0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVam pogosto zmanjkuje sape? Krivo je lahko perje v vaši odeji!

Vam pogosto zmanjkuje sape? Krivo je lahko perje v vaši odeji!

MORDA VAS ZANIMA

V Veliki Britaniji so zdravniki pred nedavnim poročali o primeru 43-letnega moškega, ki je poiskal pomoč zaradi tega, ker se je vseskozi spopadal s hudo zadihanostjo, ki jo je obenem spremljala prav tako izredno intenzivna utrujenost. Sprva ni bilo mogoče ugotoviti, kaj so razlogi za te težave, dokler se ni na koncu izkazalo, da je kriva pernata odeja, ki jo je začel moški uporabljati malo pred pojavitvijo simptomov.

- Oglas -

Predolga izpostavljenost sprožilcu lahko vodi do resnega brazgotinjenja pljuč

V ozadju težav naj bi bil preobčutljivostni pnevmonitis, ki v primeru vdihovanja prahu iz perja in drugih živalskih antigenov privede do imunske reakcije. Če je oseba dlje časa izpostavljena dejavnikom, ki povzročajo to reakcijo, lahko pride do nepopravljivega brazgotinjenja pljuč. Tako se pojavljajo opozorila, da morajo biti zdravniki zelo pozorni na paciente, ki jih obiščejo zaradi navidezno nepojasnljive zadihanosti. Po mnenju strokovnjakov naj bi namreč ostalo ogromno tovrstnih primerov neustrezno diagnosticiranih.  

Težave z dihanjem med spanjem

Pot do prave diagnoze je lahko zelo dolga

Na začetku omenjeni moški se je k svojemu osebnemu zdravniku odpravil po tem, ko sta ga nenehna zadihanost in utrujenost mučili že približno tri mesece. Začetna diagnoza je bila okužba spodnjega dela dihal. Po zdravljenju se je sicer zdravstveno stanje moškega za krajši čas izboljšalo, vendar se je še isti mesec ponovno močno poslabšalo. Ko je naslednjič obiskal zdravnika, mu je povedal, da mu zmanjkuje sape že v primeru, ko mora priti iz ene sobe svojega stanovanja do druge. To, da je prišel do svoje spalnice, ki je bila v zgornjem nadstropju hiše, pa naj bi mu vzelo kar po pol ure, saj ni zmogel premagati več kot dveh stopnic naenkrat, ne da bi se moral vmes ustaviti, sesti in se odpočiti. V tem obdobju je bil na bolniškem dopustu, zaradi hude izčrpanosti pa naj bi ogromno časa prespal.

Osebni zdravnik je sicer moškega poslal na rentgensko slikanje prsnega koša, vendar pa na posnetku ni opazil abnormalnosti. Ko pa je kasneje posnetek pogledal še pulmolog dr. Owen Dempsey, h kateremu je bil pacient napoten naknadno, se ni strinjal s to oceno, zato je naročil še CT-slikanje, ki je razkrilo resno vnetje pljuč pri pacientu.

- Oglas -

Pomembno, da zdravniki natančno preučijo možne vzroke za simptome

Po pogovoru s pacientom se je izkazalo, da bi bila lahko kriva njegova nova odeja, napolnjena s perjem. Krvni testi so nato pokazali, da je telo moškega ustvarjalo protitelesa za snov v perju, ki jo je vdihaval. Končna diagnoza je bila tako hudo vnetje pljuč, ki ga je povzročal imunski odziv na perje. Po mnenju dr. Dempseyja naj bi bil ta pojav pogostejši, kot se zdravniki zavedajo. V nekaterih primerih sprožilec preobčutljivostnega pnevmonitisa sicer ni nujno perje, ampak je lahko krivo tudi vdihovanje alergenov iz žaganja, prahu v senu, koruzi ipd. Moški je nato prejel steroide, seveda pa je tudi zamenjal svojo odejo. Njegovo zdravstveno stanje se je nato hitro izboljšalo, a je trajalo leto dni, da so simptomi, zaradi katerih je poiskal zdravniško pomoč, popolnoma izginili.

Dr. Dempsey meni, da je ta primer odličen dokaz za to, da bi morali zdravniki posvetiti dovolj pozornosti natančnemu pogovoru s pacienti. Tako mnogo lažje odkrijejo vzroke v pacientovem vsakodnevnem okolju, ki bi lahko povzročali specifične težave – v tem primeru težave s pljuči. V takšnih situacijah naj bi se namreč sicer prehitro zaključilo, da gre za nepojasnljivo bolezen, katere vzroka oziroma povoda ni mogoče določiti. Posledično se zdravljenje večkrat začne zelo pozno ali celo prepozno, nemalokrat pa dobijo pacienti tudi napačno diagnozo, zato zdravljenje ne prinese izboljšav, včasih pa lahko stanje še poslabša.

.

NAJNOVEJŠE