0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

PogovoriMinka Gantar: Če ni strasti, se ugaša življenjska energija

Minka Gantar: Če ni strasti, se ugaša življenjska energija

MORDA VAS ZANIMA

Minko Gantar poznamo kot avtorico številnih knjig. Kot svetovalko na področju zdravega prehranjevanja in osebnostne rasti. Je tudi ponosna mama treh hčera, obkrožena z dvema kužkoma in mucama, ki ji bogatijo vsakdan. Pa tudi izredno topla oseba. Že ko samo spregovori, v njenem glasu začutiš mirnost in harmonijo, ki jo izžareva.

- Oglas -

Kako bi za začetek predstavili sami sebe? S čim se ukvarjate, kaj vas navdihuje v življenju?

Ljudje me poznajo kot avtorico knjig. Ravnokar sem napisala in izdala peto knjigo. Poznajo me kot motivatorko na internetu, ki ljudem vliva pozitivno energijo. Življenje me je pripeljalo do tega, kar danes delam. V življenju sem prišla do točke, ko sem si rekla, da bom delala v življenju tisto, v čemer bom uživala. In to je še vedno moj moto. Delam samo to, v čemer uživam, kar veča mojo radost. Kjer ni moje strasti, kjer se ugaša moja življenjska energija, tam mene ni. Niti v odnosih, niti v poslu, nikjer. Mislim, da bi vsak človek moral v življenju poiskal tisti delček, kjer mu poje duša, in se tistemu v življenju povsem posvetiti.

Nekaj, kar delamo s srcem, pa morda vsaj na začetku poti ne prinese takšnega zaslužka, kot ga potrebujemo za življenje. Na tem mestu marsikdo pomisli, da nima izbire. Kaj svetujete na tem mestu?

- Oglas -

Tukaj se večina ljudi ujame v mrežo strahu. In ta mreža strahu je tako močna ravno zaradi vzorcev iz podzavesti. Ko nekaj narediš iz svoje strasti, po svojem navdihu, daš tja notri svojo strast. In to je nekaj, kar ljudje kupujejo. Začutijo vibracijo. Predvsem pa ne poslušajmo negativnih mnenj drugih ljudi. Znana je zgodba o gluhi žabi. Ko so žabe plezale navzgor, so medtem komentirale, da to ni mogoče, da se ne da, a na koncu je ena izmed njih prišla do vrha. Začudeno so gledale, kako ji je to uspelo, in na koncu ugotovile, da je bila žaba gluha. Ni slišala vseh negativnih mnenj, da se ne da. Verjamem, da če imaš idejo, jo je moč uresničiti. Ko pride ideja, sem prepričana, da se zgodi nekaj, kar nam da dovolj sredstev za preživetje. Pomembno je le, koliko mi verjamemo v to, da nam lahko uspe. Prepričana sem, da pride vsakdo na ta svet opremljeni z nekim talentom. In ta talent je tisto, kar nas lahko preživi. Če bi vsakdo izmed nas razvijal ta talent, bi odkril orodje za preživetje.

Minka Gantar

V eni izmed vaših knjig govorite tudi o hormonih. Kako prepoznamo, da so naši hormoni v neravnovesju?

Hormoni povezujejo naša čustva, misli in telo. In hormone si lahko predstavljamo tako kot brezžično komunikacijo, Wi-Fi v stanovanju. Nihče od nas ga ne vidi, vsi pa občutimo, kadar ga ni.

