Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaČe otroci ne jedo šolskih kosil, jim je treba ponuditi več nezdrave...

Če otroci ne jedo šolskih kosil, jim je treba ponuditi več nezdrave hrane?

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi otroci niso najbolj navdušeni nad šolskimi kosili in malicami. Največ odpora pogosto vzbudijo bolj zdrava živila, kot so na primer polnozrnata žita ali zelenjava. Ta težava je v določenih državah še posebej pereča. Trenutno je zagotovo izjemno aktualna v Združenih državah Amerike. Pred nekaj dnevi je namreč Trumpova administracija našla »rešitev«, ki je požela precej razburjenja. Prepričani so namreč, da je treba otrokom ponuditi hrano, ki jim bo bolj všeč, četudi to pomeni bolj nezdrava živila. Tako so bile sprejete spremembe, ki so precej omilile pravila, povezana s šolsko prehrano.

- Oglas -

Otroci in zdrava prehrana

Več enostavnih ogljikovih hidratov in soli

Sprememba smernic pomeni kar nekaj korakov nazaj v primerjavi s prejšnjo verzijo, ki je bila sprejeta še v času predsednikovanja Obame. Tako bodo na primer dovoljene precej večje količine izdelkov iz bele moke, jedi pa bodo lahko vsebovale tudi mnogo več soli kot doslej. Trumpova administracija upravičuje te spremembe z argumentom, da otroci pač ne jedo bolj zdravih kosil. Število učencev, ki se prehranjujejo v šolah, je sicer v zadnjih letih sicer res upadlo. Vendar pa so mnogi prepričani, da to vendarle ni prava rešitev, ampak povsem nasprotno.

Kritiki: brez kompromisov, ko gre za zdravje otrok!

Med drugim so se oglasili pri Ameriškem združenju za srce. Poudarili so, da ni prostora za več fleksibilnosti, ko gre za vprašanje zdravja otrok. Trumpova administracija se je namreč izgovarjala tudi na to, da želijo s spremembami smernic omogočiti več fleksibilnosti posameznim šolam, ki so imele precej težav z doseganjem prejšnjih standardov. Pri organizaciji Ameriško združenje za srce menijo, da bi v tem primeru lahko poskrbeli za dodatno pomoč tem ustanovam in jim tako omogočili pripravo zdravih obrokov. Na nekaterih šolah so namreč trenutno glavna oprema v kuhinji predvsem zamrzovalniki in mikrovalovne pečice.

Bi se morali tudi drugod po svetu zgledovati po Franciji in Japonski?

Mnogi kritiki pred nedavnim uvedenih sprememb glede šolske prehrane v ZDA sicer menijo, da ni mogoče kriviti otrok za to, da zavračajo slabo pripravljeno hrano, ki je posledično neokusna. Pri tem poudarjajo, da je tudi zdrava hrana lahko zelo okusna, če je ustrezno pripravljena. Dokaz za to, da lahko tudi otroci uživajo v okusno pripravljenih zdravih jedeh, mnogi vidijo v dogajanju na Japonskem in v Franciji. V omenjenih državah namreč trenutno posvečajo ogromno pozornosti izobraževanju otrok o zdravi prehrani in navajanju njihovih brbončic na bolj raznolike okuse. Ta del je postal praktično enako pomemben kot klasična učna snov, kar je že prineslo pozitivne rezultate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×