ZgodbeNa srednji šoli uvedli učenje »veščin za življenje«

Na srednji šoli uvedli učenje »veščin za življenje«

MORDA VAS ZANIMA

V šoli se lahko naučimo marsičesa zanimivega in uporabnega, vendar običajno niso zajete tiste najosnovnejše veščine, ki bi nam pomagale pri tem, da se znajdemo pri opravilih, ki postanejo prej ali slej neizogiben del vsakdana. V mislih imamo različna gospodinjska dela, hkrati pa tudi veščine, povezane s financami, manjšimi popravili ipd. Vse tisto, torej, kar spada pod »odraslost«.

- Oglas -

Tudi Sara Wilson-Abell, ki poučuje na srednji šoli v ameriški zvezni državi Kentucky, je spoznala, da so dijaki prikrajšani za pomembne informacije, zaradi kateri se kasneje ne znajdejo najbolje v resničnem svetu. Tako je sklenila, da organizira poseben 3-dnevni tečaj, v okviru katerega se poučujejo t. i. veščine za življenje …

Za pomoč pri pripravi programa prosila nekdanje dijake

Prva generacija, ki je imela na urniku tudi tečaj, namenjen usvajanju praktičnih znanj oziroma veščin, koristnih v vsakodnevnem življenju, je bila generacija, ki je srednjo šolo zaključila leta 2019. Večina dijakov je bila nad delavnicami navdušena, zato se je Sara Wilson-Abell odločila, da postane organizacija tečaja njena redna zadolžitev, ne zgolj enkratni eksperiment.

Pri oblikovanju programa se sicer ni zanašala zgolj na lastno presojo glede tega, kaj naj bi bilo koristno za dijake, ampak se je obrnila na tiste, ki so že maturirali. Tako je na družbenih omrežjih objavila zapis, v katerem je prosila za ideje glede informacij, ki bi bile še posebej dobrodošle v srednji šoli, saj bi bile lahko zelo koristne za spopadanje z izzivi, ki jih prinaša odraslost in skrb zase. Javilo se je kar nekaj nekdanjih dijakov – pa tudi drugih uporabnikov družbenih omrežij – ki so z veseljem delili svoje predloge.

Na delavnicah predavajo tudi različni mojstri

Na podlagi zbranih idej je Sara Wilson-Abell vsebine razdelila po dneh. Prvi dan tečaja tako zajema področje financ, drugi dan se dijaki osredotočajo na gospodinjska dela in na skrb za zdravje, tretji dan pa je posvečen veščinam, ki jim lahko pridejo prav pri iskanju zaposlitve oziroma na karierni poti. Dijaki se prvi dan med drugim učijo o tem, kako priti do kredita oziroma na kaj morajo biti pozorni pri tem, kako smiselno razporejati zasluženi denar, kako se zaščititi pri sklepanju različnih pogodb ipd.

- Oglas -

Drugi dan vključuje osnove (zdravega) kuhanja, še posebej takšnega, ki je prilagojeno študentskemu življenju, vključeni pa so celo nasveti za popravilo straniščnega kotlička in podobna preprostejša dela. Del drugega dneva pa je namenjen tudi skrbi za duševno zdravje. Tretji dan se dijaki učijo, kako sestaviti prošnjo za zaposlitev, na kaj paziti na razgovoru ipd. Delavnice so organizirane tako, da vključujejo kar nekaj povabljenih gostov – mojstrov oziroma strokovnjakov z različnih področij, ki z dijaki delijo svoja znanja. Med drugim denimo dijaki izvedo tudi to, kako zamenjati gumo.   

Pandemija začasno prekinila izvedbo in spodbudila nastanek spletne baze informacij

Izvajanje programa je sicer na žalost že pri drugi generaciji prekinila pandemija. Sara Wilson-Abell je bila tako prisiljena, da se znajde malce drugače. Skupaj s še nekaj kolegicami in kolegi je vzpostavila kanal na YouTubu, kamor je začela nalagati videoposnetke, na katerih so razložene in prikazane različne veščine, potrebne za to, da se znajdemo v odraslem svetu. Hkrati pa je postavila tudi spletno stran, kjer deli podobne informacije. Tako nastaja nekakšna baza najrazličnejših informacij, ki so lahko izjemno koristne v vsakodnevnem življenju. Dostop do teh informacij torej zdaj ni več omejen le na dijake, ki obiskujejo srednjo šolo, na kateri poučuje Sara Wilson-Abell, ampak lahko do njih dostopajo tudi drugi, vključno z nekdanjimi dijaki, ki niso imeli priložnosti za obiskovanje teh delavnic. Seveda pa Sara Wilson-Abell upa, da bodo lahko delavnice že kmalu nemoteno potekale tudi v živo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×