Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaNam pametni telefoni uničujejo hrbtenico?

Nam pametni telefoni uničujejo hrbtenico?

MORDA VAS ZANIMA

Uporaba pametnih telefonov je v sodobni družbi zelo razširjena. Vedno več časa preživimo s telefonom v roki in preverjamo vse od klicev, sporočil do svetovnega spleta. Pretirano strmenje v zaslon pametnega telefona pa, kot ugotavlja ameriški kirurg Kenneth Hansraj v svoji novi študiji, saj lahko škodljivo vpliva na naš vrat in hrbtenico.

- Oglas -

pametni telefoni

Poza, v kateri večina ljudi uporablja pametni telefon, povečuje obremenitev vratu. Obraba je ščasoma lahko tako velika, še ugotavlja Hansraj, da je potrebna tudi opreacija.

Hansraj je ugotovil, da četudi naše glave v povprečju tehtajo med 4,5 in 5,5 kilograma, se pri tem, ko gledamo navzdol na zaslon našega mobilnika, efektivna teža na vrat poveča. Če je naša glava ukrivljena pod kotom 15 stopinj, potem efektivna obremenitev vratu znaša dobrih 12 kilogramov. Če pa v zaslon strmimo z brado spuščeno skoraj do prsi, nekje pod kotom 60 stopinj, potem pa vrat obremenjuje kar 27 kilogramov.

Pametni telefon posamezniki v povprečju uporabljajo med dvema in štirimi uram na dan, kar na leto znese med 700 in 1400 ur izjemne obremenitve na vrat in hrbtenico.

- Oglas -

Strokovnjaki zato svetujejo, da pametne telefone uporabljamo zmerno in med njihovo uporabo delamo številne premore, da razbremenimo mišice in ostale strukture v vratu in hrbtenici.

Obremenitve vratu in hrbtenice sicer niso prve v vrsti škodljivih vplivov, ki jih imajo pametni telefoni na naše telo. Zaradi izjemno razširjene uporabe tekstovnih sporočil so pogoste tudi poškodbe prstov – pod imenom »blueberry thumb« so denimo znane poškodbe palcev, pogoste so tudi bolečine v rokah, imenovane »iPad hand«.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×