Makadamija in makadamijevo olje – zdrav avstralski oreh

Makadamija ali avstralski oreh je zimzeleno drevo, ki izvira iz vzhodnega dela Avstralije. Ima široko in gosto krošnjo z dolgimi debelimi listi, v višino zraste do 15 metrov. Najlepše je v času cvetenja, ko dobi čudovite bele in roza cvetove, njegovi plodovi pa so okusni oreščki. Drevo makadamije so na začetku vzgajali v okrasne namene, danes pa ga uporabljajo predvsem v prehrani in za izdelavo olja. Makadamija razen v Avstraliji dobro uspeva še na Havajih in v Costa Rici. Življenjska doba drevesa makadamije je tudi do sto let, zrelo drevo pa povprečno obrodi 65 kilogramov plodov na leto. Drevo je dobilo ime po filozofu, kemiku in politiku Johnu Macadamiju. Tako ga je poimenoval njegov prijatelj Ferdinand von Mueller, ki je leta 1859 odkril drevo.

Makadamija

Makadamija – zdravilni oreščki

Oreščki makadamije so del zdravega prehranjevanja že stoletja, saj so bogati z mononenasičenimi maščobnimi kislinami. Petdeset odstotkov njenih maščob je omega-3 maščobnih kislin, ki sodelujejo pri množici fizioloških procesov kot je delovanje živčnih celic in možganov. Omega-3 maščobne kisline okrepijo naš imunski sistem, varujejo srce in ožilje, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, znižujejo slab holesterol v krvi in uravnavajo previsok krvni tlak. Zelo so priporočljive za nosečnice, saj jih še nerojeni otrok nujno potrebuje za optimalen razvoj možganov, njihovo pomanjkanje pa lahko pri mamici povzroči hudo poporodno depresijo ali otožnost. Omega-3 maščobne kisline izboljšujejo stanje bolnikov s kroničnimi vnetnimi boleznimi kot so artritis ali luskavica, skrbijo pa tudi za zdravje las, kože ter poskrbijo za pospešeno izgorevanje drugih maščob. Njihovo redno uživanje zmanjša možnosti za nastanek duševnih motenj. Vsebujejo tudi maščobne kisline omega-9 (oleinsko kislino) in omga-7 (palmitoleinsko maščobno kislino). Oreščki vsebujejo tudi polifenole, ki so zelo močni oksidanti, ki ščitijo pred boleznimi in ugodno vplivajo na zdravje. Naše telo varujejo pred oksidacijskim stresom in prostimi radikali. Med drugim naj bi preprečevali nastanek rakavih obolenj in arteroskleroze.

Poleg tega so oreščki makadamije bogati tudi z beljakovinami, vitaminom E in vitamini skupine B, torej B1, B2, B5 in B6. Vsebujejo tudi minerale kot so kalij, fosfor, magnezij in kalcij. Makadamija je odlična za aktivne športnike, saj nas pest oreščkov napolni z energijo pred in po treningu. Oreščke makadamije lahko uživamo samostojno kot prigrizek, lahko pa jih dodamo k zelenjavnim jedem ali jih umešamo v smoothije. Lahko jih uporabljate kot dodatek k kosmičem, z njimi obogatite jogurte, jih uporabite tudi za izdelavo pesta, za izdelavo namasov ali peciv. Če želite iz njih izvleči največ dobrih in hranilnih snovi, jih nikar ne segrevajte. Za pozitivne učinke bi po nekaterih raziskavah morali uživati okoli dvajset gramov oreščkov makadamije na dan. Oreščki so idealni dodatek k dieti, saj prehranske vlaknine v oreščkih makadamije dajejo občutek sitosti, upočasnjujejo prebavo, uravnavajo mikrofloro in skrbijo, da črevesje deluje normalno.

Makadamijevo olje

Makadamijevo olje

Najboljše makadamijevo olje se pridobiva predvsem s hladnim stiskanjem, tak ohrani številne pozitivne lastnosti oreščkov. Olje nima značilnega vonja, ima pa odličen okus po oreščkih. Zaradi velike vsebnosti mononasičenih maščobnih kislin, palmitolejske kisline, palmitične kisline, vitaminov A, E in vitaminov skupine B ter mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij, je olje zelo iskano. Uporabljamo ga kot dodatek k hladnim jedem, predvsem solatam.

Makadamijevo olje je primerno tudi za nego kože in las, vsebuje ga že veliko kozmetičnih izdelkov. Pri masažnem vtiranju v kožo se zelo dobro in hitro vpija, obenem pa krepi hidrolipidno zaščito ter izboljšuje vlažilen učinek kože. Primeren je tudi za nosečnice, ki naj se mažejo za preprečevanje strij, olje povečuje elastičnost in prožnost kože. Ker je sestava olja izjemno podobna sebumu, ga uporabljamo tudi za nego las. Sebum je naravno olje, ki ga izloča samo lasišče. Zato je makadamijevo olje odlično za suhe lase, v lase se hitro vpije, ne obteži las in ščiti lase pred škodljivimi vplivi iz okolja.