ZgodbeKaj je skrivnost para, ki je poročen že več kot 80 let?

Kaj je skrivnost para, ki je poročen že več kot 80 let?

MORDA VAS ZANIMA

Ali obstaja kaj takšnega, kot je večna ljubezen? Čeprav ne poznamo odgovora na to vprašanje, je mogoče zatrditi, da sta se zakonca John in Charlotte Henderson tej ideji približala precej bolj kot mnogi drugi pari. Decembra sta namreč praznovala svojo 80. obletnico poroke, že nekaj mesecev pred tem pa je Guinnessova komisija za svetovne rekorde uradno potrdila, da gre za najstarejši živeči zakonski par na svetu. Kako jima je uspelo premagati vse ovire, ki jih prinese tako dolgo zakonsko življenje, in ohraniti iskrico ljubezni tudi v pozni starosti?

Par sta postala že davnega leta 1934, ko ju je združila ljubezen na prvi pogled

- Oglas -

Charlotte, rojena leta 1914, in John, rojen leta 1912, ki živita v ameriški zvezni državi Teksas, sta se poročila že davnega leta 1939. Videvati pa sta se začela že 5 let prej, ko sta se spoznala na teksaški univerzi. John je bil zvezdnik univerzitetne lige ameriškega nogometa, Charlotte pa je nameravala postati učiteljica. Par sta torej že več kot 85 let! Iskrica med njima naj bi preskočila nemudoma. Šlo naj bi torej za nekakšno ljubezen na prvi pogled, in čeprav se v takšnih primerih pogosto izkaže, da je šlo zgolj za strast, ne pa za nekaj, kar bi se lahko razvilo v ljubezen in resno zvezo, se Charlotte in Johnu to ni zgodilo.

Najstarejši par

Težki časi, a s skupnimi močmi jima je uspelo kljubovati neugodnim okoliščinam

Ljubezen Charlotte in Johna je postopoma rastla in se poglabljala, dokler se nista nenadoma zavedla, da je za njima že več desetletij srečnega zakona. Poročila ste se v ne ravno najbolj rožnatih časih – v obdobju, ko se velika gospodarska kriza, ki je prizadela ZDA ob začetku tridesetih let prejšnjega stoletja, še ni popolnoma iztekla, obenem pa je bila na obzorju druga svetovna vojna – a ravno s tem je postala njuna zgodba dokaz za to, da se lahko tudi v zelo težavnih okoliščinah rodi nekaj zares lepega in trajnega …

Še vedno namenita kar nekaj časa načrtom za prihodnost

Zakonca Henderson sta zares v polnosti izživela svojo mladost. Živela sta življenje, polno zanimivih dogodivščin, in ogromno potovala. Na stara leta pa sta se seveda odločila za nekoliko drugačno, bolj umirjeno življenje, ki ga preživljata v skupnosti starejših občanov oziroma upokojencev. Njun vsakdan je tako sestavljen iz precej umirjenih dejavnosti, pri čemer kljub svoji starosti redno namenjata čas pogovoru o tem, kaj bosta počela naslednji dan. Ne vdajata se torej negativnim mislim oziroma razmišljanju o tem, koliko časa jima še ostaja, ampak v prihodnost zreta optimistično, kar je zagotovo vplivalo na to, da sta oba dočakala tako častitljivo starost.

Poročena že 80 let

Dolg zakon ni bil nikoli kronan z otroki

Podobno kot v mladosti je sicer Johnu in Charlotte še vedno najpomembneje to, da sta skupaj. To, da sta dajala vedno prednost drug drugemu, ne pa na primer materialnim dobrinam, naj bi bila ena glavnih skrivnosti njunega dolgega in srečnega zakona. Obenem se nista nikoli posebej obremenjevala s preteklostjo oziroma s tistim, česar ni bilo mogoče več spremeniti, ampak sta se vedno osredotočala na prihodnost. Kot eno najpomembnejših značilnosti uspešnega razmerja navajata tudi to, da moramo biti preprosto prijazni do partnerja. Občasno pa se rada pošalita, da so nekateri prepričani, da je resnični razlog za to, da sta ostala skupaj tako dolgo, predvsem ta, da nista imela otrok.

- Oglas -

Preberite tudi: Brez elektrike in vodovoda že skoraj 80 let

NAJNOVEJŠE