0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeTrik za zalivanje sobnih rastlin: namesto vode uporabite led!

Trik za zalivanje sobnih rastlin: namesto vode uporabite led!

MORDA VAS ZANIMA

Se vam stalno dogaja, da vaše sobne rastline odmrejo zaradi prevelikih količin vode? To je pogosta težava, še posebej pri malce bolj občutljivih rastlinah oziroma v primeru, da nimate veliko izkušenj s tem področjem. Pogosto je težko ujeti zlato sredino med premalo in preveč vode. Vendar pa naj bi obstajal zelo preprost trik, s katerim je mogoče rešiti to zagato: namesto vode uporabite kocke ledu!

- Oglas -

Rastlina bo vodo prejemala postopoma, zato ne bo nevarnosti za gnitje korenin

Gre za trik, na katerega prisegajo tudi mnogi cvetličarji. V osnovi gre seveda za enako snov, torej H20, a vendarle ima že sprememba agregatnega stanja pomemben vpliv na uspevanje sobne rastline. Kocke ledu se namreč topijo počasi, kar pomeni, da rastlina ne bo naenkrat prepojena s prevelikimi količinami vode. Pogosto pride prav zaradi tega do gnitja korenin, rastlina pa nato kmalu odmre. Poleg tega je pri kockah ledu že »odmerjena« količina vode, tako da lahko natančno spremljate, koliko vode ste porabili za posamezno zalivanje.

Trik se pogosto priporoča pri orhidejah in podobnih bolj občutljivih rastlinah

Ta trik naj bi bil še posebej uporaben za tiste, ki nimajo dosti izkušenj s skrbjo za sobne rastline. Zanimivo je namreč, da te rastline precej pogosteje odmrejo zaradi pretiranega zalivanja kot preredkega, čeprav je splošno prepričanje drugačno. Nekateri še posebej priporočajo uporabo kock ledu namesto vode pri rastlinah, kot so orhideje – torej tistih, pri katerih obstaja še posebej velika nevarnost za gnitje korenin, če nismo pazljivi.

Čeprav je ta preprost trik vsekakor izjemno uporaben v mnogih primerih, pa morda ni najboljša ideja pri rastlinah, ki so sicer navajene toplih, tropskih razmer, saj lahko led predstavlja prevelik šok zanje.

.

NAJNOVEJŠE