0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako odgnati sadne ali vinske mušice?

Kako odgnati sadne ali vinske mušice?

MORDA VAS ZANIMA

Sadne ali vinske mušice privabljajo predvsem vlaga, toplota in fermentacija. Gnijoče sadje, ostanki hrane v kuhinjskem odtoku, odprte steklenice s sokovi (tudi prazne!) in vlažne gobice za pomivanje posode so zato recept za katastrofo. Nenadoma se začnete zavedati, da je vaše stanovanje prava vaba za mušice, ki pridno odlagajo jajčeca in se množijo. Morda imate občutek, da gre za nekakšno invazijo in da ste povsem nemočni, vendar ste mušice s svojimi navadami najverjetneje privabili sami. Če boste upoštevali nasvete iz tega članka, bodo mušice praktično čez noč izginile. Pri tem vam ne bo treba uporabljati agresivnih metod oziroma kemikalij, ki bi škodile tako mušicam kot vam.

- Oglas -

V kuhinji vzdržujte čistočo

Nerealistično bi bilo seveda pričakovati, da bo kuhinja ves čas sterilno čista, toda vzdrževanje osnovne čistoče je vsekakor nujno – tako za zagotavljanje higiene oziroma preprečevanja okužb s hrano kot za odganjanje mušic. Poskrbite torej, da umazana posoda ne bo predolgo stala v kuhinjskem koritu, da bodo ostanki hrane čim prej končali v košu za biološke odpadke ali na kompostu, da boste sproti brisali polito tekočino ipd.

Prazno embalažo izperite, šele nato jo zavrzite

Preden embalažo vržete v kožo za smeti, jo na hitro operite pod tekočo vodo. To velja za pločevinke, steklene kozarce in druge vrste embalaž, posebno pa za vinske steklenice in prazne steklenice/pločevinke piva. Verjetnost za to, da embalaža privabi mušice, bo tako precej manjša.

Očistite odtoke s sodo bikarbono in kisom

Kot omenjeno, lahko mušice privabijo tudi ostanki hrane v kuhinjskem odtoku – čeprav so morda zelo majhni. Tako je dobro, da kuhinjski odtok vsaj občasno očistite s sodo bikarbono in vinskim kisom. V odtok stresite nekaj žlic sode bikarbone, nato pa prilijte še jabolčni kis. Po približno eni uri v odtok nalijte še vročo vodo. Ne le, da boste s tem svoj dom zaščitili pred mušicami, ampak bo metoda obenem zmanjšala tveganje za zamašitev odtoka.

- Oglas -

Zasadite vinsko rutico, sivko in/ali limonsko travo

Mušice lahko odženete tudi tako, da na vrt ali v lonce na okenskih policah posadite rastline, kot so sivka, limonska trava in vinska rutica (Ruta graveolens). Gre za rastline, katerih vonj je za večino ljudi zelo prijeten, kar pa ne velja za mušice. Pri tem upoštevajte, da vonj vinske rutice odbija tudi večino mačk. Če z vami sobivajo tudi mačke, pri sajenju te rastline ni pametno pretiravati.

Biološke odpadke redno odnašajte na kompost ali v smetnjak

Posebno v toplejših mesecih je priporočljivo, da odpadki ne stojijo predolgo v kuhinji. To velja posebno za biološke odpadke, vendar ne bo nič narobe, če boste to pravilo upoštevali tudi pri drugih vrstah odpadkov. Nekateri priporočajo celo zamrzovanje bioloških odpadkov v poletnih mesecih oziroma začasno shranjevanje bioloških odpadkov v zamrzovalniku, vendar pride to v poštev samo za tiste, ki ustvarijo zelo malo tovrstnih odpadkov (na primer samo pri čiščenju zelenjave).

Ne pozabite na čiščenje košev

Dobro je, da koše vsaj enkrat tedensko temeljito zdrgnete in operete ter nato pustite, da se posušijo. Vaša kuhinja bo tako precej manj vabljiva za vinske mušice. Podobno kot prejšnji nasvet je tudi tega posebno pomembno upoštevati pri bioloških odpadkih.

Sadne vinske mušice

Zaščitite skledo s sadjem

Skleda s sadjem je lahko lepa dekoracija, obenem pa pripomore k temu, da pojemo več sadja, saj je zdrav prigrizek tako na dosegu roke. Toda če imate težave z mušicami, nezaščiteno sadje na mizi ni najboljša ideja. Sadje je vsaj v toplejših mesecih bolje shranjevati v hladilniku. Če želite sadje kljub temu imeti tudi na mizi, pa priporočamo, da skledo ustrezno zaščitite, na primer s pokrovom za torto.

- Oglas -

Zmerno pri zalivanju sobnih rastlin

S čezmernim zalivanjem sobnih rastlin lahko ogrozite njihovo rast. Poleg tega pa je lahko tudi pretirano vlažna zemlja eden od razlogov, zaradi katerih je vaše stanovanje tako privlačno za mušice. Tako je zelo pomembno, da počakate, da se zemlja med zalivanji malce posuši. Ko sobno rastlino zalijete, pa je dobro, da vodo, ki je stekla v podstavek, na koncu odlijete, saj lahko mušice privabi tudi voda, ki predolgo stoji v podstavku.

Pomagajte si s klinčki

Zelo učinkovita metoda za odganjanje mušic je lahko tudi uporaba klinčkov (nageljnove žbice), ki učinkujejo kot naravni repelent. Izdelate lahko na primer potpuri, pri čemer ne skoparite s klinčki, in ga postavite v bližino mesta, okoli katerega se mušice zadržujejo posebno pogosto.

Izkoristite moč eteričnih olj

Pozabiti pa seveda ne smemo niti na eterična olja. Med eteričnimi olji najdemo ogromno vonjev, ki odganjajo mušice. Namesto da na primer zasadite sivko ali limonsko travo, si lahko pomagate kar z eteričnimi olji iz teh rastlin. Med odlična eterična olja za odganjanje mušic pa denimo spadata tudi olje cedrovine in cimetovo olje. Pomagate si lahko z razpršilnikom ali koščki vate, na katere ste nakapljali nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Ena od možnosti pa je tudi razpršilo. V razpršilko lahko na primer nalijete vodo in dodate nekaj kapljic eteričnega olja limonske trave, nato pa vse skupaj dobro pretresete. Tako dobite naravno pršilo za odganjanje mušic. Tekočino nato popršite po kuhinjskih pultih, omaricah, okoli košev ipd. Mušice se bodo tako precej hitro poslovile.

NAJNOVEJŠE