No, tako so naši hormoni. Večina ljudi, ko ima neko težavo, na primer z nespečnostjo, kronično utrujenostjo ali napadi tesnobe, ne pomisli, da imajo težave s hormoni. Tudi recimo bolečine v sklepih, pridobivanje teže ali pa samo velika želja po čokoladi. To je vse povezano s hormoni. Obstaja par ključnih hormonov, ki so povezani z energijskimi in tudi s hormonskimi centri. Za hormonski center ščitnico vemo, da se nahaja na vratu. Kako vemo, da nam ščitnica ne deluje pravilno? V tem primeru smo kronično utrujeni, niha nam razpoloženje, dogaja se nam, da se kar naenkrat zredimo ali shujšamo za več kilogramov, smo apatični in sitni. Ščitnica nadzoruje tudi delovanje ostalih hormonov. Pa poglejmo še hormon lakote. Ne pomislimo, da imamo zato, ker se nam vsak dan sprošča želja po sladkem, dejansko hormonske težave. To je povezano s hormonom inzulin. Hormon inzulin se proizvaja v trebušni slinavki. Odpira vrata v celice in pomaga, da se hrana spremeni v energijo. Če se ta hormon ne sprošča, ostanejo celična vrata zaprta, celica je lačna in zato kar naprej sporoča, da želi hrano. Če imamo celice zaprte, bomo po zaužiti čokoladi še bolj utrujeni. Na tem mestu se moramo vprašati, kaj nam odpre celična vrata oziroma kaj pomaga hormonu inzulinu, da deluje. Da hormon inzulin dobro deluje, potrebujemo B-vitamine. B-vitamine pa dobimo v beljakovinski hrani. Pri prehrani se držim zdrave kmečke pameti. Treba je uživati fermentirane mlečne izdelke, se pravi, kislo mleko, kefir, skuto in jogurt. Tukaj dobimo B-vitamine. Poleg tega, je pomembno, da dobimo mineral krom. Njega dobimo z zaužitjem jajc in glob. Krom je direktno tisti mineral, ki preprečuje željo po sladkem. Če imamo dovolj kroma, nimamo želje po čokoladi. Nahaja se tudi v polnovrednih žitaricah, v luščinah, zato je polnozrnati kruh odlična izbira. Bela moka namreč pokvari pravilno delovanje trebušne slinavke in posledično lahko pride do sladkorne bolezni.

Katere so glavne stvari, s katerimi si povrnemo hormonsko ravnovesje?

- Oglas -

Z B-vitaminom, kromom in da uživamo hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Pri uravnovešanju hormonov je bolj pomembna hrana kot na primer šport.

Raloživa sedaj še malce vpliv hrane z nizkim glikemičnim indeksom?

Tretji dejavnik, s katerim uravnamo hormon inzulin in ostale hormone je hrana z nizkim glikemičnim indeksom. Obstaja hrana, ki ima v sebi ogromno sladkorja in sprošča ogromno količino inzulina, hormona lakote. Na drugi strani obstaja hrana, s skoraj nič sladkorja in uravnava hormon inzulin in hkrati tudi energijo ter preprečuje željo pod sladkem. Pivo ima recimo glikemični indeks 110. To je tako, kot bi si injekcijo sladkorja direktno vbrizgali v žilo. Medtem ko ima recimo avokado glikemični indeks samo 10. Nizek glikemični indeks imajo tudi oreščki. Oreščki vsebujejo vse, kar je potrebno za zdravo hujšanje. Vsebujejo zdrave maščobe, B-vitamine, tudi beljakovine. Najboljši med oreščki so mandlji. Ti imajo najboljše razmerje med kalcijem in magnezijem, ki deluje na razstrupljanje. Nepraženi arašidi imajo odlično sestavo beljakovin, vitaminov, mineralov, tudi dobrih maščob. Glikemični indeks imajo samo 10. Visok glikemični indeks, okoli 85, imajo krompir in vsa škrobna živila. Ko jemo pire krompir ali ocvrt krompirček, nam zato močno naraste sladkor v krvi.

Minaka Gantar 4

Se prehranjujete po načelu glikemičnega indeksa?

Jaz se prehranjujem po načelu srednjega glikemičnega indeksa, to pomeni, da kombiniram skupaj nekaj od kuhane ali sveže zelenjave in nekaj od beljakovin. Lahko podam primer zdravega zajtrka za ohranjanje sladkorja v krvi v ravnovesju. Za zajtrk pojemo banano in zraven beljakovine, recimo jogurt s chia semeni, mletimi mandlji in laneni semeni. Kombiniramo nekaj, kar ima ogromno sladkorja, to je banana, ki ima glikemični indeks 65, in jogurt, ki ima glikemični indeks samo 15. Mandlji imajo glikemični indeks samo 15. Če naš obrok ne vsebuje beljakovin, ni dobro. Beljakovine vsebujejo B-vitamine. Če nimamo B-vitaminov, ni vžiga v celici in smo kronično utrujeni. Pešati nam začne koncentracija in vse nam gre na živce. Če imamo pomanjkanje B-vitamina, nismo psihično stabilni.

