Zdravje & prehranaNam pametni telefoni uničujejo hrbtenico?

Nam pametni telefoni uničujejo hrbtenico?

MORDA VAS ZANIMA

Uporaba pametnih telefonov je v sodobni družbi zelo razširjena. Vedno več časa preživimo s telefonom v roki in preverjamo vse od klicev, sporočil do svetovnega spleta. Pretirano strmenje v zaslon pametnega telefona pa, kot ugotavlja ameriški kirurg Kenneth Hansraj v svoji novi študiji, saj lahko škodljivo vpliva na naš vrat in hrbtenico.

- Oglas -

pametni telefoni

Poza, v kateri večina ljudi uporablja pametni telefon, povečuje obremenitev vratu. Obraba je ščasoma lahko tako velika, še ugotavlja Hansraj, da je potrebna tudi opreacija.

Hansraj je ugotovil, da četudi naše glave v povprečju tehtajo med 4,5 in 5,5 kilograma, se pri tem, ko gledamo navzdol na zaslon našega mobilnika, efektivna teža na vrat poveča. Če je naša glava ukrivljena pod kotom 15 stopinj, potem efektivna obremenitev vratu znaša dobrih 12 kilogramov. Če pa v zaslon strmimo z brado spuščeno skoraj do prsi, nekje pod kotom 60 stopinj, potem pa vrat obremenjuje kar 27 kilogramov.

Pametni telefon posamezniki v povprečju uporabljajo med dvema in štirimi uram na dan, kar na leto znese med 700 in 1400 ur izjemne obremenitve na vrat in hrbtenico.

- Oglas -

Strokovnjaki zato svetujejo, da pametne telefone uporabljamo zmerno in med njihovo uporabo delamo številne premore, da razbremenimo mišice in ostale strukture v vratu in hrbtenici.

Obremenitve vratu in hrbtenice sicer niso prve v vrsti škodljivih vplivov, ki jih imajo pametni telefoni na naše telo. Zaradi izjemno razširjene uporabe tekstovnih sporočil so pogoste tudi poškodbe prstov – pod imenom »blueberry thumb« so denimo znane poškodbe palcev, pogoste so tudi bolečine v rokah, imenovane »iPad hand«.

NAJNOVEJŠE