Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Dom & energijaVinilne talne obloge so lahko nevarne za nosečnice

Vinilne talne obloge so lahko nevarne za nosečnice

MORDA VAS ZANIMA

Nosečnost je obdobje, ko je potrebna še posebna previdnost pri izogibanju potencialno škodljivim snovem. Te pa se včasih nahajajo tudi tam, kjer sploh ne pomislimo na kakršno koli nevarnost. Eno izmed potencialnih tveganj za nosečnice lahko na primer predstavljajo celo določene talne obloge – še posebej če gre za talne obloge v prostorih, kjer se veliko zadržujete. Glede na pred nedavnim objavljene izsledke raziskave, ki so jo izvedli švedski znanstveniki, naj bi bil ena najbolj problematičnih talnih oblog v obdobju nosečnosti vinil …

- Oglas -

Vinilne talne obloge in zdravje nosečnice

Ftalati, ki se uporabljajo za mehčanje vinila, lahko povečajo nevarnost za spontani splav

Vinil sicer velja za eno najbolj praktičnih talnih oblog, vendar pa po drugi strani verjetno ni najboljša izbira z vidika zdravja. Za mehčanje vinila se namreč pogosto uporabljajo ftalati, ki naj bi bili hormonski motilci. Podatki nekaterih študij kažejo, da ftalati povečujejo tveganje za spontani splav pri nosečnicah. Poleg tega pa naj bi imeli tudi negativen vpliv na inteligentne sposobnosti. Omenjena študija, ki je bila izvedena na Švedskem, se je ukvarjala predvsem z vprašanjem, ali je mogoče v urinu žensk, ki živijo v stanovanjih z vinilnimi talnimi oblogami, opaziti povečano raven ftalatov v urinu …

Analiza urina nosečnic razkrila, da izpostavljenost vinilnim talnim oblogam ni brez posledic

V povezavi s ftalati je treba poudariti, da ne gre za snovi, ki bi jih vinilne talne obloge vsebovale same po sebi, ampak gre za dodatek, ki je, kot že omenjeno, namenjen mehčanju vinila. Vendar pa težava nastopi prav na tej točki. Ker gre za snov, ki je »primešana«, se posledično lažje izloča v okolje. In seveda zaide tudi v človeški organizem. Švedski raziskovalci so ugotovili, da je količina ftalatov (oziroma butil benzin ftalatov) v urinu nosečnic, ki so pogosto v stiku z vinilnimi talnimi oblogami, zares bistveno povečana.

To pa hkrati pomeni tudi povečano nevarnost za spontani splav. Povečuje se sicer število proizvajalcev vinilnih talnih oblog, ki pri proizvodnji ne uporabljajo več ftalatov. To je vsekakor razveseljiva novica. Vendar pa nekateri opozarjajo, da je tudi tovrstna talna obloga problematična vsaj z vidika okolja, saj je vinil navsezadnje PVC-material.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×