Čemu se je po vašem mnenju treba izogibati?

Zase bi naredili ogromno, če bi odstranili iz jedilnika belo moka, čokolado in vse slaščice. Tudi gluten. Izdelke iz prečiščene pšenične moke. Na žalost je trenutno pšenica zelo močno okužena s škropivi. Ljudje ne zmorejo več uživati niti fermentiranih mlečnih izdelkov, zaradi strupov v telesu. Svojim strankam svetujem, da odstranijo iz prehrane gluten in ko ga odstranijo za kakšne tri tedne, lahko nato ponovno brez težav uživajo fermentirane mlečne izdelke. Njihovo telo ni več tako močno obremenjeno. Ne toliko z glutenom kot s škropivi. Seveda pa lahko uporabljamo proso in ajdo. Predvsem tatarska ajda je zaklad vsega.

Kakšna pa je razlika med tatarsko in navadno ajdo?

Tatarska ajda je zelena, navadna ajda je rjava. Tatarska ajda ima trikrat, celo več, hranilnih snovi kot navadna ajda. Ima ogromno količino rutina. Rutin je kot frakcija C-vitamina, ki popravlja žile. Je močan antioksidant, dobra je za srce, ožilje, proti holesterolu in visokemu pritisku. Vsakršna ajda vsebuje beljakovine. Lahko jo uporabljamo kot kuhano prilogo ali hladno v solati. To je nekaj, kar bi morali začeti večkrat uživati, saj je polnozrnato in vsebuje vitamine, mineralne ter dobre maščobe.

Povedali ste mi, da poznate odličen recept za beljakovinski ajdov kruh. Nam ga zaupate?

Beljakovinski kruh iz ajde in jogurta je brez glutena. Potrebujemo naslednje sestavine: 400 g ajdove moke, 7 dcl navadnega tekočega jogurta, 4 žlice jedilnega olivnega olja, pest orehov, 1 žlico zmletih lanenih semen, 1 žličko sode bikarbone in 1 žličko soli. Zmešamo. Ventilacijsko pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija. Pripravimo ozek podolgovat pekač, ga obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo zmes. Pečemo 45 minut.

Kakšen vpliv pa ima prehrana pri vnetjih v telesu?

Prehrana ima velik vpliv na tiha vnetja na celični ravni, ki so v našem telesu. Vse psihične bolezni izvirajo iz vnetja. Tudi vse žilne bolezni in vsa avtoimuna obolenja izvirajo iz vnetja. Kdor ima kakršnokoli avtoimuno obolenje, je zadaj vnetje na celični ravni. Vnetje povzroča homocistein. To je aminokislina, ki se tvori pri presnovi. Homocistein lahko pogasimo tako, da nehamo jesti hrano, ki vsebuje gluten in škropiva. S tem bomo naredili več kot 50 %. Kot prehransko dopolnilo pa moramo dodati še D-vitamin. Naslednja zadeva je silicij. Dobimo ga v zelenjavi, ki raste v zemlji. Dlje, ko raste v zemlji, več ima silicija. Bolj kot je trda, več ima silicija. Sem uvrščamo čebulo, česen, por, brokoli, cvetačo in zelje. Tudi polnozrnate žitarice, kot so ješprenj, rž, riž, proso in ajda. V notranjosti luščine vsebujejo silicij, ki je potreben za naša vezna tkiva, za razstrupljanje, za dobro počutje, za čilost možganov ter plodnost pri ženskah in moških. Tako pogasimo vnetja na celični ravni.

