Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
ŽivaliSlepa in gluha psička rešena pred kruto usodo

Slepa in gluha psička rešena pred kruto usodo

MORDA VAS ZANIMA

Sredi ostre zime se je dostavljavec paketov iz Misurija odpravil na svojo običajno dnevno vožnjo, a dan ni potekal tako, kot je pričakoval. Na poti ga je namreč čakal »paket«, na katerega tisti dan ni računal. Med vožnjo se je dostavljavcu, ki v medijih ni bil poimenovan, nenadoma zazdelo, da je ob poti zaznal nekakšno premikanje. Ni bil sicer prepričan, ali se je v snegu zares nekaj premaknilo ali ne, vendar se je kljub temu odločil, da se za vsak slučaj ustavi. In ta odločitev, ki jo je sprejel praktično v sekundi, je botrovala temu, da je psička Starla, ki bi jo sicer najverjetneje čakala gotova smrt, danes živa in na varnem.

Srečen splet okoliščin je poskrbel za preobrat usode

- Oglas -

Majcena psička z belim kožuhom se je skorajda neopazno zlivala s snegom, zato bi jo bilo mogoče zlahka spregledati. Poleg tega pa je bila najdena na območju, kjer običajno ni dosti prometa. Brez srečnega spleta okoliščin bi se lahko torej zgodba razpletla precej drugače, kot se je. Tako pa je psičko Starlo čakal nekakšen božični čudež, ki ji je najverjetneje rešil življenje. Psička, ki je nedolgo tega pokukala na svet, je bila namreč popolnoma nebogljena in premražena, za povrh pa je bila še slepa in gluha, kar je bil najverjetneje tudi glavni razlog, zaradi katerega je bila preprosto zavržena in prepuščena sama sebi.

Za težave psičke krive načrtne genetske manipulacije rejcev

Razlog za slepoto in gluhost psičke Starle ni bil naključen, kot bi se morda lahko zdelo na prvi pogled. Zelo verjetno je bil posredi načrten poskus manipulacije, za katerega se odločajo nekateri rejci psov. Gre za parjenje, s katerim poskušajo rejci doseči poseben videz kožuha, saj vedo, da bodo šli takšni psički še posebej dobro v promet. Ob tem pa se zavedajo, da obstaja pri tovrstnih eksperimentih zelo velika verjetnost – po nekaterih ocenah kar 25-odstotna – da se psički rodijo gluhi in slepi. V primerih, ko se to zares zgodi, rejci psičke pogosto zavržejo oziroma pustijo na naključnem kraju in poskusijo ponovno. Te psičke pa nato emalokrat čaka mučna smrt, saj imajo zaradi svojih prirojenih omejitev še posebej velike težave s tem, kako preživeti. Njihovo edino upanje tako ostaja to, da jih odkrije nekdo, ki jim je pripravljen priskočiti na pomoč. Medtem ko mnogi nimajo te sreče, je psička Starla vendarle dočakala svojega rešitelja – dobrega dostavljavca, ki mu ni bilo vseeno za to, kaj se bo zgodilo z nebogljeno, pravkar rojeno psičko.

Psička končno dobila varen dom in ustrezno skrb

Dostavljavec paketov je psičko Starlo zapeljal do najbližjega zavetišča za živali, kjer pa so zelo hitro ocenili, da bo Starla zaradi svojega stanja potrebovala posebno nego. Tako so se obrnili na organizacijo, ki se ukvarja prav z reševanjem slepih in/ali gluhih psov, kjer so se strinjali, da prevzamejo skrb za Starlo. Medtem ko je Starla čakala, da odide v svoj novi dom, so v zavetišču poskrbeli še za osnovne preglede in za to, da je prejela potrebna zdravila proti glistam. Na srečo se je izkazalo, da v njenem telesu ni prisoten pasji parvovirus, ki je lahko sicer usoden za mlade kužke. Čeprav je usoda pred Starlo postavila ogromno preprek, kar se je začelo že pred njenim rojstvom, saj bi bilo mogoče njeno slepoto in gluhoto zlahka preprečiti, pa se zdi, da so zdaj pred njo vendarle srečnejši časi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×