Dom & EnergijaNaj buče obarvajo vaš dom

Naj buče obarvajo vaš dom

MORDA VAS ZANIMA

Četudi ne verjamete v tradicionalne običaje, vam bodo izdelovanje buč, sveče in vonj po bučni juhi ob toplih barvah sadežev, ki jih uporabite za dekoracijo na kuhinjski polici, v dom prinesli toplino.

- Oglas -

Čarovniški kostumi in izrezane buče s svečami navdušujejo ljudi vseh starosti, zato si roke manejo predvsem trgovci. Veliko bolje, kot da stanovanje opremite s plastičnimi imitacijami buč, je, da se zapeljete do bližnjega kmeta ali tržnice ter naredite svojo umetnino iz prave buče. Tako boste lahko pokramljali s kmetom, ki vam bo morda zaupal tudi kak dober recept za bučno juho ali drugo okusno jed iz jesenskega sadeža.

Buča za noč čarovnic

Izdelajte svojo bučo

Obstaja več sto vrst različnih buč, za izbiro buče za noč čarovnic pa je pomembno, da je buča čim bolj sveža, a s čvrsto skorjo. Tako boste lažje izdolbli njeno notranjost, pazite pa tudi na spodnjo stran buče, ki naj bo ploska, da se vam ne bo kotalila naokoli.

Najprej izrežite pokrov – zgornji del buče s pecljem. Zarezo naredite pod večjim kotom (ne 90 stopinj), da bo pokrov ostal lepo prislonjen na bučo.

- Oglas -

Odstranite notranjost buče. Stena buče naj bo na sprednji strani nekoliko tanjša, da boste lažje vrezali oči, nos in usta, kar boste izrezovali pod kotom 90 stopinj.

Ker boste v bučo položili svečo, bo vaša stvaritev potrebovala tudi dimnik. Kje je najbolj primerno mesto za luknjo, boste ugotovili tako, da boste prižgali svečo, bučo pokrili s pokrovom in jo pustili nekaj minut. Na mestu, kjer bo buča počrnela, izdolbite luknjo.

Če se bo buča čez nekaj dni zaradi sušenja nagubala, jo lahko za nekaj ur položite v kopel hladne vode.

Ustvarjajte v družbi

Izdelovanja buč se lahko naučite tudi na delavnicah, kot jih vsako leto pripravijo recimo v ljubljanskem botaničnem vrtu. Bučo lahko prinesete s sabo ali jo kupite v vrtu, za najmlajše pa bo hkrati potekala tudi delavnica izdelovanja majhnih duhcev, netopirjev, pajkov in čarovniških palic. Posladkali se boste lahko s kostanjem, kozarcem čaja ali bučnega kompota.

Kaj praznujemo

Noč z 31. oktobra na 1. november se je tudi v Sloveniji v zadnjih letih uveljavila kot noč čarovnic. A njene korenine sežejo daleč nazaj, v keltske čase, ko so verjeli, da je 1. november začetek novega leta, na predvečer katerega pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter da naokoli letajo čarovnice. S sprejetjem krščanstva pa je postal All Hallows’ Eve ali dan vseh svetih, skrajšano Hallowe’en.

1. november je za Kelte pomenil prihod zime ter tako konec kot nov začetek večnega kroga. Dan pred tem so praznovali samahin, ki je veljal za eno izmed najbolj duhovnih noči v letu. Takrat naj bi bila tančica med svetovi najtanjša in duhovi naj bi lažje prestopali meje. V tem času naj bi bilo tudi najlažje komunicirati s predniki. Kelti so verjeli, da na ta dan duše tistih, ki so umrli med letom, potujejo v podzemlje.

Osvetljevanje poti

Tudi izrezovanje buč izvira iz tega časa. Sveče so vanje vstavili, da bi mrtvim osvetljevali pot skozi temo in jim olajšali pot v drugi svet.

- Oglas -

Tudi če ne verjamete v tradicionalne običaje, vam bodo izdelovanje buč, sveče in vonj po bučni juhi ob toplih barvah sadežev, ki jih lahko uporabite za dekoracijo na kuhinjski polici, prinesli v dom toplino. Morda bo prvi november vendarle prinesel ohladitev in jo boste potrebovali, da boste lažje prešli skozi temne hladne dni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×