Kaj pa je tisti glavni krivec, da nam ne uspe shujšati?

Prvi krivec je izpuščanje obrokov. Jesti moramo na dve uri in pol do tri ure, da hormon lakote ostaja v ravnovesju. Druga zadeva je večerni obrok po peti uri, ki naj vsebuje samo beljakovine in zelenjavo. Nič sadja, alkohola, špagetov ali kruha. Jemo na primer pršut, sir in olive. Ali avokado, skuto in zelenjavo (paprika, paradižnik). Lahko kuhano jajce in vložene kumarice. Ali file ribe z blitvo. Naslednja stvar pa sta omega 3 in C-vitamin. Slednji nadzoruje več kot 50 tisoč presnovnih procesov in če nam manjka C-vitamina smo kronično utrujeni.

Kakšen pa je vpliv hormonov na staranje? Kaj je pomembno za lepo kožo?

Najprej moramo primerno nahraniti naše telo. Zato, kar se imamo radi, skrbimo, da jemo zdravo hrano. Pijemo dovolj vode. Dan začnemo s 6,5 dcl vode. Sama si zjutraj velikokrat pripravim sok iz zelene. To celice potrebujejo za razstrupljanje. Vzeti si je potrebno dovolj časa, da se spočijemo in naspimo. Da naši hormoni pravilno delujejo, moramo poskrbeti tudi za naše misli. Če se ujamemo v kroničnem stresu in skrbeh, kaj bo jutri, moramo nekaj spremeniti na čustvenem področju. Naša čustva so kompas, ki nam kaže, kaj je dobro in kaj ni dobro za nas. Ko začnemo poslušati naša čustva, ko se v vsaki situaciji začnemo spraševati, kaj občutimo, bomo poslušali notranji kompas in bomo vedno na pravem mestu ob pravem času. Ker nas bo naš notranji kompas vodil tja, kjer je za nas najboljše.

Minka Gantar 1

Bi nam zaupali kakšen recept za naravno nego kože na obrazu?

Odličen recept za prožno in manj gubasto kožo je macerat iz rmana in lakote. Rman in lakoto nabiramo julija. Pol rmana in pol lakote namočimo za 40 dni v oljčno olje. Pustimo na soncu in nato precedimo. Olje je odlično za suho kožo, luskavico in opekline. Po žličkah se pije tudi za čiščenje jeter.

Izbrala sem nekaj najpogostejših težav, s katerimi se soočamo. Kaj je po vašem mnenju najbolj učinkovita rešitev zanje?

Težave s spancem: Za slab spanec je največkrat kriva nepravilna večerja. Osebi manjka beljakovin. Spalni hormon se ne tvori. Za večerjo priporočam beljakovine in zelenjavo, zadnji obrok naj bo dve uri pred spanjem.

Povišan holesterol: Kdor ima povišan holesterol, mu telo sporoča, da ima tiha vnetja na celični ravni. Zmanjšati je treba vnetja. Svetujem 1000–1500 mg C-vitamina dnevno in 1000 mg omega 3 maščobnih kislin, ki imajo certifikat, da nimajo v sebi težkih kovin. V prehrano pa je treba vključiti tudi česen in čebulnice.

Težave v delovanju ščitnice: Ščitnica je povezana z žalostjo. Kdor ima kronično žalost, bo tukaj moral ukrepati, a ne samo s hrano. Težave s ščitnico so pokazatelj zastrupljenosti telesa in virusa EBV (Epstein-Barr-virus), ki povzroča zatrdline na ščitnici. Temeljito se je treba lotiti zdrave prehrane in razstrupljanja. Treba je začeti piti sok zelene in iz prehrane odstraniti vse, kar je belega. Treba je zaužiti več kvalitetnih beljakovin, da dobimo B-vitamine, in antioksidantov (C- in E-vitamin). Treba je spirati telo s čaji iz grenkih zelišč, ki pomagajo pri razstrupljanju.

Recept za čaj (pri zmanjšanem delovanju ščitnice):

Potrebujemo zlato rozgo, rman, regrat, poprovo in črno meto, brinove jagode, angeliko in ajbiš. Zelišča prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut in pijemo trikrat na dan.

