0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako kupljene izdelke in živila zavarovati pred koronavirusom?

Kako kupljene izdelke in živila zavarovati pred koronavirusom?

MORDA VAS ZANIMA

Ko greste po tednu ali dveh po špecerijo, gotovo poskrbite, da imate masko ter rokavice, ki jih pred vstopom v trgovino še razkužite z razkužilom. Kako pa ravnati, ko pridete domov? Gotovo velja poskrbeti za vse ukrepe, s katerimi preprečite, da bi prišel virus iz trgovine v vaš dom.

- Oglas -

Ustvarite “odložišče”

Prostor tik za vhodnimi vrati v vaš dom naj se spremeni v “odložišče”. Običajno je to veža, kjer nimamo veliko stvari, še bolje pa je, če jo že prej dobro pospravimo. Vsi čevlji naj bodo v omarah, jakne naj ne visijo na stenah. To bo odslej prostor, kjer boste skrbeli za prvi del higiene po prihodu iz trgovine.
Pripravljeno imejte vrečico, v katero boste odložili masko in rokavice ter jo zavezali. Nato vse nakupljeno postavite na tla sredi prostora, se sezujte in stopite naprej.

Čiščenje sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo nesite do pomivalnega korita v kuhinji in ga dobro operite. Pri sadju z olupkom, ki se odstrani, lahko uporabite tudi milo. Operite tudi zelenjavo. Neobstojno zelenjavo, na primer zeleno solato, je najbolje kupiti pakirano, tako da odstranite samo plastično vrečko ali košarico in solato stresete v posodo, v kateri jo boste dali v kladilnik. Plastično embalažo dajte v vrečico, v kateri jo boste zavrgli. Vso sadje in zelenjavo nato do suhega obrišite in šele potem, ko je suho, pospravite v hladilnik (sicer vam bo pričelo gniti).

Čiščenje pločevink, konzerv, tetrapakov, kozarcev

Živila, ki so v čvrsti in pralni embalaži, so gotovo najbolj varna. Vse, kar kupite v pločevinki, konzervi, tetrapaku ali kozarcu, lahko preprosto operete s toplo vodo in milom. Morda vam bo res vzelo nekaj časa, a verjemite, da se izplača dobro oprati vsak tetrapak mleka, da se le ne okužite. Pod vodo in z milom lahko brez skrbi operete tudi vsa živila, ki so v vrečkah iz kovinske folije, na primer čips, ter živila v trši in dobro zavarjeni plastični foliji, na primer pakiran kruh ali bonbone. Če so živila pakirana skupaj, na primer tri konzerve koruze v karton iz lepenke, karton odstranite in pločevinke operite.

- Oglas -

Kaj pa živila, pakirana v papirnato embalažo?

Moka, sladkor, vrečica pudinga, vrečica pecilnega praška, čokolada … Teh živil ne morete oprati pod vodo, zato bo najbolje, da jih pretresete v posode s pokrovom iz plastike, stekla ali keramike. Za moko velja poiskati večjo posodo oziroma zaboj, da lahko vanj stresete več kilogramov. Za ostalo bodo dobre tudi manjše posode. Ko živila pretresete, na posode zapišite tudi datume roka uporabe (čeprav so datumi načeloma dolgi in so ta živila uporabna več let).

Najbolj pomembno je, da pri nakupu nekaterih živil ne pretiravate in jih imate resnično dobro zaprta, da se ne nalezejo vlage in do njih ne prihaja svež zrak – takrat se navlažijo in prah se sprime. Tako, da živila pretresete v posodo s pokrovom, si lahko pomagate tudi na primer pri rižu in testeninah, kavi in podobno – ne bo vam treba prati zavojev.

Ko živila pospravite …

Ko boste vsa živila pospravili, vrečko z odpadno embalažo zavežite. Ponovno se obujte in vrečko z embalažo ter vrečko z masko in rokavicami odnesite ven, v smeti. (Če živite v bloku in boste pri tem srečali sosede na hodniku, stopnišču ali v dvigalu, ponovno pazite na higieno in se zaščitite.) Ko se vrnete v stanovanje, nesite čevlje v kopalnico, jih obrišite z razkužilom in jih nato s podplati postavite v vročo vodo z močnim čistilom – da ne bo virus ostal na podplatih. Tudi tla v predprostoru nato pomijte in razkužite (če vam material dopušča, lahko uporabite tudi belilo).

Najboljši nasveti

Potrudite se, da čim več živil kupite v embalaži, ki jo je mogoče dobro oprati. Včasih je treba biti zgolj malo iznajdljiv: vrečice pecilnega praška voda premoči, a če jih kupite cel zavoj, jih je po pet skupaj pakiranih v plastično folijo.

- Oglas -

Nekatere vrste sadja in zelenjave je najbolje kupiti zamrznjene – tako lahko embalažo operete, v zamrznjenem živilu pa se ohrani veliko več mikrohranil kot pri vloženi različici. Čeprav je tudi zelenjava v slanici (šparglji, artičoke, stročji fižol) ali v kisu (paprika, gobice) odlična.

Kaj pa jajca? Nekateri vsako jajce operejo z milom. Drugi karton za teden dni ali deset dni postavijo nekam, kjer lahko “počiva”- to je zagotovo že čas, ko naj bi virus ne preživel brez gostitelja.

.

NAJNOVEJŠE