel je gangreno, kar pomeni odmrtje tkiva zaradi slabe oziroma prekinjene preskrbe s krvjo. Vse štiri tačke so mu morali amputirati in zdi se, da je bila njegova žalostna usoda že znana.

Zaradi ljubezni do Ryzhika pa se mu lastnik ni hotel odreči. Mačkon je bil odpeljan na protetično kliniko v Novosibirsku, kjer so bile na njegove okončine nameščene štiri bionične tačke iz titana. Težava pri »opremljanju« živali s protetičnimi okončinami je v tem, da jih navadno poskušajo iztrgati. Navaditi žival na umetne okončine je težaven postopek, vendar so Ryzhikovi kirurgi to imeli v mislih, ko so oblikovali posebne okončine za mačke. Z računalniško tomografijo in 3D-modeliranjem so izdelali najbolj udobne okončine, ki bi bile mački ravno prav in bi ji zelo ustrezale. Po besedah ​​Sergeya Gorshka, kirurga, ki je bil zadolžen za Ryzhikov primer, so bile titanove okončine pritrjene na mačje kosti. Gobast del okončin je bil pritrjen na njegovo kožo, da je omogočil rast tkiv.

tačke proteza

»Zagotovo je to prva mačka na svetu, ki je doživela tovrstne operacije,« je dejal Gorshkov za Siberian Times. »Okončine so popolnoma povezane s kožo in  kostmi. Del okončine, ki gre znotraj telesa, je gobast, kostno tkivo raste v njem. Dosegli smo dober rezultat. Zavarovali smo funkcijo okončine, čeprav je bil del nje odstranjen.« Ryzhik je tako zdaj prva mačka na svetu, ki hodi po štirih bionskih tačkah.

Ryzhik ne hodi ali teče tako samozavestno kot prej, vendar vsaj ne poskuša odstraniti okončin. To je znak, da ljubi svojo novo gibljivost in se bo s časom navadil na okončine. Videoposnetek, naložen na YouTube, prikazuje pogumnega Ryzhika, ki se s svojimi novimi šapami spušča po stopnišču. Bil je previden in ni mu bilo enostavno, vendar je pokazal svoj pogum.

- Oglas -

Klinika dr. Gorshkov raziskuje nove rešitve, s katerimi bi invalidnim živalim omogočili normalno življenje. Preizkušajo nove tehnike pritrditve protetičnih kljunov na papige in celo kopita na govedo.

Mačka protetične tačke

Obvladovanje ozeblin pri hišnih ljubljenčkih

Da bi bili vaši hišni ljubljenčki varni pred amputacijami in protetiko, je pomembno, da jim pozimi nudite toplo zavetje in da jih zaščitite pred mrazom. Obstajajo tudi topla oblačila za hišne ljubljenčke. Če opazite blažjo obliko ozeblin, segrejte brisačo z vročo vodo in namažite prizadeta območja. Ne potopite udov neposredno v vročo vodo. Ne stiskajte in bodite nežni in se takoj posvetujte z veterinarjem.

Foto: Vesti Rossiya

NAJNOVEJŠE