Recept za čaj (pri povečanem delovanju ščitnice):

Potrebujemo koprive, peteršiljeve liste, trpotec in žajbelj. Poparimo, pustimo stati 10 minut, precedimo. Pijemo pred obroki, trikrat na dan, po dve skodelici.

Slaba prebava, zaprtje in napihnjenost: V tem primeru iz prehrane odstranimo gluten in dodamo probiotike.

Stres: V bistvu je prav, da se proizvaja stresni hormon, kar nas dela žive. Problem je, če se ne umirimo v popoldanskem času. Kdor je v kroničnem stresu, naj odstrani večerna poročila in zvečer poskrbi, da počne nekaj, kar mu veča smeh in radost.

Približuje se novo koledarsko leto. Kako se lotite začetka novega leta? Kaj se vam zdi pomembno, da bomo lahko v novem letu čim bolj izpolnjeni in zadovoljni?

V decembru začnem delati bilanco, česa si želim več, česa manj. Kaj bom počela več in kaj manj.  Vzamem si čas, da napišem, kaj si želim. Vizijo novega leta. Napišem pismo sebi iz prihodnosti. Pišem, kot da je že konec novega leta. Pišem za kaj sem hvaležna, za kaj se zahvaljujem. To je neverjetna vaja. Tako si utiramo pot, kam bo teklo naše življenje, kako bo tekla naša energija in kam bo šel tok naših misli.

Minka Gantar 3

Kaj bi svetovali nekomu, ki bi se rad naučil bolj pozitivno misliti?

To, kar zvečer razmišljamo, se zjutraj pomnoži. V enem obdobju mojega življenja, ko mi ni bilo lahko, sem zvečer na diktafon posnela pozitivne trditve in jih poslušala pred spanjem. Ugotovila sem, da mi ta tehnika pomaga, saj sem zjutraj razmišljala bolj pozitivno. Svojo misel tako usmerimo

v pozitivno. Harmonija v svetu lahko zavlada šele takrat, ko imamo harmonijo v sebi.

Kako pa najlažje dosežemo harmonijo in mir v sebi?

Za začetek je odlična tehnika ta, da si poiščemo miren kotiček v naravi,  poiščemo drevo, ga najprej objamemo in se nato usedemo pod njega za 20 minut ter dovolimo, da nas obda z zdravilnimi snovmi. Na Japonskem to poimenujejo Shinrin-yoku, gre za gozdno kopel. Ko se usedemo pod drevo, ta dokazano sprošča fitohranila, snovi poimenovane fitoncidi, ki dejansko povzročajo naše zdravljenje.

Omenili ste vaše karte za pozitivne misli, Prehod v novo dobo. Lahko odkrijete dve karti, kaj nam sporočajo za novo leto 2024?

Prva karta je zaupaj vase in v življenje, ker podpirajo te vsa svetlobna bitja. Ta trenutek se nahajate na točno pravi poti. Zavedajte se, da vas popolnoma nič ne more raniti, poškodovati ali prizadeti, zato ker vaša duša je večna. Ovire, ki jih imate ta trenutek v svojem življenju, so samo izkušnje, ki jih potrebujete na svoji poti. Zavedajte se, da ste ustvarjeni v božanski podobi in v sebi ste popolni. Dovolite si biti v sožitju s naravo in celotnim stvarstvom. Bolj kot zaupate v svoji božanski sposobnosti, večja je vaša moč.

In drugo sporočilo, bitja svetlobe vas ljubijo. Mogoče moramo bolj zaupati v svoje božanske sposobnosti. Da smo v osnovi duhovna bitja z zemeljsko izkušnjo. In da smo prišli predelati neke lekcije, da je telo zemljevid naših čustev in da tam, kjer zastaja energija, čutimo bolečino. Bolečino moramo vprašati, kaj nas uči. Prišel je čas, da nekaj ozavestimo, spustimo ali sprejmemo.

.

NAJNOVEJŠE