0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajboljši dodatki za preprečevanje migren

Najboljši dodatki za preprečevanje migren

MORDA VAS ZANIMA

Migrenski napadi lahko včasih trajajo tudi več dni. Zanje je značilna zelo intenzivna, kljuvajoča bolečina, praviloma samo na eni strani glave. Bolečino pogosto spremljata tudi slabost ter povečana občutljivost na svetlobo, zvoke in premike.

- Oglas -

Za hitro pomoč pri migrenah se običajno uporabljajo zdravila oziroma kombinacije različnih zdravil. Med najpogostejša zdravila, ki se predpisujejo za blaženje migren, spadajo nesteroidna protivnetna zdravila (ibuprofen, aspirin itn.) in klasični analgetiki brez protivnetnega učinka, na primer paracetomol. Pri osebah, pri katerih so migrenski napadi posebno močni, pa pridejo v poštev tudi triptani, ki prek vpliva na serotonin prispevajo k zožitvi žil in ublažitvi vnetij, posledično pa je mogoče pričakovati ublažitev bolečine.

Nato so tu še različne naravne možnosti. Te sicer praviloma niso najučinkovitejše med akutnimi napadi, vendar so lahko zelo dragocen sestavni del preventive. S premišljeno izbranimi dodatki lahko namreč zmanjšate pogostost migrenskih napadov in intenzivnost simptomov. S tem se zmanjša potreba po pogosti uporabi visokih odmerkov zdravil.

Preverite, kateri dodatki so lahko posebno koristni za preprečevanje migren …

- Oglas -

Magnezij

Magnezij sodeluje v več kot 300 procesih v telesu. Posebno pomemben je za optimalno delovanje mišičnega in živčnega sistema. Tako verjetno ni posebno presenetljivo, da lahko pomaga tudi pri preprečevanju glavobolov, vključno z migrenami. Magnezij je koristen za preprečevanje čezmerne aktivacije nevronov, obenem pa lahko pripomore k zaščiti žil. Oba učinka sta zelo pomembna za zmanjševanje tveganja za migrenske napade. Kot kažejo izsledki številnih raziskav, je pomanjkanje magnezija težava, ki je prisotna pri zaskrbljujoče velikemu deležu prebivalstva. Zgolj povečanje vnosa magnezija sicer na žalost ne more odpraviti težav z migrenami, toda če svojemu telesu ne zagotavljate zadostne količine tega izjemno pomembnega minerala, je nevarnost za pogoste, dolgotrajne in zelo boleče migrenske napade posebno visoka. Razmislite o prehranskem dopolnilu (za pomoč pri preprečevanju migren so praviloma potrebni nekoliko višji odmerki) ali pa si pogosteje privoščite živila, ki vsebujejo veliko magnezija (sončnična semena, indijski oreščki, kakav, divji riž, mandlji, črni fižol, špinača ipd.).

Koencim Q10

Koencim Q10 lahko zmanjša pogostost in skrajša trajanje migrenskih napadov. Znanstveniki so odkrili, da se med migrenskimi napadi v telesu poveča količina specifičnih beljakovin. Ni sicer povsem jasno, kaj je razlog za to, vendar je bilo dokazano, da lahko dodajanje koencima Q10 zmanjša količino teh beljakovin, kar lahko prepreči migrenski napad. Večina ljudi koencim Q10 prenaša dobro, težave se lahko pojavijo le pri malce večjih odmerkih, pri čemer gre praviloma za relativno blage stranske učinke (slabost, pomanjkanje apetita, driska ipd.), ki večinoma izzvenijo sami od sebe.

Beli vratič

Med najboljše zeliščne dodatke za preprečevanje migren spadajo pripravki iz belega vratiča (Tanacetum parthenium), ki se lahko pohvalijo z dolgo zgodovino uporabe v tovrstne namene. Njihova učinkovitost je bila potrjena tudi z nekaj manjšimi znanstvenimi študijami. Domneva se, da je pozitiven vpliv belega vratiča posledica upočasnjenega sproščanja serotonina iz trombocitov, kar prepreči pretirano razširitev žil. Upoštevajte, da uporaba pripravkov iz belega vratiča praviloma ni varna med nosečnostjo in dojenjem.

Vitamin B2 (riboflavin)

Če se spopadate s pogostimi migrenskimi napadi, je smiselno razmisliti o povečanju vnosa vitamina B2, ki je znan tudi pod imenom riboflavin. Gre namreč za vitamin, ki preprečuje pretirano vzdraženost nevronov. Posebno učinkovit je lahko v kombinaciji z magnezijem in belim vratičem. Nezaželeni stranski učinki so redki in precej blagi. Med tipične težave, ki se lahko pojavijo zaradi uživanja malce večje količine riboflavina, spadata driska in pogostejše uriniranje.

.

NAJNOVEJŠE