ZgodbeMož ni bil zadovoljen z njeno postavo. Je za to, da smo...

Mož ni bil zadovoljen z njeno postavo. Je za to, da smo vredni ljubezni, res nujno »popolno telo«?

MORDA VAS ZANIMA

Praktično na vsakem koraku smo obkroženi tako z eksplicitnimi kot implicitnimi sporočili glede tega, kakšno naj bi bilo videti popolno telo. To velja še posebej za ženske. Standardi so pogosto popolnoma nerealistični, a kljub temu lahko privedejo do obsesivnega prizadevanja, da bi se približali nedosegljivemu idealu. Na srečo vse več ljudi prepoznava, kako problematični so lahko tovrstni umetno ustvarjeni ideali, in poziva k sprejemanju tega, da so naša telesa različna in popolna prav v svoji nepopolnosti. Ena najglasnejših zagovornic tega, da naše telo ne določa naše vrednosti, je aktivistka Lindsay Wolf. Ta ženskam, ki ji potožijo, da mož ni zadovoljen z njihovim telesom, odgovarja, da težava v resnici ni njihova postava, ampak mož.

foto: IG

Od motenj hranjenja in telesne dismorfije do popolnega sprejemanja svojega telesa

- Oglas -

Pot do samozavesti, s kakršno se lahko pohvali danes, za Lindsay Wolf ni bila preprosta. Čeprav je imela postavo, ki ji jo je večina zavidala, se v svojem telesu ni nikoli počutila zares dobro. Tako se je v preteklosti pogosto spopadala z motnjami hranjenja, težave pa je imela tudi s telesno dismorfično motnjo, za katero je značilno zelo nerealistično dojemanje lastnega telesa. Kljub dejstvu, da so mnogi mislili, da ima skorajda popolno postavo, je namreč sama svoje telo videla povsem drugače, kar je v njej sprožalo intenzivne občutke sovraštva do sebe.

foto: IG

Prelomni trenutek je nastopil po dveh porodih

Nato pa je prišla nosečnost – in to ne le ena, ampak dve. Po drugem porodu je tehtnica kazala skoraj 35 kilogramov več kot pred prvo nosečnostjo. Kot si lahko predstavljate, je občutek nezadovoljstva le še naraščal. Nato pa je Lindsay Wolf nekega dne prešinilo preprosto vprašanje. Vprašala se je, zakaj je vitkost zanjo tako pomembna, zakaj stalno zahteva od sebe popolno postavo in s tem ustvarja ogromno pritiska. Ker ni našla logičnega odgovora, se je v tistem trenutku odločila, da za spremembo preprosto pozabi na hujšanje in si preneha prizadevati za to, da bi izgubila kilograme. In že kmalu je spoznala, da je ta odločitev povzročila, da je bila po zelo dolgem času ponovno zares srečna.

foto: IG

Spreminjanje (ženskega) telesa kot eden najbolj naravnih procesov

Po besedah Lindsay Wolf pa vseh zaslug za spremembo perspektive vendarle ne more pripisati sebi, ampak je imel pomembno vlogo pri tem tudi njen mož Matt. Ta ji je namreč pogosto eksplicitno povedal, kako mu je kljub spremembi všeč njeno telo – in da se mu zdi celo lepša kot kadar koli prej. Tako je Lindsay Wolf zelo žalostna, ko prejema številna sporočila žensk, v katerih ji te poročajo, kako se možje stalno pritožujejo nad njihovimi telesi. Pogosto se to zgodi po porodu, saj družba od ženske nemalokrat pričakuje, da bo njeno telo praktično čez noč ponovno takšno, kot je bilo pred nosečnostjo, čeprav je seveda povsem logično, da nosečnost in porod prineseta ogromno sprememb.

Podobno pa velja seveda tudi za proces staranja. Tako je postala Lindsay Wolf glasna zagovornica tega, da se rešitev ne skriva v nobeni čudežni dieti. Tudi morebitna izguba kilogramov namreč ne prinese sreče, če občutek vrednosti utemeljujemo le na svojem videzu – ali če smo morda celo prepričani, da je šele »popolno telo« tisto, s čimer si lahko »prislužimo ljubezen«. Eno glavnih sporočil za ženske, katerih možje nikakor ne morejo vzljubiti njihovega (spremenjenega) telesa, je tako to, da bi morda morale začeti razmišljati o tem, kako se znebiti moža, ne kilogramov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×