0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNavodila za izdelavo in šivanje zaščitne maske za obraz

Navodila za izdelavo in šivanje zaščitne maske za obraz

MORDA VAS ZANIMA

Mask za zaščito pred koronavirusom ni dovolj niti za zdravstvene delavce, kaj šele za splošno prebivalstvo. Kako se torej zaščititi, če morate v teh dneh po živila, v lekarno ali celo k zdravniku? Enostavno: sešijte si masko kar doma.

- Oglas -

Kadar nas je strah zase in za svoje bližnje, smo lahko ljudje zelo kreativni in iznajdljivi, kar dokazuje tudi šivanje mask. Ker teh ni mogoče kupiti, se je pač treba obrniti nekoliko drugače. In ker je bila Slovenija nekoč znana po svoji tekstilni industriji, mojstric šivanja, ki ima še vedno doma svoj šivalni stroj, gotovo ne primanjkuje

Zaščtne maske za obraz

Je doma narejena maska učinkovita?

Zdravniki se najprej niso mogli poenotiti, kakšno je njihovo stališče: naj si ljudje naredijo maske iz tkanin kar doma, ali jim bo to dalo zgolj lažen občutek varnosti, saj te niso zanesljive? Nazadnje je vendarle prevagalo mnenje, da naj se ljudje zaščitimo po svojih najboljših močeh in da je kakršna koli zaščita boljša od nikakršne zaščite.

Maske, ki jih doma sešijemo sami, seveda niso stoodstotno zanesljive. Ali delujejo bolj ali manj, je odvisno tako od materiala kot od načina izdelave oziroma števila plasti. Z nošenjem takšne maske boste gotovo precej zmanjšali možnost, da bi okužili druge, prav tako pa zaščitili tudi sebe – a ne pozabite tudi na zaščitna očala in rokavice!

- Oglas -
Kako narediti masko za obraz

Kakšen material in model izbrati?

Izberite tkanino, ki ni raztegljiva, je gosto tkana, in se lahko pere pri visokih temperaturah. Marsikdo se odloči, da bo za izdelavo mask žrtvoval posteljnino.
Glavni del maske naj bo čim bolj preprost, ne dodajajte mu nikakrših okrasnih šivov ali estetskih dodatkov – ne pozabite, da je lahko vsaka luknjica, tudi luknjica šivalne igle, mesto za vstop virusa.

Masko boste verjetno uporabljali zgolj občasno, torej velja nanjo za pritrjevanje priširi elastike. Te se ob pranju pri visokih temperaturah sicer kmalu uničijo, a ker maska ne bo v uporabi vsak dan, velja zaenkrat misliti predvsem na praktičnost. Če si želite zagotoviti dolgotrajnejšo uporabo, pa je seveda bolje, da prišijete trakove za zavezovanje.
Doma nimate elastike? Poiščite jo v pasu legic ali odrežite naramnice modrčka, ki ga ne nosite več.

Masko lahko sešijete zgolj iz blaga, pri čemer velja uporabiti tri plasti, ali pa sta iz blaga zgolj prednja in zadnja stran maske, v njeno notranjost pa skozi odprtino vstavite še štiriplasten papirnat namizni prtiček. (Slovensko podjetje, ki te prtičke proizvaja, je dobilo potrditev, da njihovi prtički zadržijo prehod virusov.) Če prtičkov nimate, uporabite papirnate robčke.

Kje dobiti žičko, s katero masko zatesnimo na nosu? Uporabne so kakršne koli mehke žičke, tudi tiste, ki jih uporabljamo za pritrjevanje rož na vrtu ali tiste, s katerimi zapiramo vrečice z živili, na primer toast kruh.

- Oglas -
Zaščtna maska za obraz

Navodila mojstrice

V zadnjem tednu je večjo količino mask sešila Janja Markelj Burger, ki ni šivilja, temveč računovodja, se je pa v lanskem letu ljubiteljsko začela ukvarjati s šivanjem torbic in nahrbtnikov. “Moje šiviljsko znanje je osnovno, a vendar zadošča, da sebi, družini, sorodnikom in prijateljem sešijem maske,” je dejala. “Maske sem začela šivati, ker jih ni na tržišču, in ker verjamem v odgovorno ravnanje vsakega posameznika. Če nosimo maske, zaščitimo in zmanjšamo možnost okužbe zase in potencialno zmanjšamo tudi možnost,, da okužimo druge. Maske so pralne na več kot 60 stopinj. Niso testirane, vendar je moje mnenje, da so zagotovo boljše kot nič.”

Postopek izdelave maske

Začnemo z enim kosom blaga 25 x 21 cm in dvema kosoma 22 x 15 cm. Manjša kosa po eni daljši stranici zarobimo, z drugo ju prišijemo na sredino večjega kosa. (slika 1)

slika 1

K enemu od šivov dajte na sredino žičko za zapiranje živil. (slika 2)

slika 2

Blago pri žički zapognite in jo pritrdite, nato ga zapognite še na drugi strani. (slika 3)

slika 3

Blago nagubajte, da dobite tri enakomerne gube. Začasno jih fiksirajte z bucikamu ali ščipalkami. (slika 4)

slika 4

Na obeh straneh zašijte, nato rob zapognite navznoter in hkrati všijte elastiko. (Potrebna dolžina elastike za namestitev na uhelj je 9 cm.) (slika 5)

slika 5

Elastiko zatrdite proti zunanji strani, da se maska ob robovih ne bo obračala. (slika 6)

slika 6

Pred uporabo razprite žepek na notranji strani maske in vstavite papirnat prtiček oziroma robček – prepognite oziroma izrežite tako, da se velikost povsem prilega notranjosti maske! (slika 7)

slika 7

Preberite tudi: Koronavirus: Najpogostejši simptomi in ukrepi, s katerimi se lahko zaščitimo

.

NAJNOVEJŠE