0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineVinska rutica: Rešitev za ženske težave

Vinska rutica: Rešitev za ženske težave

MORDA VAS ZANIMA

Vinska rutica (lat. Ruta graveolens) je tradicionalno zelišče iz Južne in Srednje Amerike. V srednjem veku je bila tudi pri nas ena izmed najbolj uporabljenih zdravilnih rastlin. Gojili so jo v samostanskih, grajskih in domačih vrtovih. Uporabljali so jo kot začimbo, slikarji pa kot barvilo.

- Oglas -

Previdno pri nabiranju

Vinsko rutico nabiramo v času cvetenja in jo hitro posušimo. Pri nabiranju moramo nositi rokavice, ker pri osebah, ki so občutljive za različne alergene, lahko povzroči vnetno reakcijo na koži. Posušena rastlina nima tako neprijetnega vonja kot sveža. Okus pa je grenak in aromatičen.

Zakaj je vinska rutica koristna

Izvira iz Sredozemlja, čez nekaj časa pa se je razširila po vsej Evropi, Južni in Severni Ameriki ter Aziji. Lepo uspeva na domačih vrtovih in je lepa popestritev zeliščnega vrta. Ima pernato deljene liste, ki so modro zelene barve, in rumenkaste cvetove. Močan vonj odganja žuželke, predvsem uši. Ker odganja žuželke z drugih rastlin, jo posadimo v bližini vrtnic in malin. Posušene dele rastlin pa lahko uporabimo za odganjanje moljev. Lahko jo povežemo v snopke in obesimo v omaro z oblačili. Cveti od junija do julija. Vinska rutica vsebuje eterično olje z nonanom, undekanom, limonenom, cineolom … Poleg eteričnega olja vsebuje še flavonolne glikozide, furanokumarine, npr. rutin, psoralen, ksanten, bergapten, in lignane.

Vinska rutica

Kako deluje vinska rutica

Zaradi spazmolitičnega delovanja (sprošča krče) deluje predvsem na prebavne organe in maternico, kjer pospeši prebavo in vpliva na menstruacijski cikel. Vpliva na naš krvni obtok, pospeši prekrvavitev, vpliva na pritisk krvi v glavi in tako blaži glavobole. Uživanje pripravkov iz vinske rutice preprečuje zastajanje vode v telesu. Uporabljamo jo lahko tudi kot obkladek pri kožnih izpuščajih ali revmi. Flavonoidi pa krepijo stene kapilarnih žil. Pri nas rutico še vedno največ uporabljamo za lajšanje ženskih tegob v povezavi z menstruacijskim ciklom in menopavzo.

- Oglas -

Nekaj previdnosti ne bo odveč

Pozorni moramo biti predvsem v času nosečnosti, da pripravkov iz vinske rutice ne uživamo, saj neposredno vpliva na gladko mišičje maternice in lahko povzroči splav. Pri nabiranju lahko pride do različnih dermatoz, zaradi prisotnih furanokumarinov in sončne svetlobe. Na splošno velja, da pripravke iz vinske rutice uživamo v zmernih količinah, ker drugače lahko pride do zastrupitve.

Čajna mešanica za blago spodbuditev mesečne krvavitve

Uporabimo:

  • zeli vinske rutice (20 g)
  • zeli črne mete (20 g)
  • liste melise (30 g)
  • liste rožmarina (30 g)

Priprava: Iz 2 čajnih žličk naredimo poparek in spijemo po eno skodelico zjutraj in zvečer.

Čaj iz vinske rutice

Čaj iz vinske rutice in rmana za lajšanje ženskih težav

Uporabimo:

  • vinsko rutico (20 g)
  • rman (20 g)

Priprava: Zmešana zelišča prelijemo z mrzlo vodo (1/4 l na 2 žlički zelišč), zavremo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in uživamo od 2- do 3-krat dnevno po eno skodelico.

- Oglas -

Čaj pijemo pri nerednih in bolečih menstruacijah, saj tako vinska rutica kot rman lajšata bolečine in blažita krvavitev pri ženskah.

Čajna mešanica za lajšanje menopavze

Uporabimo:

  • vinsko rutico (30 g)
  • cvetove arnike (15 g)
  • korenine baldrijana (50 g)

Priprava: Zmešana zelišča prelijemo z vrelo vodo (1/2 l vode na 2 žlički zelišč), pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in uživamo dnevno po eno do dve skodelici. Čaj v tem obdobju žensko pomirja in blaži bolečino.

Preberite tudi: Bršljanasta grenkuljica: Ugodno deluje na prebavila in čisti kri

.

NAJNOVEJŠE