0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAvokadova koščica – za kaj vse jo lahko uporabimo?

Avokadova koščica – za kaj vse jo lahko uporabimo?

MORDA VAS ZANIMA

Večina ljudi avokadovo koščico vsakič znova zavrže, saj ne vedo dobro, kaj bi lahko počeli z njo. Če mednje sodite tudi sami, boste že kmalu ugotovili, kakšno napako ste delali doslej. Avokadova koščica je namreč lahko izjemno uporabna, v njej pa najdemo tudi ogromno koristnih snovi. Ni zgolj meso avokada tisto, ki je dobro za vaše zdravje. V nadaljevanju vam tako ponujamo nekaj idej, za kaj vse je mogoče uporabiti avokadovo koščico.

- Oglas -

Maska za obraz

Koščice avokada najprej posušite, nato pa jih zmeljite v prah, ki mu dodajte olivno olje in banano. Tako dobite izvrstno masko za obraz, ki jo lahko uporabite tudi kot piling. Mešanica je namreč med drugim odlična za odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Vaša koža bo s pomočjo tega pripravka pripravljena in cenovno zelo ugodne maske kot prerojena.

Avokadova koščica kot Dodatek različnim jedem

Kot že omenjeno, tudi v avokadovi koščici najdemo veliko koristnih hranil. To so med drugim tudi minerali, kot so kalcij, magnezij in kalij. Če želite v celoti izkoristiti kupljen sadež, zmeljite avokadovo koščico in jo dodajte smoothieju oziroma različnim jedem, na primer kosmičem.

Čaj iz avokadovo koščice

Ena od enostavnejših možnosti uporabe avokadove koščice je tudi ta, da iz nje pripravite zelo zdrav čaj. Na manjše koščke narezano ali v prah zmleto koščico prelijte z vrelo vodo in tekočino po nekaj minutah precedite. Čaj iz avokadove koščice je sicer običajno nekoliko grenek, zato mu lahko dodate tudi sladilo po izbiri in malce limoninega soka.

- Oglas -

Vzgojite svojo rastlino

Avokadovo koščico lahko uporabite tudi za vzgojo nove rastline, ki bo krasila vaš dom in poskrbela za prijetnejše bivanje. Koščico najprej operite, nato pa vanjo zapičite tri zobotrebce in jo namestite nad kozarec z vodo (koščica ne sme biti v celoti potopljena). Kozarec postavite na mesto, kjer je dovolj svetlobe, najbolje kar na okensko polico. Zgornja polovica koščice se bo počasi posušila, v njej pa se bo verjetno pojavila razpoka. Ko začne poganjati steblo in se na spodnjem delu, ki je v vodi, pojavijo korenine, lahko rastlino počasi premestite oziroma presadite v korito z zemljo.

Dodatek šamponu za lase

Mleto avokadovo koščico lahko zmešate z vodo in mešanici nato dodate malce šampona, ki ga sicer uporabljate. S tem pripravkom si nato umijte lase. Zaradi mnogih hranilnih snovi v avokadovi koščici bodo vaši lasje močnejši, obenem pa mehkejši in bolj gladki. Takšen šampon lahko uporabljate redno ali pa si privoščite le občasno dodatno nego las.

Barva za oblačila

Ste vedeli, da lahko svoja stara oblačila enostavno poživite s povsem naravnimi barvami? Ena od možnosti je tudi ta, da uporabite koščico in olupek avokada. Morda vas bo to presenetilo, ampak barva, ki jo lahko tako dobite, je običajno nežno roza. Koščice in olupke najprej nasekljajte na manjše koščke ter jih stresite v kozico. Dodajte še vodo in pri nizki temperaturi kuhajte približno eno uro. Na koncu mešanico precedite in v tekočino namočite kose oblačil, ki jih želite pobarvati. Če želite, da bo barva oblačil nekoliko intenzivnejša, jih lahko v vodi pustite tudi več dni. Pazite le, da se na oblačilih ne razvije plesen.

.

NAJNOVEJŠE