Avgust in september sta tista meseca, ko nabiramo in pobiramo takšne in drugačne poletne sadeže, jih vlagamo, nekatere pa seveda pojemo že takoj sveže ali iz njih pripravljamo raznovrstne dobrote. Brez jabolk in orehov si skoraj ne moremo predstavljati jabolčnih zavitkov in potic, tokrat pa vam predstavljamo še en zanimiv recept za pečena jabolka z orehi. Pa dober tek!
Potrebujemo:
- 100 g orehov,
- 60 g suhih marelic,
- 2 pomaranči,
- žlicka cimeta,
- 4 kapljice vaniljine arome,
- nekaj javorjevega sirupa ali meda,
- 4 velika kisla jabolka,
- 2 dl sladke smetane
Pečico segrejemo na 190 ºC (ventilatorsko na 170 ºC). Za nadev sesekljamo 50 g orehov in marelice. Iz ene pomaranče iztisnemo sok in ga zmešamo z orehi, marelicami, cimetom, 2 kapljicama vaniljine arome in medom ali javorjevim sirupom. Jabolka operemo in jim izrežemo peščišce. Napolnemo jih z nadevom, položimo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo približno 35 minut.
Drobno sesekljamo preostale orehe in iz preostale pomaranče iztisnemo sok. Čvrsto stepemo smetano in 2 kapljici vaniljine arome. Rahlo vmešamo pomarančni sok in sesekljane orehe. Pečena jabolka položimo na krožnik in obložimo s smetano.