0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNadomestki za jajca pri peki - brez jajc do okusnega peciva

Nadomestki za jajca pri peki – brez jajc do okusnega peciva

MORDA VAS ZANIMA

Ljubitelji peke verjetno dobro veste, da veliko receptov zahteva tudi uporabo jajc. Ker danes vse več ljudi zaradi različnih razlogov ne uživa jajc, se lahko zelo hitro znajdete v zagati, ko želite pripraviti slaščico oziroma jed, ki ste jo imeli v mislih. Jajca namreč delujejo kot vezivo, pogosto poskrbijo za rahlo teksturo, vlažnost in za privlačno barvo, zato se zdijo marsikomu nenadomestljiva. Tukaj vam lahko pomagajo nadomestki za jajca.

- Oglas -

Nadomestki za jajca

Nadomestki za jajca so lahko ravno tako učinkoviti pri peki

Na srečo pa obstaja kar nekaj možnosti za vse, ki želite uživati v peki brez uporabe jajce. Poleg jajčnega nadomestka, ki ga lahko kupite v trgovini, lahko uporabite tudi mnoge druge sestavine, ki jih imate verjetno že pri roki. Predstavljamo vam nekaj najboljših alternativ oziroma nadomestkov za jajca pri peki.

Jabolčna čežana

V večini receptov lahko jajca zelo enostavno nadomestite z jabolčno čežano. Za vsako jajce, ki bi ga morali sicer uporabiti, dodajte približno 60 gramov čežane. Previdni bodite v primeru, da uporabite čežano iz zelo sladkih jabolk ali celo dodatno sladkano čežano. Če ne želite, da bo jed presladka, morate seveda zmanjšati količino sladkorja, ki jo zahteva recept.

- Oglas -

Pretlačena banana

Kadar rahel priokus jedi po bananah ni težava, lahko jajca zelo uspešno nadomestite tudi z omenjenim sadjem. Namesto banane lahko po želji uporabite tudi pretlačen avokado ali bučo. Ne glede na to, za katero možnost se odločite, tudi v tem primeru uporabite 60 gramov izbranega pretlačenega sadja namesto enega jajca.

Namočena lanena semena ali semena chie

Najbolj znani nadomestki za jajca so različne vrste semen, ki jih namočimo v vodi. Za zamenjavo enega jajca lahko uporabite tudi 3 žlice (približno 45 gramov) mletih lanenih semen, ki ste jih pred tem namočili v vodo. Lanena semena lahko zamenjate tudi s semeni chie oziroma oljne kadulje. V tem primeru bo zadostovala že ena žlica namočenih semen. Če se odločite za nadomeščanje jajc z lanenimi semeni ali semeni chie, morate računati tudi na to, da bo imela jed morda rahel priokus po oreščkih, kar pa večinoma ni moteče, ampak velikokrat poskrbi celo za nadgradnjo osnovnega recepta.

namakanje chia semen

Svilnati tofu

Tofu je lahko zelo kompakten oziroma čvrst, kupite pa lahko tudi takšnega, ki je precej mehkejši, saj vsebuje več tekočine. Običajno je to t. i. svilnati tofu, ki ga lahko med drugim uporabite tudi za nadomeščanje jajc pri peki. Namesto enega jajca uporabite 60 gramov pretlačenega svilnatega tofuja. Ker je tofu sam po sebi praktično brez okusa, pride ta alternativa v poštev pri skoraj vseh receptih, kjer želite nadomestiti jajca s sestavinami rastlinskega izvora.

- Oglas -

Kis in soda bikarbona

V mnogih receptih lahko jajca nadomestite tudi s pripravkom iz kisa in sode bikarbone. Za zamenjavo enega jajca zmešajte žličko sode bikarbone in žlico kisa, najbolje jabolčnega ali belega. Z uporabo te mešanice bodo jedi zelo rahle, kar je posledica kemijske reakcije med sodo bikarbono, bazično snovjo, in kisom.

Aquafaba (tekočina stročnic)

Zelo priljubljen nadomestek jajc je tudi aquafaba, voda, ki ostane po kuhanju stročnic (uporabite lahko tudi vodo iz pločevinke oziroma kozarca). Gre namreč za tekočino, ki je po teksturi zelo podobna surovemu jajčnemu beljaku, zato je zelo dobra zamenjava v številnih receptih. Za zamenjavo enega jajca uporabite 3 žlice tekočine. Iz aquafabe pa lahko zelo hitro in enostavno pripravite tudi »sneg«  – postopek je praktično povsem enak kot v primeru, da bi uporabili jajčne beljake.

.

NAJNOVEJŠE