0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNabiranje gozdnih sadežev

Nabiranje gozdnih sadežev

MORDA VAS ZANIMA

Prav zagotovo ste se vsaj kdaj v poletnem času odpravili v gozd po gozdne sadeže, kot so robide, maline, borovnice,ipd. Marsikdo pravi, da je najbolji sadež tisti, ki je utrgan in zaužit na licu mesta in tako je verjetno tudi z gozdnimi sadeži.

- Oglas -

V kolikor se odločite za nabiranje gozdnih sadežev, morate biti obvezno pozorni na morebitne strupene rastline, ki so strupene v celoti ali pa je strupen samo kakšen posamezen del rastline. Poleg tega pa moramo biti tudi zelo previdni in paziti na živali, ki lahko ogrozijo naše zdravje. Za nejbolj nevarne vsekakor veljajo kače, še zlasti tiste strupene, zaradi katerih se lahko konec koncev vse konča zelo tragično. Res je, da se kače bojijo človeka in ne napadejo same od sebe, ampak se raje umaknejo, vendar pa v kolikor niste previdni in pri nabiranju z nehote naletite na kakšno, se bo ta zagotovo branila tako, da vas bo pičila.

Gozdni sadežiPri nas živi več vrst kač, le dve pa sta strupeni in zdravju nevarni – modras in gad. Pretiran strah pred kačami vam ne bo nič koristil ampak boste stvar samo še poslabšali. Strah poskusite premagati tako, da preberete čim več literature o teh hladnokrvnih živalih in jih malce pobliže spoznajte – to je priporočljivo zlasti zaradi tega, da boste spoznali oziroma izvedeli nekaj več o njihovih navadah.

Videli boste, da niso tako slabe in nevarne, kot ste to sprva mislili. V primeru pa, da vas med nabiranjem poletnih gozdnih sadežev le ugrizne kača, morate nemudoma mesto rane močno zavezati s kakšnim kosom blaga ali oblačila in poiskati zdravniško pomoč! Preventivno pa se temu lahko izognete tako, da med bivanjem ali sprehajanjem po naravi, še zlasti tam, kjer se kače najraje zadržujejo, upoštevate neka temeljna pravila.

- Oglas -

Torej, ne hodite bosi, oblečite hlače  z dolgimi hlačnicami, obujte visoke čevlje ali škornje, v primeru plezanja ne rinite rok v razpoke ali vdolbine v skalah, bodite pozorni na nižje krošnje dreves,…Na sprehodu po naravi imejte vedno s sabo kakšno palico, da kačo lahko odženete. Območja, kjer se kače najpogosteje zadržujejo oziroma nahajajo:

  • Segreti kamniti tereni
  • Kraška tla
  • Planinski travniki obsijani s soncem
  • Bližina koč in pastirskih hiš

Poleg kač se je potrebno zaščititi tudi proti manjšim a prav tako nevarnim in nadležnim klopom. Ti se nepričakovano prisesajo na dele vašega telesa tako, da se sploh ne zavedate kdaj. Klop vam lahko povzroči številne neugodnosti in zdravstvene probleme. Še zlasti tisti okuženi ali v primeru, da ga ne odkrijete pravočasno. Pred njimi se zaščitite tako, da se namažete s kozmetičnimi sredstvi, ki so izdelana za odganjanje klopov, prav tako pa imejte oblečena svetlejša, dolga oblačila in obute gumijastev škornje. Kljub vsej zaščiti pa še vedno obstaja možnost, da klop pride na vaše telo, zate se vsakodnevno redno pregledujte.

Kot že omenjeno so lahko velika nevarnost tudi kakšne strupene rastline ali plodovi, katere ne poznate, zato nikoli ne uživajte tisto, kar ne poznate! Tudi, če ste pri kakšnem sadežu v dvomih ga ne užijte, saj nikoli ne veste kaj se utegne zgoditi in kako utegne to vplivati na vaš organizem. Obstajajo še nekatere druge nevarnosti med nabiranjem poletnih gozdnih sadežev v gozdu, le da se pojavljajo redkeje in na določenih območjih. Tako se utegne zgoditi, da kje naletite tudi na medveda ali kakšno drugo divjad, ki utegne ogrožati vaše življenje. Zato je več kot primerno, da se že predhodno pozanimate o vseh morebitnih nevarnostih in o tem kako se jim izogniti oziroma kako določeno nastalo situacijo uspešno rešiti.

Panna cotta z gozdnimi sadeži

Jed, ki je še posebej primerna za vroče poletne dni, saj je zdrava, vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov, povrhu vsega pa velja za odlično osvežitev v peklensko vročih poletnih dneh.
Potrebujete:

- Oglas -
  • 100 g manj mastne skute
  • 2 dcl manj mastnega mleka
  • 60 g maxxWHEY praška z okusom jagode
  • 200 g manj mastnega navadnega jogurta
  • 20 g želatine fix
  • Gozdne sadeže (lahko zamrznjene)

Priprava:
Vse sestavine razen želatine dobro premešajte skupaj z mešalnikom in nato počasi dodajajte želatino, ter vse skupaj mešajte še približno eno minuto, da se vsa masa zgosti. Pripravite si modelčke in jih zmočite z vodo, ter vanje vlijte pripravljeno maso. Vse skupaj dajte v hladilnik in pustite stati približno 3 ure, oziroma, da se ohladi in strdi. Pred serviranjem na pripravljeno panna cotto posujte gozdne sadeže. Po želji lahko čez prelijete še sirup iz gozdnih sadežev ali podobno.
Kot vidite, lahko gozdne sadeže pripravite in uživate na več načinov. Lahko jih užijete surove, pečene ali zgolj primešane v kakšno sladico. Vse skupaj vam bo v poletnem času še posebej teknilo, saj gre za osvežujoče jedi, polne vitaminov. Gozdni sadeži so resnično neprecenljivi, kr se okusa tiče, zato so tudi zelo priljubljeni. Pojdite v gozd in si jih privoščite tudi sami, vendar upoštevajte naša opozorila in nasvete, poleg vsega pa se še malo sami informirajte o vseh nevarnostih in ostalem, ki prežijo na nas v gozdu.

NAJNOVEJŠE